Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile można zaoszczędzić?

tomeczek

Recommended Posts

Witaj!

W moim przypadku mogłem oszczędzić:

- gładzie: 8 zł

- malowanie: 3 zł

- parkiet: 20 zł

- kafelki/terakota w karo: 25 zł

Wszystkie ceny w m2.

Jedyny problem polega na tym, że ekipa wykończeniowa naparza u mnie bite 9 godzin dziennie (glazurnik jeszcze dłużej: 12-14) od początku marca i na koniec maja skończą. Gdybym to miał robić samodzielnie i jeszcze pracować, to bym się wykańczał lekko ze 3 lata.

Przekalkuluj co Ci się opłaca - ja przyjeżdżam na budowę i wiem, że jestem inwestorem, więc wykonawca ma jasność, że płacę i żądam. Pomocny jest również zaprzyjażniony kierownik budowy - w tym tygodniu miał "starcie" z moim wykonawcą i wykonawca ma małe poprawki :wink:

Wszystko zależy, ile Ty w tym czasie możesz zarobić. I pamiętaj, że Ty będziesz to robić 2x dłużej niż oni... A kiedy do pracy pójdziesz?

To prawda, będziesz pewnie robił 2 x dłużej, niż fachowcy, ale i 2 x lepiej :wink: , bo dla siebie :D . Jeśli masz dwie prawe ręce ( :wink: ) i kogoś do pomocy, to wiele można zaoszczędzić. Napracujesz się przy tym, ale poza groszem w kieszeni jaka satysfakcja!!! :D

Ja sam wykonałem ocieplenie i foliowanie dachu, bo zależało mi na prawidłowym wykonaniu, a jeśli miałem stać nad wykonawcami i pilnować ich, to wolałem zrobić sam.

Sam wykonałem instalacje elektryczno - elektroniczne, bo to moja praca, a poza tym ciężko by było znaleźć wykonawcę, który by to zrobił po mojemu, a jeśli nawet by się to udało, to nawet nie chcę myśleć, ile kasy by to pochłonęło :wink: .

Sam wykonałem instalację do odkurzacza centralnego, bo w zasadzie, to nie takie trudne (tyle, że na kuć się trzeba).

Jak już nabrałem rozpędu, to i sam wykonałem instalację kanalizacyjną i obecnie wykonuję instalację wody użytkowej, ocieplenie podłóg, podłogówkę i C.O :D

Nie lubię prac mokrych, więc za to się nie biorę. W garażu musiałem przestawić ścianę działową, trudno było znaleźć kogoś tylko do tej pracy więc wziąłem się za to sam :roll: . Zajęło mi to cztery dni :lol: . Nigdy więcej.

Faktem jest, że trudno pogodzić pracę zawodową z pracą na budowie, ale nikt nie mówił, że budowa domu, to prosta sprawa :wink: :lol: .

To prawda trochę można zaoszczędzić ale tylko na robociźnie bo za materiał trzeba i tak zapłacić w moim domu sporo mam różnych przeróbek ale sam wykonam tylko prace z własnej dziedziny pozostałe prace zlecę nie ze względu na rozrzutność ale na brak czasu (pracuję od rana do nocy i często poza domem) i myślę że ekipy zrobią to w sposób do zaakceptowania przeze mnie poza tym czas na wyegzekwowanie zobowiązań :lol: