Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna IDEAL 8000 vs Winergetic Premium

Recommended Posts

dobry montaż czyli jak sprawdzić czy będzie dobry montaż?

Nie sądzisz, że zanim coś zaczniemy sprawdzać najpierw trzeba ustalić sposób w jaki to ma być wykonane? Od tego zacznij! Niech sposób wykonania montażu i propozycja materiałów, które zostaną do niego wykorzystane stanie się częścią oferty, potem umowy, a dopiero potem sprawdzaj... czy jest zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami. W ten sposób przynajmniej w części eliminujesz błędy zanim powstaną. Zlecanie montażu okien bez wcześniejszej wiedzy jak to ma być wykonane w praktyce musi skończyć się sporem, chyba że "z braku wiedzy" każde wykonanie uznasz za właściwe na etapie odbioru, a z reklamacją polecisz jak już będziesz mieszkał:-).

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie sądzisz, że zanim coś zaczniemy sprawdzać najpierw trzeba ustalić sposób w jaki to ma być wykonane? Od tego zacznij! Niech sposób wykonania montażu i propozycja materiałów, które zostaną do niego wykorzystane stanie się częścią oferty, potem umowy, a dopiero potem sprawdzaj... czy jest zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami. W ten sposób przynajmniej w części eliminujesz błędy zanim powstaną. Zlecanie montażu okien bez wcześniejszej wiedzy jak to ma być wykonane w praktyce musi skończyć się sporem, chyba że "z braku wiedzy" każde wykonanie uznasz za właściwe na etapie odbioru, a z reklamacją polecisz jak już będziesz mieszkał:-).

Dużo tekstu, 0 treści...

Może kolega napisze, jak ma wyglądać ten montaż?

My, nie wprawieni w montowaniu okien, nawet jak zapytamy o sposób montażu, to i tak nam to nie wiele da...

Ja po wielu rozmowach, usłyszałem o montażu na taśmach rozprężnych z 2 membranami (zewnętrzna i wewnętrzna)...

Dużo tekstu, 0 treści...

Może kolega napisze, jak ma wyglądać ten montaż?

My, nie wprawieni w montowaniu okien, nawet jak zapytamy o sposób montażu, to i tak nam to nie wiele da...

Ja po wielu rozmowach, usłyszałem o montażu na taśmach rozprężnych z 2 membranami (zewnętrzna i wewnętrzna)...

Panie Kolego, chętnie napisałbym treściwiej, ale... nie wiem jaki będzie optymalny sposób montażu okien w domu Pana Kolegi, nie widziałem budowy, to co się będę gimnastykował albo co gorsza wprowadzał w błąd! Montaż okien można wykonać na wiele sposobów i w różnych technologiach, każdy z nich trzeba zaplanować mając na uwadze "konieczności" wynikające ze stanu na konkretnej budowie począwszy od wymiarów poprzez przygotowanie ościeży, mechaniczne połączenie okna z konstrukcją budynku na uszczelnieniu skończywszy. Tak na szybko, to tylko powiem, że ten co to mówił " o montażu na taśmach rozprężnych z 2 membranami", to albo nie wiedział o czym mówi albo od początku wszystko pokręcił:-).

Edytowane przez T12345T

sprawy mają się tak:

wymiana okien w budynku z lat 70 na dzień dzisiejszy jest nie ocieplony ściana 45cm pustak pianowy okna skrzyniowe z węgarkiem od zewnątrz. w planie ocieplenie budynku ale jeszcze nie teraz.

dziś byłem rozmawiałem z biurem z OKNOPLAST i MS

OKNOPLAST znaczy pośrednik zapewniał mnie że mają swoją ekipę montażystów znaczy zatrudniają a nie współpracują jak to to jest często.

Montazyści na etacie a podwykonawcy to bez znaczenia. Ważne są kwalifikacje i umiejętności montażowe a nie rodzaj zatrudnienia!!!! nie wiem, kto ci głupot naopowiadał że etatowi pracownicy są lepsi od podwykonawców? Jeśli są to w czym? Radzę takich głupot nie słuchać i omijać te osoby szerokim łukiem i nie współpracować z nimi.

... Radzę takich głupot nie słuchać i omijać te osoby szerokim łukiem i nie współpracować z nimi.

Aż w takie skrajności nie ma co popadać. Dla mnie montażysta zatrudniony ma punkt więcej niż ten a zlecenie. Ale masz rację - ważniejsze są noty za kwalifikacje i umiejętności:)

Największy problem to to, że chcąc kupić okna, mamy do czynienia ze sprzedawcami, a nie montażystami... Jak to przeskoczyć?

Wiem, że czasami się cud zdarzy, tzn sprzedaje ktoś kto zna się na montażu, ale to i tak nie znaczy, że montaż będzie ok, bo to nie on będzie montować...

Było w wątku kilka postów z informacjami o co pytać i za to dziękuję :)

Dzięki T12345T za rozmowę :)

• 2 weeks później...

:welcome:

Ja równiez poszukuje okna , nastepny rok bedzie montażowy,:yes:

myślałem o drewnianych z osłoną aluminiowa na zewnatrz-dałem se spokój

widze ze na polu bitwy o producenta zostali :

1. energeto -aluplast

ciekawe rozwiazanie maja, pianka w środku profilu i szyby klejone co staja sie lzejsze , czyli lepiej w uzytkowaniu ,male obciazenie okuc, b. dobre U

2.winergetic prem. passive -3 lub 4 szybowy, okno ciezkie przy grubszej szybie, duze obciazenie na okucia, b. dobre U

cena bedzie tu mowic za siebie i bedzie decydujaca

cieply montaz i ciepla ramka oczywiscie, a montarzysci tylko firmowi aby nie miec problemu z gwarancja i rekalamacja w razie czego

co o tym myslicie?

Szanowny Panie.

Wybór okien jest procesem długim i skomplikowanym, a porównywanie jednego systemu do drugiego często mija się z celem, którym powinien być wybór optymalny w oparciu o potrzeby, oczekiwania i możliwości finansowe klienta. Zachęcamy do kontaktu z nami w celu uzyskania maksymalnie obiektywnych informacji dotyczących wyboru stolarki w Polsce. nasz adres: http://www.infookno.pl - czyli "Bądź mądry przed zakupem"

Z poważaniem,

Grzegorz Cendrowski