Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wideodomofon na smartfona

Recommended Posts

W przystępnej - zapomnij. O ile bez problemu kupisz wideodomofon w cenie <1000zł, w zasadzie już od 500zł są zupełnie niezłe modele, tak za taki wynalazek jakiegoś potrzebujesz musisz zapłacić kilkakrotnie więcej. Nie znam dokładnie rynku obecnie, ale jak sam robiłem przymiarki, to średnia cena takiego zestawu bujała się w okolicach 2-3tys. złotych.

Taniej a i nie wiem, czy nie lepiej wyniesie zestaw: normalny domofon (albo tani wideodomofon) plus osobna zewnętrzna kamera IP z możliwością dostępu przez internet.

J.

Kiedys zrobilem sam domofon bezprzewodowy na takiej sasadzie;kupilem telefon bezprzewodowy z dwoma sluchawkami bezprzewodowa i przewodowa ,telefon oczywiscie z funkcja interkoma ,.Kable idac do glosnika i mikrofonu i glosnika ze sluchawki przewodowej podpiolem do zwyklej kasety od domofonu ,zas przycisk interkomu podpiolem pod przysik domofonu.Dzialalo ,wiec mozesz psotpaic podobnie ,tylko ,musilabys podpiac jakis telefon pod kasete z domofonem ,zas przycisk wlaczajacy domofon sluzylby do wybirania Twojeo numeru smartfona.Rzecz prosta jak budowa cepa i do zrobienia przy pomocy starego telefonu , kasety od domofonu oraz glosnikow komputerowych ktore beda sluzyc do zwiekszania sily glosu w domofonie

Dokladnie tak jak zrobilem domofon bezprzewodowy ,a funkcje wideo mozna rozwiazac albo przez polaczenie netowe ,albo podlaczajac aparat ktory bedzie podlaczony do kasety domofonowej tak ,aby robil zdjecie i wysylal msesem

Z takim poziomem wiedzy powinieneś zartrudnic sie w NASA.

Twoja porada odnośnie lądowania j na księżycu:

Dokładnie tak jak zrobiłem taki papierowy samolot, a rakietę trzeba zrobić trochę większą, a lądowanie mnożna rozwiązać albo przez lądowanie lądownikiem, albo jak statki kosmiczne z Gwiezdnych Wojen.

PS.

Poproszę jakiś schemat.

Jak chcesz z gotową apką na smartfona od producenta, to nastaw się na kosmiczne ceny (kompletna nisza). Jak chcesz tanio, to nastaw się na kosmiczne manewry (hint: asterisk+sip). Osobiście polecam Mobotixa, bo ma wyjątkową optykę (pełna panorama 180 st. 3 MPix) i bardzo dobry soft, ale jest to rozwiązanie dla odpowiednich portfeli.

Dobrym (i względnie tanim) kompromisem jest odpowiednia kamera - w 90% przypadków rozmowa zdalna nie jest konieczna, bo i tak nic nie zrobisz (np. listonosz z poleconym lub kurier z paczką) albo nie chce ci się gadać (ziemniaki lub Dobra Nowina).

• 2 months później...
Można zapytać w firmie Ropan elektronik z tego co wiem robią moduł przekierowania rozmów, zdjęcia na email i mms oraz otwieranie zamka sms-em, będzie kompatybilny prawie ze wszystkimi producentami wideodomofonów, jak: Leelen, competiition itp.. Jest to tańsza alternatywa.. Ale wszystko zależy czego wymagasz..

• 2 weeks później...
Mój szwagier ma kamerę IP z Allegro z możliwością podpięcia styków do aktywacji. Kamera ma aplikację na smartfony, która wywołuje alarm na smartfonie jak styki zostaną zwarte i wyświetla obraz z kamery. Podłączył to ustrojstwo ze stykami zewnętrznego dzwonka od domofonu i ponoć całkiem nieźle mu to działa. Nie wiem tylko jak ze zwrotnym kanałem audio bo go nie pytałem.

ho..ooojnia, nie warta swojej ceny

obraz jak w pierwszych telefonach z kamerką, dźwięk ma opóźnienie ok 2sek,, musi mieć zasilanie zewnętrzne, jak po wifi to antena (której nie ma w zestawie) musi być odpowiednio ustawiona/wycelowana, Jedyny plus to sygnał na wszystkie urządzenia jest wysyłany na raz

i tyle

obraz jak w pierwszych telefonach z kamerką,

No cóż. Jeśli się chce spełnić to:

1. Jaka minimalna prędkość Internetu, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie?
    Do sterowania furtką lub bramą wjazdową wystarczy 8 Kbps. W celu zestawienia połączenia audio/video stabilne 256 Kbps. Do połączeń spoza sieci LAN (audio/video) zalecamy połączenie 3G.

dźwięk ma opóźnienie ok 2sek,,

Tak samo jak obraz i jest to normalne dla technologi IP.

musi mieć zasilanie zewnętrzne,

A jakie powinien mieć zasilania?

jak po wifi to antena (której nie ma w zestawie)

Bo rzadko się jej używa, a nabycie takowej anteny, to dzisiaj żaden problem i można kupić taką jaka jest potrzebna.

musi być odpowiednio ustawiona/wycelowana,

A od kiedy to anteny dookólne wymagają wycelowania?

ale widziałem ją w akcji zainstalowaną po LANie i A/V jakie pisałem

Ja z zasady olewam urządzenia, w których pominięto jakiś istotny parametr, a maile do producenta/dystrybutor z pytaniem o ten parametr są olewane.

W tym przypadku jakimś cudem pominięto rozdzielczości kamery czyli pewnie jest to jakieś 320x240.