Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż strażaka jaka sednica

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zamówić strażak na dach do komina paleniskowego(piec 1,5kw na węgiel,drzewo) więc wszedłem sprawdzić wymiary i na górze

jest wymiar 14cm na 28cm,a na wejsciu czopucha do komina w kotłowni jest otwór 16cm na16cm

Jakiej średnicy powinienem kupić strażaka by nie był za duży i nie za mały?

Witam.

Chciałem zamówić strażak na dach do komina paleniskowego(piec 1,5kw na węgiel,drzewo) więc wszedłem sprawdzić wymiary i na górze

jest wymiar 14cm na 28cm,a na wejsciu czopucha do komina w kotłowni jest otwór 16cm na16cm

Jakiej średnicy powinienem kupić strażaka by nie był za duży i nie za mały?

odpuść sobie, lepszy będzie daszek, ze strażakami jest sporo kłopotów, wymagają częstej konserwacji, a na kotle szybko go szlag trafi ...

nieszczęsne nasady kominowe.jpg

jak już koniecznie musisz zainstalować tego strażaka, ponieważ np. sąsiedzi mają, a Ty nie (z reguły główny powód montażu takich nasad)

to pomnóż sobie 14 x 28 i strażaka zamów dokładnie takiej samej powierzchni tylko w owalu, to nie apteka, parę centymetrów nie robi różnicy, ale zasada jest taka, że powierzchnia komina powinna być równa powierzchni nasady.

to daj 0,5m rurki z daszkiem

strażak w zasadzie obniża ciąg kominowy, wbrew pozorom

rozpalanie w zimę nie ma nic wspólnego ze strażakiem, komin jest zimny, na godzinkę przed paleniem otwórz kominek troszeczkę, wpuść trochę ciepełka w przewód kominowy z mieszkania, usuń wilgoć, ogrzej komin temperaturą pokojową, popróbuj, a zobaczysz różnicę. jak rozpalasz na zimnym kominie w kominku, do którego jeszcze podłączone jest zimne powietrze z zewnątrz, to na początku musi dostać czkawki

owalne rurki są, jak obawiasz się skraplania na tym odcinku, zainstaluj ten kawałek termoizolowany, możesz go pomalować w dowolny kolor RAL jak nie chcesz mieć srebrnego i dopiero wszyscy sąsiedzi będą Ci zazdrościć, nie dość, że będzie ładnie, to i jeszcze będzie dobrze ;)

zapomniałem dodać, daj stal L50 (1.4404) to ważne, dłużej wytrzyma

Edytowane przez kominiarz

Jeszcze wrócę do tematu .

Nie mogę dostać takiej owalnej rury jest możliwość zamontowania okrągłej o jakiejś odpowiedniej średnicy?

pewnie jest możliwość np. DN250 ale jak to połączysz, nie będzie pro

a może masz jakiegoś producenta kominów w okolicy, zrobią pod wymiar