Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koler parkietu w korytarzu i pokojach

turalyon

Recommended Posts

Witam. Jak macie w swoich domach? Na piętrze mam przez środek domu korytarz, i po prawej i lewej stronie po 2 pokoje. Cały czas miałem pomysł że dam kolor parkietu inny w korytarzu (złoty dąb) i inny w pokojach (coś ciemniejszego). Teraz zastanawiam się czy nie zrobić całejk góry w jednym kolorze. Jak uwarzacie ładniej wygląda jak pokoje mają inne kolory niż korytarz czy zachować ciągłość w pokoju i korytarzu? Nie trzeba by wtedy robić listew maskujących przy łączeniach kolorów pod drzwiami

Jeśli drewno sąsiaduje z drewnem, to chyba lepiej nie mieszać. Jeśli jest oddzielone np. terakotą to można - sam tak zrobiłem w nowym mieszkaniu (dwa różne jesiony, inaczej ułożone) i nie ma problemu. Parkieciarz tylko zwrócił mi uwagę, ze jak są różne podłogi drewniane w bliskim sąsiedztwie to powinny mieć tak samo wykończoną powierzchnię (w sensie np. na obu mat, a nie tu mat a tam połysk) bo inaczej będzie to wyglądalo jakby jedna podłoga była wysprzątana a druga nie :-)

Ja mogę Ci polecić to co sam niedawno skończyłem. Na podłogę w kuchni połączonej z salonem położyłem kafelki gresowe w takim samym wykończeniu, ale o różnych odcieniach, tzn. w salonie mam ciemniejszy, bardziej stylowy odcień, a w kuchni jaśniejszy. Wygląda to dużo lepiej, niż jednolita podłoga. Wiadomo u mnie jest otwarta przestrzeń, ale możesz podobnie zrobić u siebie używając parkietu z drewna o różnych odcieniach, np. dąb jest jasny, ciemny, a nawet złoty. Myślę, że odcień ciemniejszy lepiej sprawdzi się w korytarzu, a takie cieniowanie podłogi wygląda na prawdę dobrze.

Marek