limancjusz 04.08.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam, ekipa która buduje mi dom zaproponowała wykonanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej od studzienek(są na mojej działce) do domu. Długość każdej z nich to jakieś 8m(wodna można powiedzieć trochę więcej, bo rury z wodą mają poprowadzić do kotłowni a kanalizację podpiąć do granicy budynku). Zaproponowali, że zrobią to za około 3k. Nie wiem czy to dużo, czy to mało a czasu na namysł nie mam za dużo - muszę dać odpowiedź jutro rano. Robią instalację dla domu w okolicy i zaproponowali, że mogę zrobić także instalacje dla mnie skoro chudziak już zalany i kanalizacja pod budynkiem gotowa.W sumie chętnie się zgodzę bo to kolejny kłopot przy budowie z głowy ale - czy koszt jest w normie? Nie mam pojęcia jaki może być koszt takiej usługi - proszę o pomoc.Miejsce budowy - Zgorzała pod Warszawą. pozdrKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 04.08.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 to raczenie nieduzo...w porownaniu do tego co ja zaplacilam zalezy co jest w cenie jakies studzienki rewizyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 04.08.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Hmmm szczegółów jeszcze nie omówiliśmy, bo propozycja padła na szybko w weekend ;/ Chodzi o podłączenie wody i kanalizacji to domu - tak aby wodę czerpać już z domu(kotłowni) a nie jak do tej pory ze studzienki na działce. Do tego Kanalizacja - podłączenie instalacji domowej do studzienki. W tej sytuacji studzienka rewizyjna chyba nie jest potrzebna - nie będzie żadnych drenaży na około budynku. Oczywiście wszystko już jest w cenie - materiały, robocizna, sprzęt itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 05.08.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 studzienki rewizyjne wstawia sie na zalamaniach rurczy od studzienki do wejscia do domu bedzie linia prosta ?zwykle podlaczenie do domu nie kosztuje malo z powodu wykonanai wykopow na duzej glebokosci ( woda chyba pow 1m ?)kanalizacja chyba z 70-80cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rain man 05.08.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Cena wydaje się być niska. Jeśli materiał jest dobrej jakości to jak najbardziej- korzystać Zanim wykonacie jakiekolwiek instalacje warto poznać warunki jakie wydaje zakład wodociągowy. Teoretycznie powinno się zacząć od dopełnienia formalności, a później można działać. Praktycznie po "dogadaniu" można to nieco modyfikować. W niektórych regionach pomijane są studzienki i instalacja wewnętrzna jest łączona bezpośrednio ze studzienką na kolektorze głównym. W innych jest to zwykle studnia 425 chociaż zdarzają się 630 i nawet 1000 (sic!). Lepiej się dopytać aby później nic nie przerabiać, bo nam czegoś nie odebrali. Podobnie jest z przyłączem wodociągowym. Tak na marginesie- studnie nie tylko montujemy przy zmianach kierunku ale i spadków czy łączeniu kolejnych rurociągów. Drenaż nijak ma się do kanalizacji sanitarnej chyba, że mówimy o kanalizacji ogólnospławnej. Tych rzeczy nie łączymy! Przydomowe instalacje nie są głębokie. Ogólnie rzecz biorąc 1,2; 1; 0,8 to granice przemarzania dla połódniowej, centralnej i północnej Polski. Wodę zwykle projektuje się na 1,5- 1,6m, a kanalizację 1,2. Realnie- kanalizacja na krótkim odcinku nawet na 0,4- 0,5m w ogóle nie zamarza. Wodę często zakupują na 1,0m. Reasumując- cena bardzo dobra:wiggle: Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Rain man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts