Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie ścian pod oknami

Recommended Posts

Rozejść się nie powinny bo wieniec je zepnie ale niesmak pozostanie jak i pytanie czy po otynkowaniu i za dwa lata znów się nie pojawią.

Zbrojenia nie dają bo zaden z nich nawet pewnie się nie pofatygował aby zgłębić technologię budowy z BK. Od x lat budowali przecież z innych materiałów i było dobrze.

Edytowane przez plusfoto

Klej jest bardzo mocny , ściana na klej nie jest możliwa do rozebrania bez uszkodzenia pustaka .

Rysy na środku pod oknami to rysy skurczowe (tak jak piszą w tym artykule) , powstają one dlatego tam bo to jest najmniejszy przekrój na ścianie. Pytałem się o to gdzie powstają bo jakby powstały przy narożnikach to wtedy oznacza że materiał jest za słaby (brak zbrojenia)..kiedyś przy silikatach miałem zalecenie aby murfory dawać na całej ścianie (długa ściana).

Wszystko ładnie i pomyślnie szło,niestety po zalaniu stropu,postawieniu facyjatów i wieźby dachowej , pojawiły się rysy pod każdym oknem.

Fundamenty są zrobione dobre tzn zbrojone na głębokości 95cm+ława 45cm o szerokości 105cm. Czy czymś takim się przejmować ? coś z tym robić?

Fundamenty były zalane w tamtym roku a w tym budowane wszystko. czy jest opcja, że to przez koparkę która jeździła i ziemię równała bo teren jest podmokły i jest nawożona ziemia, koparka zapadała się po 0,5m.

ja piernicze, lawa o szerokosci 105 cm - co Ty milioner czy masz wytwornie betonu? a moze dom ma 15 pieter?