ksysiek 03.08.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Witam.Chciałem zamówić strażak na dach do komina paleniskowego(piec 1,5kw na węgiel,drzewo) więc wszedłem sprawdzić wymiary i na górze jest wymiar 14cm na 28cm,a na wejsciu czopucha do komina w kotłowni jest otwór 16cm na16cmJakiej średnicy powinienem kupić strażaka by nie był za duży i nie za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam. Chciałem zamówić strażak na dach do komina paleniskowego(piec 1,5kw na węgiel,drzewo) więc wszedłem sprawdzić wymiary i na górze jest wymiar 14cm na 28cm,a na wejsciu czopucha do komina w kotłowni jest otwór 16cm na16cm Jakiej średnicy powinienem kupić strażaka by nie był za duży i nie za mały? odpuść sobie, lepszy będzie daszek, ze strażakami jest sporo kłopotów, wymagają częstej konserwacji, a na kotle szybko go szlag trafi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysiek 04.08.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 A powiesz mi o co chodzi z tymi średnicami u mnie bo myślałem ,że wylot powinien być kwadratowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 jak już koniecznie musisz zainstalować tego strażaka, ponieważ np. sąsiedzi mają, a Ty nie (z reguły główny powód montażu takich nasad) to pomnóż sobie 14 x 28 i strażaka zamów dokładnie takiej samej powierzchni tylko w owalu, to nie apteka, parę centymetrów nie robi różnicy, ale zasada jest taka, że powierzchnia komina powinna być równa powierzchni nasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysiek 04.08.2013 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardziej chodzi mi o poprawienie ciągu bo czasem w zimę ciężko rozpalić ,a druga sprawa podnieść z parę cm wyżej bo jest prawie na równo z dachem i jak zawiewa to cofa się do kratek wentylacyjnych które są blisko Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez ksysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 to daj 0,5m rurki z daszkiem strażak w zasadzie obniża ciąg kominowy, wbrew pozorom rozpalanie w zimę nie ma nic wspólnego ze strażakiem, komin jest zimny, na godzinkę przed paleniem otwórz kominek troszeczkę, wpuść trochę ciepełka w przewód kominowy z mieszkania, usuń wilgoć, ogrzej komin temperaturą pokojową, popróbuj, a zobaczysz różnicę. jak rozpalasz na zimnym kominie w kominku, do którego jeszcze podłączone jest zimne powietrze z zewnątrz, to na początku musi dostać czkawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysiek 04.08.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 OK to rezygnuję ze strażaka i dam owalną rurę (jak dostanę) i na to daszek owalny.Tylko jeszcze jedno pytanie czy nie będzie przeszkadzało skraplanie się wody na kwasówce czy to będzie przeszkadzało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) owalne rurki są, jak obawiasz się skraplania na tym odcinku, zainstaluj ten kawałek termoizolowany, możesz go pomalować w dowolny kolor RAL jak nie chcesz mieć srebrnego i dopiero wszyscy sąsiedzi będą Ci zazdrościć, nie dość, że będzie ładnie, to i jeszcze będzie dobrze zapomniałem dodać, daj stal L50 (1.4404) to ważne, dłużej wytrzyma Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysiek 12.08.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Jeszcze wrócę do tematu .Nie mogę dostać takiej owalnej rury jest możliwość zamontowania okrągłej o jakiejś odpowiedniej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 13.08.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jeszcze wrócę do tematu . Nie mogę dostać takiej owalnej rury jest możliwość zamontowania okrągłej o jakiejś odpowiedniej średnicy? pewnie jest możliwość np. DN250 ale jak to połączysz, nie będzie pro a może masz jakiegoś producenta kominów w okolicy, zrobią pod wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts