Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czopuch schiedel

Recommended Posts

WItam

Czy ktoś może mi poradzić a raczej doradzić czy dobrze zrobiłem zakupiłem kominy oba Schiedla RONDO PLUS Fi20 jeden 7mb do kotła na opał stały, a drugi do kominka 8mb.

Kierując się logiką wybrałem czopuchy pod kątem 45* - że niby będzie łagodniejszy przepływ spalin.

Tylko patrząc teraz na te sklejone rury pod kątem mam obawy czy taki czopuch wytrzyma do końca moich dni ... Jestem przed 30-stką.

Czopuchy pod kątek prostym 90* które oglądałem na składzie budowlanym wyglądały solidnie odlane w jednym kawałku.

Wogóle to na jakiej wysokości lokalizować czopuch pod stropem w przypadku kotła i kominka (na tym etapie nawet nie myśle jaki to będzie kocioł i kominek) - no może kominek bez żadnych płaszczy.

O ile się orientuje to nad kominkiem musi być komora dekompresyjna więc pytanie czy czopuch może przez nią przechodzić ? Jeśli nie to ile pod stropem zostawić miejsca na tą komore...

• 3 weeks później...

Też kupiłem takie 2 kominy, a dziś jadę odebrać ten trójnik 45 stopni.

ph producenta zalecał taki trójnik pod kominek, choć rozmawiałem z osobą robiącą takie instalacje i powiedziała, że tragedii nie będzie jak się da normalny 90 stopni i potem rurę pod skosem

Z tego co się orientowałem to Schiedl nie ma w zestawach od razu trójników 45 stopni, a same 90. Ja swoje 2 90tki wykorzystam w kotłowni :)

Jednym słowem popełniłem 2 błędy:

- kupując przyłącza 45*

- kupując wogóle kominy ceramiczne

Czytając na forum to chyba strach odpalać kominek podłączony do takiego komina.

Czy ktoś wogóle ma podłączony wkład kominkowy do ceramiki i jest zadowolony ???

Ewentualnie jak pęknie wezmę młotek i wytłuke ten wkład ceramiczny wcholerę i wsadzę w pustaki z keramzytu wkład stalowy.

:bash:

Edytowane przez hokejgk1

Napisałem do PH schedla ( [email protected] ) zapytanie i otrzymałem w odpowiedzi informacje, że do kominka ma być 45 stopni. Dodatkowo osoba montująca piece, kominki itd poinformowała mnie że powinien być właśnie taki wlot, ale można to też zrobić później rurą. Potrzebowałem i tak jeszcze trójnika więc zakupiłem od razu taki jak powinien być.

Podejrzewam że jak ktoś ma kominek z płaszczem wodnym i grzeje nim dom, to być może taki łączony trójnik po latach będzie bardziej zmęczony niż te 90tki.

Na Pana sobie trzeba zasłużyć kolego :)

Stawiam z bratem 2 domy jednocześnie także ten sam wykonawca jest. U niego zrobił tak, że miej więcej od dachu nie są już używane bloczki betonowe od komina tylko idzie już z cegły całość. W środku jest oczywiście do samego końca wkład oraz wełna.

Ja się ciągle zastanawiam jak wykończyć komin. Albo zrobię identycznie z pełnej cegły, albo pociągnę do końca komin i obłożę go blachą np.

http://dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202010/dachy%2005/perfekcja/5.jpg

U siebie w mieście znalazłem tak wykończony komin, no i mi się to nawet podoba

http://img21.imageshack.us/img21/7386/xdb7.jpg

Foto słabe bo z odległości i jeszcze auto prowadziłem :)

• 10 months później...