Emaen 02.08.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam Kilka dni temu przy silnych opadach deszczu u mojej znajomej po kominie zaczęła lecieć woda, były to trzy małe pionowe stróżki wody. Dom i komin mają po 20 lat, ale problem pojawił się ok. trzy lata temu, ale ojciec znajomej wszedł na dach pomazał wszystko jakimś lepikiem i sylikonem dekarskim, przez pewien czas było dobrze, ale problem powrócił. Obejrzałem ten komin nie jest w dobrym stanie, sypie się od góry tynk odpada, czapa się kruszy a i sam dach nie jest w lepszym stanie. Dach i komin oglądało już kilka firm i specjalistów, każdy mówi to samo: generalny remont, ja bym powiedział to samo, ale wiem że rodzina znajomej nie mają jeszcze całej kwoty na wykonanie remontu/wymiany dachu i komina. Na razie chodzi o to żeby to zabezpieczyć na dwa trzy lata, pomyślałem żeby ściągnąć po dwie dachówki z każdej strony oczyścić je i założyć na nowo, a obróbkę blacharską, żeby jej nie ściągać ani nie dawać nowej, zabezpieczyć jakimś preparatem bitumicznym. Dachówka jest betonowa mocowana na klej w postaci zaprawy wapiennej albo cementowo wapiennej, czy do ponownego zamocowania dachówek na zaprawę można użyć kleju do płytek? I czy pokrycie obróbki blacharskiej preparatem bitumicznym to dobry pomysł czy zastosować coś innego? Komin przecieka tylko od strony zacienionej Za wszelką pomoc z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jks 28.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Alternatywnym rozwiązeniem jest zastosowanie gotowej obudowy komina. Problem z przeciekaniem, pękaniem, śniegiem, deszczem będziemy mieli rozwiązany. Komin bedzie non stop wentylowany. Obudowę tą można montowac nawet na istniejący już komin i bez ingerencji w konstrukcję komina. Wynalazek zgloszony do UPRP.Może warto spróbowac - swietne rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedisan 28.10.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A może na szybko taśma wakaflex? Też mi ciśnie po kominie i rozmyślam czy by nią nie uszczelnić w koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jks 29.10.2013 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 A może na szybko taśma wakaflex? Też mi ciśnie po kominie i rozmyślam czy by nią nie uszczelnić w koło. Tylko na ile ta taśma pomoze? Może warto załozyc gotową obudowę komina i po kłopocie. Nowoczesny wygląd i masz GWARACJĘ że komin nie będzie przeciekał ani pękał. Wychodzi niedrogo i masz spokój na długie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts