c4se 03.08.2013 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Witam, Czy powinno się w jakiś sposób zabezpieczyć instalację przed zbyt dużą temperaturą wody? Chodzi mi zarówno o to, że na podłogówkę musi być mniejsza temperatura, jak również sytuację awaryjną na przykład awaria zasilania lub termostatu. Dom ogrzewany będzie kotłem na eko groszek. Rurki PEX a przy kotle miedź. Kaloryfery aluminiowe, a w kuchni i łazience ogrzewanie podłogowe. Podłogówka na osobnych obwodach, nie z powrotu. Rozmawiałem wstępnie z instalatorem i powiedział, że jak nie będzie prądu to kocioł wygaśnie, a pompa wody czy coś i tak nie będzie działać, więc nie potrzeba żadnych zabezpieczeń. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.08.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Układ ogrzewania podłogowego powinien mieć swoją pompę i mieszacz .W przypadku awarii mieszacza powinna zostać wyłączona pompa podłogówki .W tym celi montuję się termostat przylgowy na przewodzie zasilającym podłogówkę i ustawia się temperaturę wyłączenia na 50 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c4se 03.08.2013 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Dzięki za poradę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c4se 10.08.2013 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Jeszcze raz w tym temacie, ale odnośnie ciepłej wody i rurek PP. Jakie (jeśli w ogóle) w tym przypadku stosuje się zabezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.08.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Jeszcze raz w tym temacie, ale odnośnie ciepłej wody i rurek PP. Jakie (jeśli w ogóle) w tym przypadku stosuje się zabezpieczenie? Żeby się nie poparzyć to termostatyczny zawór mieszający np. http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/Produkty/Termostatyczne%20zawory%20mieszajace/VTS520 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts