Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentu

Robi25

Recommended Posts

Witam.

Chcę ocieplić ściany fundamentowe. Są one wymalowane dysperbitem i obsypane ziemią. Będę je teraz odkopywał. Po odkopaniu jak obeschną chcę jeszcze raz położyć jedną warstwę dysperbitu i potem na piankę do styropianu (pewnie jakąś tańszą) kleić płyty styropianowe. Niestety nie mam duż kasy więc kupiłem styropian podłogowy gr. 10 cm.

Styropian przykleję od góry czyli od bloczków ceramicznych i poniższe docinki będę przyklejał od spodu (6 warstw bloczków, a pod nimi fundament na około 1 m głębokości). Czy potem po wklejeniu siatki zewnętrzną warstwę również pokryć dysperbietm? Jak przyklejać styropian od dołu czyli od fundamentów ponieważ przy gr. 10 cm będzie on wystawał poza fundament i opierał się o grunt czyli od spodu nie będzie niczym zabezpieczony.

Dodatkowo kierownik budowy powiedział mi abym po ociepleniu obsypał ściany fundamentowe nie piaskiem, a gliną ponieważ będzie stanowiła ona opór dla wody.

Proszę o wasze zdanie na temat tego wykonania.

Pozdrawiam

Witam.

Chcę ocieplić ściany fundamentowe. Są one wymalowane dysperbitem i obsypane ziemią. Będę je teraz odkopywał. Po odkopaniu jak obeschną chcę jeszcze raz położyć jedną warstwę dysperbitu i potem na piankę do styropianu (pewnie jakąś tańszą) kleić płyty styropianowe. Niestety nie mam duż kasy więc kupiłem styropian podłogowy gr. 10 cm.

Styropian przykleję od góry czyli od bloczków ceramicznych i poniższe docinki będę przyklejał od spodu (6 warstw bloczków, a pod nimi fundament na około 1 m głębokości). Czy potem po wklejeniu siatki zewnętrzną warstwę również pokryć dysperbietm? Jak przyklejać styropian od dołu czyli od fundamentów ponieważ przy gr. 10 cm będzie on wystawał poza fundament i opierał się o grunt czyli od spodu nie będzie niczym zabezpieczony.

Dodatkowo kierownik budowy powiedział mi abym po ociepleniu obsypał ściany fundamentowe nie piaskiem, a gliną ponieważ będzie stanowiła ona opór dla wody.

Proszę o wasze zdanie na temat tego wykonania.

Pozdrawiam

Nie jestem specem od ociepleń, ale jako, ze sam ostatnio z tym walczyłem, naskrobię kilka swoich przemyśleń.

Styro prędzej czy później i tak ci nasiąknie wodą. Zwróc uwagę, ze nie będzie ocho chronione nie tylko od spodu, ale także pomiedzy ścianą a styropianem, gdzie chcesz je kleić na pianke. A tam tez bedzie wilgotno. Wiec to, ze od spodu styro nie jest chronione - niewiele moim zdaniem zmienia.

Jak rozumiem, po przyklejeniu styropian chcesz pokryć klejem i siatką. Mój wykonawca tez tak chciał zrobić. Tylko, co to da poza chwilową estetyką? Warstwa kleju przycisnięta ziemią i w warunkach dużej wilgotności szybko ulegnie degradacji. Narobisz się i niewiele to da. Posmarowanie tego wszystkiego dysperbitem także na niewiele się zda, bo i tak styropian jak sam zauwazyles nie jest chroniony i w koncu zawilgotnieje.

Reasumując - opisane rozwiązanie słabo sie sprawdzi. Styro szybko zawilgotnienie i straci własciwości. Na twoim miejscu przede wszystkim odpuściłbym sobie klej i siatkę a przyklejony styropian przykrył grubą folią lub folią kubełkową kubełkami na zewnątrz i zasypał godząc sie z tym, ze styropian i tak zamoknie. Szkoda kasy i pracy na klej i siatkę.

Osobiście wolałbym obsypać to piaskiem a nie gliną. Piasek szybciej przepuści wodę i na ściane nie będzie takiego naporu wody. A glina, jak zamoknie, to będzie trzymać te wodę i trzymać. Trudno w sumie ocenic co gorsze. Piasek czy glina ;) ja bym wybrał piasek. Ale ja sie nie znam na tym .....

Trudno radzić, jak popełniane są świadomie lub mniej błędy technologiczne. Systemu siatka/klej pod ziemią nie stosujemy - wyrzucenie kasy. Styropian także nie sprawdzi się jak pisał poprzednik i tak na prawdę to rozwiązanie tymczasowe. Lepszym rozwiązaniem jest piasek zagęszczany warstwami.