Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna IDEAL 8000 vs Winergetic Premium

Recommended Posts

Witam.

Tematów o oknach są tysiące i ich czytanie nie pomaga mi w wyborze okien.

Zbieram pierwsze oferty na okna. Wysłałem zapytania o okna Adams (dostałem w odpowiedzi ofertę na IDEAL 8000) oraz o okna OknoPlast (dostałem ofertę na Winergetic Premium).

Jedne i drugie okna zawierają pakiet 3-szybowy z Ug na poziomie 0,5 (IDEAL 8000) i 0,6 (Winergetic).

Różnica w cenie jest potężna (dwukrotna)... Ta różnica sugerowałaby że są to nieporównywalne okna... Czy tak jest faktycznie?

Co sądzicie o tych dwóch wymienionych oknach?

Co ewentualnie możecie mi poradzić? Chciałbym ciepłe okna, tak aby Uw dla całego okna było poniżej 1,0.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

........... ale to chyba znacząco nie podniesie ceny... ...................

Nie no co ty, tylko jakieś + 40% dolicz do białych ....jeśli kolor ma być obustronny.

Jak już dajecie coś do wyceny to informujcie dokładniej jakie są wasze oczekiwania, bo później wychodzą takie "kFJatki"

Wymiary powinny być takie same. Ja podawałem wymiary otworów. W ofercie Oknoplast podają wymiary okna równe otworom w ścianach. W ID8000 pomniejszyli nieco.

Dzięki za opinię co do ceny.

Czekam na więcej opinii :)

No i jeszcze kluczowe pytanie, gdyby cena była podobna, to które okna byście polecali?

Czy warto płacić taką cenę za winergetic? Czy te okna są warte swojej ceny?

Edytowane przez mundero

Troche te oferty nie grają przez ten kolor.

Załóżmy że do białego trzeba dołożyć te 40%. To robi się 2400 do 2800. Juz nie tak strasznie.

Może ze względu na to, że okno Winergetic masz wyceniony ze "wzmocnieniem termicznym" a to jako nowość w tej firmie może mieć odpowiednią cenę:)

Witam

Troche te oferty nie grają przez ten kolor.

Załóżmy że do białego trzeba dołożyć te 40%. To robi się 2400 do 2800. Juz nie tak strasznie.

Może ze względu na to, że okno Winergetic masz wyceniony ze "wzmocnieniem termicznym" a to jako nowość w tej firmie może mieć odpowiednią cenę:)

finlandia - źle odczytałeś ceny jest 826,50 do 1400 (po rabatach) więc jak dodasz te 40% będzie 1157,10 do 1400 - więc nadal spora różnica.

Pozdrawiam

dziwne to porównanie, bo wziąłeś nie bardzo porównywalne modele.

No właśnie podstawowe moje pytanie to czy te okna są porównywalne? Myślałem, że tak. Cena sugeruje że nie...

Dlatego ponownie proszę o uwagi na ten temat. Jeśli one nie są porównywalne, to które jest lepsze? Z jakim ewentualnie innym producentem mogę je porównywać?

Cena może Ci tylko dać do myślenia, że coś nie halo. Począwszy od barwienia, o którym już wspomniano przez grubość pakietów, co znowu się przekłada na ciężar przy większych oknach, a skończywszy na samym profilu, który przecież też nie da się do złotówki porównać. Co ze wzmocnieniem termicznym - to jest ten model passive ?

Na to wygląda, ale mam też wycenę bez wzmocnienia termincznego...

Ze wzmocnieniem cena ok 1400 za okno.

Bez wzmocnienia ok 1250 za okno.

Czekam jeszcze na ofertę ID8000 w kolorze, żeby móc lepiej to porównać...

Jeśli faktycznie dojdzie 40%, to ID8000 będzie ok 1150 za okno.

Wtedy już by było bliżej... Tu od razu pytanie, warto dopłacać za tą stal termiczną?

Przy okazji, ciepły montaż? Wszyscy sprzedawcy to wychwalają pod niebiosa... Trochę to dla mnie podejrzane :>

Witam

Przy okazji, ciepły montaż? Wszyscy sprzedawcy to wychwalają pod niebiosa... Trochę to dla mnie podejrzane :>

tutaj nie ma co wychwalać - tak trzeba montować stolarkę :)

porada jeżeli zdecydujesz się na Oknoplst - każ wykonać montaż zgodnie z instrukcją i ... po problemie będziesz miał wszystko co jest konieczne, a jak zaproponują montaż "na samą pianę" to zapytaj czy aby tak wolno :)

Pozdrawiam

Adamsa masz z lepszym pakietem szybowym bo 0,5 a oknoplast daje tylko 0,6 co dla mnie przy tym poziomie cenowym wydaje się bezsensownym posunięciem, chociaż są klieci, którzy i za to zapłącą. Adams jest bardzo dobrym producentem tak jak i Oknoplast. w przypadku obu producentów nie zostaniesz "na lodzie" w przypadku reklamacji. Dla mnie lepsze parametry daje Adams. Ale to okna do twojego domu. A że lepsza cena, cóż niektórzy producenci liczą sobie ekstra kasę za logo ;)

Trochę było o dociepleniu profili pianką, co jets rozwiązaniem nie do końca obiecującym, tutaj na pewno lepszy był by ten żel co daje oknoplast, ale koszty rosną. Jak bardzo kładziesz nacisk na energooszczędność ? Schodzisz poniżej 0.7 ? Jeżeli tak to nie wyobrażam sobie tak przy okazji białego profilu, w sensie przy takich cenach. Co z ramką ? Jak wygląda w obu przypadkach ?

Trochę było o dociepleniu profili pianką, co jets rozwiązaniem nie do końca obiecującym, tutaj na pewno lepszy był by ten żel co daje oknoplast, ale koszty rosną. Jak bardzo kładziesz nacisk na energooszczędność ? Schodzisz poniżej 0.7 ? Jeżeli tak to nie wyobrażam sobie tak przy okazji białego profilu, w sensie przy takich cenach. Co z ramką ? Jak wygląda w obu przypadkach ?

No może będzie moda na białe okna jeszcze w stylu skandynawsko-arktycznym, to zobaczysz że będą droższe od kolorowych. Odnośnie ramki to w idealu masz aluminiową, a winergetic w standardzie chyba daje szlachetną termoramkę. Jak by to policzyć to wyjdą podobnie, ale dla pewności złóż jeszcze jedno zapytanie do adamsa o okno o podobnych parametrach.