Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak grubość styropianu?

monikabrot

Recommended Posts

witam proszę wszystkich o pomoc. mamy 180m2 na poddaszu. jaką propnujecie grubość styropianu pod wylewke samej wylewki będzie około7cm. nie ma na górze żadnych ścianek działowych poddasze jest dość wysokie my chcemy położyć 8cm+wylewka a nasz wykonawca mówi że to za mało że chociaż 10cm.samego styropianu i nie wiemy czy teraz dokupić jeszcze jedną 4cm bo przecież dodać do tego 2cm styropian to chyba nie ma sensu co wy na to?

PODPINAM SIĘ POD TEMAT mam podobną sytuację z tym że raczej poddasze nie będzie używane w najbliższej przyszłości, choć przy ściance kolankowej min. 100cm jest taka możliwość. Obecnie skułem stare ocieplenie czyli gruz na którym zrobiono wylewkę. I nie wiem ile i czego dać?

PODPINAM SIĘ POD TEMAT mam podobną sytuację z tym że raczej poddasze nie będzie używane w najbliższej przyszłości, choć przy ściance kolankowej min. 100cm jest taka możliwość. Obecnie skułem stare ocieplenie czyli gruz na którym zrobiono wylewkę. I nie wiem ile i czego dać?

Temat rzeka.Ja korzystałem z tej strony:

http://projekt-wd.blogspot.com/2012/06/styropian-biay-czy-grafitowy.html

Liczyłem współczynnik przenikania ścian i stropu.

Mam budynek z 1972roku.Strop zrobiony tzw.kleina z polówki suporexa.

Im wyższy opór cieplny tym niższy współczynnik przenikania ciepła tym lepiej strop czy ściany docieplone więc mniejsze zapotrzebowanie na ciepło budynku, bo mniejsze straty.

Swój strop ze względu, że nie był równy wyrównałem granulatem styropianowym 0-4cm(dwuteowniki były wypoziomowane a pustaki między nimi nie, więc trzeba było wyrównać powierzchnie pod styropian).Na to poszły 2x5cm ESP 100 firmy NTB o wsp. 0,038, folia budowlana, zbrojenie siatką i wylewka maszynowa 4cm.

Po przybliżonych moich obliczeniach wsp. przenikania ciepła winien być <0,3 czyli poniżej zalecanej normy.

Jeżeli poddasze nie będzie użytkowane warto włożyć nawet 12-15cm bo to w czasie są oszczędności na energii.

Edytowane przez Jozi

dzięki za odpowiedź jak mam strop lana płyta żelbetonowa nierówności sięgają 10-12 cm podejrzewam że tak zaszalowali że siadło inną sprawą jest ponad 20 ton "ocieplenia" które kuliśmy trochę tego ciepłego LATA wiecie o co chodzi a taki strychu"

Wracając do tematu zastanawiam się nad wyruwnaniem tych nieruwności perlitobetonem i dopiero wtedy dać ocieplenie myślałem dać legary i wełne i na to osb ale to będzie koszt nie mały. więc może styro ESP sam nie wiem.