tomeczek 04.05.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 ile można zaoszczędzić wykonując własnoręcznie prace wykończeniowe - gładzie,malowanie, panele, kafle na ścianach i podłodze itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 04.05.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Odpowiedź: tyle ile wzięliby za to wykonawcy teraz musisz się dowiedzieć ile wykonawcy będą za to chcieli i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.05.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 05.05.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Tomeczku - pozbieraj oferty od wykonawców z regionu w którym mieszkasz i odpowiedź będziesz miał gotową.Tu na forum każdy ma inaczej więc na cyfry nie licz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 06.05.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Wszystko zależy, ile Ty w tym czasie możesz zarobić. I pamiętaj, że Ty będziesz to robić 2x dłużej niż oni... A kiedy do pracy pójdziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 07.05.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Witaj! W moim przypadku mogłem oszczędzić: - gładzie: 8 zł - malowanie: 3 zł - parkiet: 20 zł - kafelki/terakota w karo: 25 zł Wszystkie ceny w m2. Jedyny problem polega na tym, że ekipa wykończeniowa naparza u mnie bite 9 godzin dziennie (glazurnik jeszcze dłużej: 12-14) od początku marca i na koniec maja skończą. Gdybym to miał robić samodzielnie i jeszcze pracować, to bym się wykańczał lekko ze 3 lata. Przekalkuluj co Ci się opłaca - ja przyjeżdżam na budowę i wiem, że jestem inwestorem, więc wykonawca ma jasność, że płacę i żądam. Pomocny jest również zaprzyjażniony kierownik budowy - w tym tygodniu miał "starcie" z moim wykonawcą i wykonawca ma małe poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniell 07.05.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Jeśli wiekszość prac będziesz wykonywać sam to koszt domu może być nawet o 20% niższy :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 07.05.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Dokładnie tak jak daniell mówi!!! ... tylko cholerka, żeby ktoś na to jeszcze zarobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.05.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Wszystko zależy, ile Ty w tym czasie możesz zarobić. I pamiętaj, że Ty będziesz to robić 2x dłużej niż oni... A kiedy do pracy pójdziesz? To prawda, będziesz pewnie robił 2 x dłużej, niż fachowcy, ale i 2 x lepiej , bo dla siebie . Jeśli masz dwie prawe ręce ( ) i kogoś do pomocy, to wiele można zaoszczędzić. Napracujesz się przy tym, ale poza groszem w kieszeni jaka satysfakcja!!! Ja sam wykonałem ocieplenie i foliowanie dachu, bo zależało mi na prawidłowym wykonaniu, a jeśli miałem stać nad wykonawcami i pilnować ich, to wolałem zrobić sam. Sam wykonałem instalacje elektryczno - elektroniczne, bo to moja praca, a poza tym ciężko by było znaleźć wykonawcę, który by to zrobił po mojemu, a jeśli nawet by się to udało, to nawet nie chcę myśleć, ile kasy by to pochłonęło . Sam wykonałem instalację do odkurzacza centralnego, bo w zasadzie, to nie takie trudne (tyle, że na kuć się trzeba). Jak już nabrałem rozpędu, to i sam wykonałem instalację kanalizacyjną i obecnie wykonuję instalację wody użytkowej, ocieplenie podłóg, podłogówkę i C.O Nie lubię prac mokrych, więc za to się nie biorę. W garażu musiałem przestawić ścianę działową, trudno było znaleźć kogoś tylko do tej pracy więc wziąłem się za to sam . Zajęło mi to cztery dni . Nigdy więcej. Faktem jest, że trudno pogodzić pracę zawodową z pracą na budowie, ale nikt nie mówił, że budowa domu, to prosta sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.05.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Zapomniałem dodać, że we wszystkich pracach pomaga mi mój niezawodny śwagier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.05.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 zbych jak we wszystkim pomaga Ci śwagier, to nie dziwię się, że ściankę działową stawialiście cztery dni. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.05.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 To prawda trochę można zaoszczędzić ale tylko na robociźnie bo za materiał trzeba i tak zapłacić w moim domu sporo mam różnych przeróbek ale sam wykonam tylko prace z własnej dziedziny pozostałe prace zlecę nie ze względu na rozrzutność ale na brak czasu (pracuję od rana do nocy i często poza domem) i myślę że ekipy zrobią to w sposób do zaakceptowania przeze mnie poza tym czas na wyegzekwowanie zobowiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.05.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 zbych jak we wszystkim pomaga Ci śwagier, to nie dziwię się, że ściankę działową stawialiście cztery dni. pzdr. http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeczek 07.05.2004 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 tak na marginesie to dopiero jestem na etapie pomysłu na dom i orientuje się wcenach robocizny i materiałów. za wszystkie opinie - wielkie dzięki. ZBYCH - ja mam dwóch szwagrów to ściankę działową postawimy w dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.05.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 albo w sześć dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.05.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Smile.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.05.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Smile.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 09.05.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Smile.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.05.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Smile.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.05.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Smile.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts