Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem właśnie w trakcie ocieplania poddasza. w zeszłym roku ocieplałem nad garażem i kotłownią

Mam pełne deskowanie oraz papę.

układ warstw ma wyglądać następująco (od zewnątrz):

-dachówka ceramiczna

-łaty kontrłaty

-papa

-deskowanie

-szczelina wentylacyna 4 cm

-wełna pomiędzy krokwiami

-wełna pod krokwiami

-stalowy ruszt

-folio paroizolacyjna

-płyta karton gips

Szczelina wentylacyjna będzie utworzona przez listwy dystansowe oraz rozpiętą siatkę z tworzywa o oczkach 19mm (przeciw kretom) albo taką od ocieplenia styropianem o mniejszych oczkach. sznurek mi się nie sprawdził bo wełna Isover przechodziła przez niego i zatykała szczelinę. Z siatką jest szybciej i mniej kłopotów

i tu moje pytania:

1. czy na razie wszystko jest poprawnie???

2.krokwie mam 17,5 cm - jaką dać grubość włny pomiędzy 12 czy 15. jeżeli 15 to będzie wystawać poza krokwie(czy wtedy na krokiew nabić trzeba jakąś dodatkową listwę aby wyrównać te 1,5 cm)?

3.jeżeli dam 12 pomiędzy to pod krokwie trzeba by dać te 15 cm ale wtedy czy tak daleko da się wysunąć wieszaki?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/181602-ocieplanie-poddasza/

wcześniej jak robiłem to paroizolacja nie dotykała wełny bo wełna opierała się na profilu-a to tak ważne???

czyli proponujesz szczelinę 3 cm i wełna pomiędzy krokwie 15???

tak myślałem że nawet jakby wystawało te 1,5 cm ( nie nabijałbym żadnej listwy na krokwie) to pewnie nic by się nie stało , stelaż bym też opuścił aby nie upychać wełny

https://forum.murator.pl/topic/181602-ocieplanie-poddasza/#findComment-6033191

Wg mnie układ warstw jest prawidłowy. Proponowałbym zastosowanie 12cm wełny TOPROCK SUPER pomiędzy krokwiami, tak aby szczelina wentylowana miała grubość nie mniejszą niż 3cm.

Z 15cm wełny pod krokwiami nie będziesz miał problemu, gdyż wieszaki da się zamocować. Jako druga warstwę ocieplenia proponuję produkt w płytach np. SUPERROCK.

Możesz również nabić listwy na krokwie i wówczas pomiędzy krokwie ułożyć wełnę 15cm.

Najważniejsze jest, aby pamiętać, że grubość szczeliny wentylowanej powinna mieścić się w przedziale 3-6cm.

https://forum.murator.pl/topic/181602-ocieplanie-poddasza/#findComment-6038044

robię tak:

dach dwuspadowy, od góry

-dachówka

-łaty , kontrłaty

-papa

-deskowanie

-szczelina 3-4cm

-1warstwa wełny 15 cm międzykrokwiowo ISOVER

-2warstwa wełny 10 cm podkrokwiowo ISOVER

-paroizolacja

-karton-gips

i tutaj mam jeszcze pytania:

1. czy ocieplenie murłaty jest poprawne

czerwonymi strzałkami oznaczyłem cienkie paski wełny które wkładam w szczelinę pomiędzy styropian i murłatę(od zewnątrz), oraz pomiędzy murłatę a płytę karton gips tutaj tak naprawdę prawdopodobnie wełna, którą dam podkrokwiowo 10 cm (na rys jast 15-to pomyłka) przykryje mi murłatę od strony wewnętrznej. czyli murłata ze wszystkich stron będzie opatulona wełną. oD zewnątrz wełna bedzie na styropianie

ocieplenie ścianka kolankowa.jpg

2. na ścianach szczytowych pomiędzy murem a deskowaniem mam położoną wełne-czerwona strzałka (brak tutaj szczeliny). Mur ma 25 cm a z zewnątrz ocieplony jest styro do samych desek.

ta wełna oczywiście graniczy z 3cm szczeliną wentylacyjną pod deskowaniem.

czy w miejscu oznaczonym czerwoną strzałką pomiędzy wełną a deskowaniem z papą musi być też przerwa?

ocieplenie ściana szczytowa.jpg

3 krokiew mam wysoką na ok17.5 cm, szczeline 3-4 cm czyli zostaje 14 cm a wełne mam 15 (rozpręża się czasami bardziej). wełny nie będę upychał tylko będzie wystawać mi poniżej krokwi o ok 1 cm na to przyjdzie druga warstwa wełny a tą szczelinę 1 cm pod krokwią wypełnie wąskim paskiem wełny.

czy jest to może przerost formy nad treścią czy można zostawić taką 1 cm przerwę , bo i tak wełna obwiesza się na sznurku i nie jest się w stanie uniknąć małych przerw pomiędzy warstwami

ocieplenie ściana szczytowa.jpg

ocieplenie ścianka kolankowa.jpg

Edytowane przez lukasz2
https://forum.murator.pl/topic/181602-ocieplanie-poddasza/#findComment-6041624

w tą niewielką 1 cm szczelinę przymocowałem (w kilku miejscach takerem) już cienkie paski wełny (byłem w trakcie roboty), z listwami też myślałem ale takie cienkie to trzeba dorabiać, a dołożenie tej wełny to chyba lepiej

czy uważasz , że to złe rozwiązanie przecież jest ciągłość izolacji

teraz po drugiej warstwie założyłem profile i na to chcę dać folie paroizolacyjną matalizowaną (strolex al 9), czy wy dajecie na nią od razu płytę GK czy jeszcze jakieś dystanse aby zostawić pustkę pomiędzy folią a płytą. Czy jak nie zostawię tej pustki to coś się stanie? (chcę tą folię bo jest po prostu mocniejsza od żółtej)

Edytowane przez lukasz2
https://forum.murator.pl/topic/181602-ocieplanie-poddasza/#findComment-6042629

jeszcze pytanie o wielkość szczeliny pomiędzy deskowaniem z papą a wełną bo nie ma konkretnych zaleceń (piszą ze między 3 a 6cm)

dach dwuspadowy

nachylenie 40-45 stopni

długość krokwi ok 6m od wlotu szczeliny pod okapem do kalenicy (plus ok 1m długości krokwi poza domem, tworzącej okap)

ocieplenie tylko do jętek (czyli od wlotu szczeliny pod okapem do jętek 3,2m) powyżej nieocieplony strych

brak podbitki tylko nadbitka

otwory wentylacyjne w przeciwległych ścianach szczytowych średniza każdego 20 cm

podobno dekarze przecieli papę w kalenicy ale to muszę jesszcze sprawdzić

czy 3 cm szczelna będzie wystarczająca?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/181602-ocieplanie-poddasza/#findComment-6047719

• 5 months później...