jussty 03.08.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Może to pytanie blondynki - ale jak ocenić czy filary w wykuszu powinny być zbrojone. W projekcie mam oznaczenie "filar B20"i nie potrafię z tego nic wyczytać.. a moi mistrzowie na budowie chyba planują to wykonać z porothermu bez zbrojenia - na moje pytanie o to, odpowiedz brzmiała - zobaczy się i kolejne pytanie jak zamontować nadproże nad oknami w wykuszu. jesli szerokość tych filarów to około 25 - 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.08.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Może to pytanie blondynki - ale jak ocenić czy filary w wykuszu powinny być zbrojone. W projekcie mam oznaczenie "filar B20"i nie potrafię z tego nic wyczytać.. a moi mistrzowie na budowie chyba planują to wykonać z porothermu bez zbrojenia - na moje pytanie o to, odpowiedz brzmiała - zobaczy się i kolejne pytanie jak zamontować nadproże nad oknami w wykuszu. jesli szerokość tych filarów to około 25 - 30 cm. Jeżeli nie pokażesz rysunków to nikt ci szczegółowo nie doradzi, jeżeli ma tam być filar żelbetowy to i w projekcie powinno być zbrojenie rozrysowane, może chodzi o to, ze ma być wymurowany z bloczków fundamentowych lub wylany z betonu B20 (wówczas i tak warto by to zbrojenie dać)? Poza tym to ty rządzisz na swojej budowie w uzgodnieniu z twoim kierownikiem budowy a nie ekipa budowlana. Nadproże wystarczy oprzeć 15cm wiec nie ma raczej problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.08.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 To co napisane to mówi że to jest żelbet, robi się te filarki również z cegły, ale one przeważnie są pod katem to trzeba trochę naskakać. Zależy jakiej wielkości jest ten wykusz i co jest wyżej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 15.08.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Wielokrotnie robiliśmy takie wykusze na budowach i zgodzę się że konstrukcja zależy od projektu jaki tam jest . Jeśli zrobią to tak jak jest w projekcie to powinno być dobrze . Konstrukcja Monolityczna jest pewniejsza a i zimniejsza . [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 22.08.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Prosimy o wklejenie rzutu gdzie jest oznaczony ten "filar B20"Wtedy doradzimy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts