T12345T 24.08.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 dobry montaż czyli jak sprawdzić czy będzie dobry montaż? Nie sądzisz, że zanim coś zaczniemy sprawdzać najpierw trzeba ustalić sposób w jaki to ma być wykonane? Od tego zacznij! Niech sposób wykonania montażu i propozycja materiałów, które zostaną do niego wykorzystane stanie się częścią oferty, potem umowy, a dopiero potem sprawdzaj... czy jest zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami. W ten sposób przynajmniej w części eliminujesz błędy zanim powstaną. Zlecanie montażu okien bez wcześniejszej wiedzy jak to ma być wykonane w praktyce musi skończyć się sporem, chyba że "z braku wiedzy" każde wykonanie uznasz za właściwe na etapie odbioru, a z reklamacją polecisz jak już będziesz mieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 24.08.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 24.08.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Nie sądzisz, że zanim coś zaczniemy sprawdzać najpierw trzeba ustalić sposób w jaki to ma być wykonane? Od tego zacznij! Niech sposób wykonania montażu i propozycja materiałów, które zostaną do niego wykorzystane stanie się częścią oferty, potem umowy, a dopiero potem sprawdzaj... czy jest zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami. W ten sposób przynajmniej w części eliminujesz błędy zanim powstaną. Zlecanie montażu okien bez wcześniejszej wiedzy jak to ma być wykonane w praktyce musi skończyć się sporem, chyba że "z braku wiedzy" każde wykonanie uznasz za właściwe na etapie odbioru, a z reklamacją polecisz jak już będziesz mieszkał. Dużo tekstu, 0 treści... Może kolega napisze, jak ma wyglądać ten montaż? My, nie wprawieni w montowaniu okien, nawet jak zapytamy o sposób montażu, to i tak nam to nie wiele da... Ja po wielu rozmowach, usłyszałem o montażu na taśmach rozprężnych z 2 membranami (zewnętrzna i wewnętrzna)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.08.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Dużo tekstu, 0 treści... Może kolega napisze, jak ma wyglądać ten montaż? My, nie wprawieni w montowaniu okien, nawet jak zapytamy o sposób montażu, to i tak nam to nie wiele da... Ja po wielu rozmowach, usłyszałem o montażu na taśmach rozprężnych z 2 membranami (zewnętrzna i wewnętrzna)... Panie Kolego, chętnie napisałbym treściwiej, ale... nie wiem jaki będzie optymalny sposób montażu okien w domu Pana Kolegi, nie widziałem budowy, to co się będę gimnastykował albo co gorsza wprowadzał w błąd! Montaż okien można wykonać na wiele sposobów i w różnych technologiach, każdy z nich trzeba zaplanować mając na uwadze "konieczności" wynikające ze stanu na konkretnej budowie począwszy od wymiarów poprzez przygotowanie ościeży, mechaniczne połączenie okna z konstrukcją budynku na uszczelnieniu skończywszy. Tak na szybko, to tylko powiem, że ten co to mówił " o montażu na taśmach rozprężnych z 2 membranami", to albo nie wiedział o czym mówi albo od początku wszystko pokręcił. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 24.08.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 sprawy mają się tak: wymiana okien w budynku z lat 70 na dzień dzisiejszy jest nie ocieplony ściana 45cm pustak pianowy okna skrzyniowe z węgarkiem od zewnątrz. w planie ocieplenie budynku ale jeszcze nie teraz. dziś byłem rozmawiałem z biurem z OKNOPLAST i MS OKNOPLAST znaczy pośrednik zapewniał mnie że mają swoją ekipę montażystów znaczy zatrudniają a nie współpracują jak to to jest często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 24.08.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Montazyści na etacie a podwykonawcy to bez znaczenia. Ważne są kwalifikacje i umiejętności montażowe a nie rodzaj zatrudnienia!!!! nie wiem, kto ci głupot naopowiadał że etatowi pracownicy są lepsi od podwykonawców? Jeśli są to w czym? Radzę takich głupot nie słuchać i omijać te osoby szerokim łukiem i nie współpracować z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.08.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 ... Radzę takich głupot nie słuchać i omijać te osoby szerokim łukiem i nie współpracować z nimi. Aż w takie skrajności nie ma co popadać. Dla mnie montażysta zatrudniony ma punkt więcej niż ten a zlecenie. Ale masz rację - ważniejsze są noty za kwalifikacje i umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 25.08.2013 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Największy problem to to, że chcąc kupić okna, mamy do czynienia ze sprzedawcami, a nie montażystami... Jak to przeskoczyć? Wiem, że czasami się cud zdarzy, tzn sprzedaje ktoś kto zna się na montażu, ale to i tak nie znaczy, że montaż będzie ok, bo to nie on będzie montować... Było w wątku kilka postów z informacjami o co pytać i za to dziękuję Dzięki T12345T za rozmowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba- 06.09.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Ja równiez poszukuje okna , nastepny rok bedzie montażowy, myślałem o drewnianych z osłoną aluminiowa na zewnatrz-dałem se spokój widze ze na polu bitwy o producenta zostali : 1. energeto -aluplast ciekawe rozwiazanie maja, pianka w środku profilu i szyby klejone co staja sie lzejsze , czyli lepiej w uzytkowaniu ,male obciazenie okuc, b. dobre U 2.winergetic prem. passive -3 lub 4 szybowy, okno ciezkie przy grubszej szybie, duze obciazenie na okucia, b. dobre U cena bedzie tu mowic za siebie i bedzie decydujaca cieply montaz i ciepla ramka oczywiscie, a montarzysci tylko firmowi aby nie miec problemu z gwarancja i rekalamacja w razie czego co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STOLARKA_VIP 10.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Szanowny Panie. Wybór okien jest procesem długim i skomplikowanym, a porównywanie jednego systemu do drugiego często mija się z celem, którym powinien być wybór optymalny w oparciu o potrzeby, oczekiwania i możliwości finansowe klienta. Zachęcamy do kontaktu z nami w celu uzyskania maksymalnie obiektywnych informacji dotyczących wyboru stolarki w Polsce. nasz adres: http://www.infookno.pl - czyli "Bądź mądry przed zakupem" Z poważaniem,Grzegorz Cendrowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundero 10.09.2013 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Tak tylko na podsumowanie... Po dłuuugich poszukiwaniach i wyczerpujących pytaniach-odpowiedziach (forum, ze sprzedawcami z ekipami montującymi).... Zdecydowałem się na Oknoplast... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts