Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom poniemiecki, ściana dwuwarstwowa - dziwne wywietrzniki

Recommended Posts

Witam,

niedawno kupiłem domek poniemiecki, od początku inttrygował mnie dwa wywietrzniki zrobione w ociepleniu no i czas jakis temu zajrzałem do środka i co zobaczyłem - przestrzeń pomiędzy dwoma warstwami muru.

Nie wiem co autor miał na mysli, ale na mój rozum to powinienem to zamurować żeby mi tam wiatr nie hulał i ciepło nie uciekało.

Proszę o radę , czy dobrze kombinuje,

IMG-20130802-00030.jpg

• 3 weeks później...

Opisz dokładniej jakie warstwy ściany i gdzie i jaka ta "przestrzeń" jest.

Wstępnie, z tego co piszesz wygląda to na szczelinę wentylacyjną, która ma na celu odparowanie pocącego się muru i w założeniu złe nie jest. Ogólnie niemcy budowali porządnie i z głową, ale od wszystkiego zdarzają się wyjątki.

Opisz dokładniej jakie warstwy ściany i gdzie i jaka ta "przestrzeń" jest.

za dużo nie widać bo otwory są mniej więcej 5x5 cm umiejscowienie przy rogu budynku. Wygląda na to, że przestrzeń jest na całej powierzchni ściany i jest to około 4 może 5 cm, czyli jest warstwa cegieł - zewnętrzna, pusta przestrzeń o podanej szerokości i znów warstwa cegieł - już wewnętrzna.

Powiem szczerze, że izolacja jaką zapewnia ten mur jest bardzo dobra, mam sypialnie od południa, cały dzień nasłoneczniona jest ta strona domu a nawet w największy upał było chłodno i przyjemnie, w zimie natomiast nie jest trudno tą chałupke ogrzać.

pozdrawiam!

za dużo nie widać bo otwory są mniej więcej 5x5 cm umiejscowienie przy rogu budynku. Wygląda na to, że przestrzeń jest na całej powierzchni ściany i jest to około 4 może 5 cm, czyli jest warstwa cegieł - zewnętrzna, pusta przestrzeń o podanej szerokości i znów warstwa cegieł - już wewnętrzna.

Powiem szczerze, że izolacja jaką zapewnia ten mur jest bardzo dobra, mam sypialnie od południa, cały dzień nasłoneczniona jest ta strona domu a nawet w największy upał było chłodno i przyjemnie, w zimie natomiast nie jest trudno tą chałupke ogrzać.

pozdrawiam!

....no to nie kombinuj...:popcorn:

no tak tylko nie wiem czy czechu co tam mieszkał przede mną uskutecznił te wywietrzniki czy to stara porządna niemiecka robota, bo gdybym był pewien że tak to bym się nawet nie zastanawiał
Mieszkałem w podobnym domu i uważam że to był najlepszy dom jeżeli chodzi o mikroklimat. W zimie ciepło, w lecie chłodno. Prosty patent bez żadnych dodatkowych materiałów izolacyjnych. Wentylacja musi być, bo będziesz miał problem z wilgocią na ścianach. To przemyślany system. Jak działa to nie ruszaj.