Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak najkorzystniej ocieplić podłogę na strychu.

Strych jest użytkowany sporadycznie do celów wejścia na dach i oczyszczenia komina.

Obecnie podłoga na strychu lub strop są to belki stalowe 2 x T pomiędzy którymi jest zbrojona wylewka - chyba - budynek z lat 80 - tych - grubośc wylewki opkoło 10 - 12 cm.

Na strychu wystają belki stalowe i to wszystko w zimie przemarza. (do tej pory położone wióry styroipianowe z którymi nei wiem co teraz zrobić.

Jak to najlepiej zrobić ?

Koncepcje były takie:

1. Styropian pomiędzy belki, cienko na belki, potem folia, wylewka betonowa micokretem 4cm - ale nikt nie che się podjąć tematu bo chyba maja lepsze fuchy a tu trzeba się pochylić.

2. Myslałem żeby wyczyścić wszystko do zera przykleić sturopian na klej (styrlep czy coś takiego) - wyrównać poziomy z belkami, potem na to jeszcze z 3 cm styropianu, po całości dać siatkę z klejem, na to znów wartwę kleju i na to znów siatkę z klejem. - powinno być chyba doś mocne żeby po tym chodzić ?

https://forum.murator.pl/topic/181618-jak-ociepli%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-na-strychu/

• 2 weeks później...

Oczywiścier do rozważenia są wszelkie pomysły - policzymy NPV i IRR i wybierzemy te o najnizszym czasie zwrotu :-)

Czyli najpierw dobrze potem tanio,

Ogólnie więm już że nad częścią gdzie baaaaaaaaaaaardzo żadko lub nigsdy nikt nie łazi - rzucę wełnę mineralną ot tak poprostu 6zł/m2 z rolki z obi.

Nad pozostałym,i częściami nad którymi już ktoś łazi chcę dać styropian w dwóch warstwach jedną pomiędzy belki stalowe a drugą na belki.

Pomiędzy belki jest troche problem bo rozstaw jest nieco większy nisz szerokośc styropianu, ale ważniejszy problem jest taki że nie jest to powierzchnia płaska tylko łódka - albo taki tależ przy belkach zmieści się na grubość 5 cm styropianu ale na środku łódki już 8 w porywach do 9 cm styropianu

No i to jest problem czy kurde piasek sypać,czy świrek czy kurde keramzyt a może na klej przyklejać ten styropian i dawać duże placki poprostu ? no cholera wie.

miałem też kleić pianką do klejenia styropianu ale raz że dużo pianki pójdzie a to koszty a dwa że jak będę po tym łazić to może ta pianka się poddawać ?

https://forum.murator.pl/topic/181618-jak-ociepli%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-na-strychu/#findComment-6048551