Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Piszę do Was jako specjalistów. W związku ze zmianą organizacji ruchu na ulicy przy której posiadam dom nie mogę obecnie parkować samochodu na niej. W związku z zaistniałą sytuacją zmuszony jestem do wykonania dodatkowego miejsca postojowego przed domem przy podjeździe. Niestety podjazd jest zbyt krótki aby na nim móc zaparkować samochód i dodatkowo zamknąć bramę wjazdową. Dodatkowo jest to uciążliwe z powodu blokowania drugiego samochodu w garażu i częstego przejeżdżania tym pierwszym.Szerokość całej działki to ok. 11m. Od ogrodzenia do domu jest jakieś 3m. Obecnie istnieje brama przesuwana która po otwarciu w świetle ma 3,5m szerokości (za mało żeby wjechać autem na działkę równolegle do drogi. Poniżej przesyłam poglądowy rzut całej sytuacji.

ogrodek 3.jpg

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniego rozwiązania tej sytuacji.

Witam

Mam wąski wjazd na działkę dokładnie 4,5m . Chciałbym zamontować bramę dwuskrzydłową oraz furtkę ale boję się że wjazd dla samochodu będzie za wąski. Dodatkowo nie wiem gdzie wydzielić miejsce na śmietnik. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Załączam mapkę działki.plan a.jpg

Masz jedną opcję... zrobić drugą bramę wjazdową.

A poza tym. Jeśli to nowy budynek to dlaczego wybudowany 3m od ulicy? Budujecie się prawie przy ulicy a potem problemy... Jeśli stary XX lat temu postawiony, to nie wasza zła decyzja.

A i ja mam jedno pytanie. Gdzie parkują wasi znajomi jeśli do was przyjadą 2 czy 3 samochodami?

Tutaj jest problem, bo dom ma już ok. 40 lat. Dziadki budując go oddali jeszcze część działki pod drogę. Obecni "Drogowcy" wprowadzają dla drogi normy z XXI wieku, a droga pamięta koniec XVIII wieku. Nie pomogły prośby pisma. Tak ma być bo dzielnica tak chciał (Pan przewodniczący sobie ubzdurał i tak ma być).

Znajomi jak przyjeżdżają to parkują kilkaset metrów od domu dwie ulice dalej, bo przy najbliższych ulicach jest tak naprane aut że nie ma miejsca żeby auto zostawić. Dodatkowo przy jednym skwerku zaraz rozpoczyna się budowa kilku szeregówek i wtedy to już nie będzie gdzie parkować.

Słuchaj Siwy - zlikwiduj w cholerę to ogrodzenie i wstaw słupki obniżane/chowające się w ziemię na sygnał elektroniczny z pilota - rozumiesz. Wjeżdzasz słupki w górę ( fury nie dźwigną ) , wyjeżdżasz słupki w górę ( nikt Ci nie zaparkuje na krzywy ryj ). Jedyny problem to zima - musisz ugadać mechanizm zdający egzamin w naszej strefie klimatycznej.