Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie podłogi w łazience o 10 cm

sxill

Recommended Posts

Witam,

chcę podnieść podłogę w części łazienki o 10 cm. Będzie to powierzchnia 2 x 1,3 m. Mieszkanie w bloku, na piętrze. Czytałem forum i znalazłem dwie opcje:

a) bloczki z betonu komórkowego 6 cm wysokości + 4 cm wylewka

b) styropian posadzkowy 6cm + 4cm wylewka

Czy te 4 cm wylewki sprawdzą się? Która opcja jest lepsza? Na to będą nałożone płytki. Na podwyższeniu będzie tylko kabina prysznicowa i jakiś ew. sztuczny kwiat.

Czy powinienem stosować dylatacje? Czy taśma dylatacyjna dookoła wystarczy?

Pozdrawiam

Radek

to ma być w rogu czy środku pomieszczenia ???

dylatacja ???? czyli chcesz lać coś więcej a tylko to podnieś czy na stare nadlać nowe czy skuć stare w tym miejscu i zrobić nowe???

bez tych i innych informacji ciężko coś powiedzieć ale ja i tak bym zmienił proporcje 4 styro i min 6 wylewki

ale może wypowie się ktoś kto się zna

Na istniejącą wylewkę chcę nałożyć 10 cm nowej w rogu (właściwie dwóch rogach bo to cały tył łazienki) w wymiarach 1,3 x 2 m. Boję się, że sama wylewka będzie ciężka (z obliczeń wyszło, że ponad pół tony), poza tym zależy mi na czasie, a samo noszenie na piętro worków z zaprawą zajmie dużo czasu.

Teraz w ogóle wymyśliłem, że podłogę wyłożę gazobetonem i go przymuruję zwykłą zaprawą murarską i na to będę kładł bezpośrednio gres. Myślicie, że takie coś się uda?

Niestety prace wykonuje sam, ew. z jednym pomocnikiem i chciałbym, żeby to poszło sprawnie ale jednocześnie było zrobione porządnie. Poradźcie proszę, którą najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

• 1 month później...
jestem tu pierwszy raz , nie wiem gdzie znajduje się rubryka gdzie mogę zadać pytanie. Znalazłem ten post i mam podobny problem- chcę podnieść poziom podłogi w całej łazience o 50cm ( aby schować w niej wannę) mieszkanie ma 3m wysokości , znajduje się na 1 piętrze kamienicy, myślałem aby to zrobić na belkach drewnianych 10x10 a na to płyta OSB-5 25mm. może ktoś mi doradzi czy jest to wykonalne