monikabrot 05.08.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 witam proszę wszystkich o pomoc. mamy 180m2 na poddaszu. jaką propnujecie grubość styropianu pod wylewke samej wylewki będzie około7cm. nie ma na górze żadnych ścianek działowych poddasze jest dość wysokie my chcemy położyć 8cm+wylewka a nasz wykonawca mówi że to za mało że chociaż 10cm.samego styropianu i nie wiemy czy teraz dokupić jeszcze jedną 4cm bo przecież dodać do tego 2cm styropian to chyba nie ma sensu co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgrzesiuk5 05.08.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 mimo że im grubsza warstawa to lepiej ja bym w tym wypadku nie kombinował i zosatwił 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabrot 05.08.2013 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 a wiesz my teraz chcemy dokupić jeszcze 4cm tak żeby styropianu było 12cm jak myślisz ma to sens bo sąsiad ma 5cm i mówi że zimno z góry ciągnie i tez ma nie zamieszkane poddasze już sami nie wiemy co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 05.08.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 A będzie to poddasze użytkowe czy raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miódmalina 05.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 na co szykowane jest poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabrot 05.08.2013 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 w najbliższym czasie nie będzie szykowane może za parę lat a na dachu jest deska,papa,i blachodachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.08.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 PODPINAM SIĘ POD TEMAT mam podobną sytuację z tym że raczej poddasze nie będzie używane w najbliższej przyszłości, choć przy ściance kolankowej min. 100cm jest taka możliwość. Obecnie skułem stare ocieplenie czyli gruz na którym zrobiono wylewkę. I nie wiem ile i czego dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozi 09.08.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) PODPINAM SIĘ POD TEMAT mam podobną sytuację z tym że raczej poddasze nie będzie używane w najbliższej przyszłości, choć przy ściance kolankowej min. 100cm jest taka możliwość. Obecnie skułem stare ocieplenie czyli gruz na którym zrobiono wylewkę. I nie wiem ile i czego dać? Temat rzeka.Ja korzystałem z tej strony: http://projekt-wd.blogspot.com/2012/06/styropian-biay-czy-grafitowy.html Liczyłem współczynnik przenikania ścian i stropu. Mam budynek z 1972roku.Strop zrobiony tzw.kleina z polówki suporexa. Im wyższy opór cieplny tym niższy współczynnik przenikania ciepła tym lepiej strop czy ściany docieplone więc mniejsze zapotrzebowanie na ciepło budynku, bo mniejsze straty. Swój strop ze względu, że nie był równy wyrównałem granulatem styropianowym 0-4cm(dwuteowniki były wypoziomowane a pustaki między nimi nie, więc trzeba było wyrównać powierzchnie pod styropian).Na to poszły 2x5cm ESP 100 firmy NTB o wsp. 0,038, folia budowlana, zbrojenie siatką i wylewka maszynowa 4cm. Po przybliżonych moich obliczeniach wsp. przenikania ciepła winien być <0,3 czyli poniżej zalecanej normy. Jeżeli poddasze nie będzie użytkowane warto włożyć nawet 12-15cm bo to w czasie są oszczędności na energii. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.08.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 dzięki za odpowiedź jak mam strop lana płyta żelbetonowa nierówności sięgają 10-12 cm podejrzewam że tak zaszalowali że siadło inną sprawą jest ponad 20 ton "ocieplenia" które kuliśmy trochę tego ciepłego LATA wiecie o co chodzi a taki strychu"Wracając do tematu zastanawiam się nad wyruwnaniem tych nieruwności perlitobetonem i dopiero wtedy dać ocieplenie myślałem dać legary i wełne i na to osb ale to będzie koszt nie mały. więc może styro ESP sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts