Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Kilka dni temu przy silnych opadach deszczu u mojej znajomej po kominie zaczęła lecieć woda, były to trzy małe pionowe stróżki wody.

Dom i komin mają po 20 lat, ale problem pojawił się ok. trzy lata temu, ale ojciec znajomej wszedł na dach pomazał wszystko jakimś lepikiem i sylikonem dekarskim, przez pewien czas było dobrze, ale problem powrócił.

Obejrzałem ten komin nie jest w dobrym stanie, sypie się od góry tynk odpada, czapa się kruszy a i sam dach nie jest w lepszym stanie.

Dach i komin oglądało już kilka firm i specjalistów, każdy mówi to samo: generalny remont, ja bym powiedział to samo, ale wiem że rodzina znajomej nie mają jeszcze całej kwoty na wykonanie remontu/wymiany dachu i komina.

Na razie chodzi o to żeby to zabezpieczyć na dwa trzy lata, pomyślałem żeby ściągnąć po dwie dachówki z każdej strony oczyścić je i założyć na nowo, a obróbkę blacharską, żeby jej nie ściągać ani nie dawać nowej, zabezpieczyć jakimś preparatem bitumicznym.

Dachówka jest betonowa mocowana na klej w postaci zaprawy wapiennej albo cementowo wapiennej, czy do ponownego zamocowania dachówek na zaprawę można użyć kleju do płytek?

I czy pokrycie obróbki blacharskiej preparatem bitumicznym to dobry pomysł czy zastosować coś innego?

Komin przecieka tylko od strony zacienionej

Komin1.jpg Komin2.jpg Komin3.jpg

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

• 2 months później...

Alternatywnym rozwiązeniem jest zastosowanie gotowej obudowy komina. Problem z przeciekaniem, pękaniem, śniegiem, deszczem będziemy mieli rozwiązany. Komin bedzie non stop wentylowany. Obudowę tą można montowac nawet na istniejący już komin i bez ingerencji w konstrukcję komina. Wynalazek zgloszony do UPRP.

Może warto spróbowac - swietne rozwiazanie

A może na szybko taśma wakaflex? Też mi ciśnie po kominie i rozmyślam czy by nią nie uszczelnić w koło.

Tylko na ile ta taśma pomoze?

Może warto załozyc gotową obudowę komina i po kłopocie. Nowoczesny wygląd i masz GWARACJĘ że komin nie będzie przeciekał ani pękał. Wychodzi niedrogo i masz spokój na długie lata