Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba lateksowa plamy po zmywaniu

Recommended Posts

Mam problem z kilkumiesieczna farba lateksowa z mieszalnika firmy CAPAROL (samtex 3 baza 1). Chcialem zmyc jakies drobne zabrudzenia wilgotna szmatka. Efekt jest duzo gorszy od poczatkowego - mimo, ze zabrudzen nie ma. Farba w miejscu styku z woda odbarwila sie (nacisk ma znaczenie). Pod slonce bardziej polyskuje. Generalnie miala to byc dobra farba. W czym tkwi problem i czy to ma tak wygladac/dzialac ? Spirytus lekko poprawil sprawe, ale tez zostaja smugi (2 srodkowe plamy sa przemyte spirytusem). Ze spirytusem schodzi troche farby i liczylem, ze bedzie lepiej. Dodatkowo testowalem wieksza ilosc wody i kropla mi ucielka. Po splynieciu tej kropli tez zostala lekka plama ( zaraz przy oscieznicy).

http://i44.tinypic.com/bwj2w.jpg

Edytowane przez Doze

Robiac generalny remont i placac za dany material watro wiedziec co sie kupuje :), ale caly remont robila firma i rowniez oni doradzili farby. Mialy byc z wyzszej polki. Tutaj nie ma czegos takiego, ze ja sobie kupie jeszcze raz farby, zaplace ~160-170 zlotych za 5 litrow (lacznie na wszystkie pokoje troche tych litrow sie nazbiera), wynajme malarza i poniose jeszcze raz te same koszty za malowanie calego pietra. Ktos za to musi odpowiedziec. Bedzie to firma produkujaca farby, lub sklep, w ktorym mieszali farby. Zalozylem temat, zeby poznac opinie fachowcow/znawcow. Edytowane przez Doze

• 5 months później...
Czy moj problem jest nietypowy, ze brak odpowiedzi ?

Witaj Doze.

Niestety nie jest to nietypowy problem... Myślę, że spotkało się z nim wielu zawiedzionych użytkowników farb lateksowych i jest to raczej - brak dobrego rozwiązania. Na ścianie pomalowanej farbą lateksową firmy Dulux również nie można doczyścić plam, a to znaczy tylko jedno... że wszytskie te reklamy mówiące, o tym, że łatwo zmywa się plamy z farb lateksowych można włożyć między bajki. Ja próbowałem wodą z mydłem i wodą z płynem do mycia naczyń, ale niewiele to pomogło i wciąż widać smugi na ścianie.

Pozdrawiam