Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozwalasz mnie brakiem kompetencji . Pośke wstawiłeś bez sprawdzenia chłonności gruntu .Twój problem .

Aby myśleć o wysuszeniu gruntu pod domem sprawdzić chłonność musisz .

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam zamiaru nikogo pouczać. Zdrowy rozsądek nakazuje sprawdzić chłonność gruntu przy pomyśle na POŚ. Zdrowy rozsądek nakazuje też sprawdzić jak myśli się o wysuszeniu gruntu pod domem.

Postąpiłeś jak amator więc masz jak masz.

Sprawdzone .Chłonny a gówno górą. Dowodzik w fotkach.Mataczysz chłopie że aż miło.

Trudno zweryfikować niskie nakłady do wysokiej jakości ,skoro uznajesz brak pionowych spoin w ścianie,czy styropian przez który można swobodnie oddychać.Ale skoro jesteś zadowolony to i cała Polska będzie zadowolona.

ps Misiu jest zarezerwowane dla Szanownego TB ,poproszę o inne przezwisko.

Normalna technologia czy normalne parametry EPS. Tobie we łbie się poprzestawiało. Dziurawe ściany i styropian nazywasz technologią? Jaja z siebie możesz robić ale nie z forumowiczów.

O odzysku ciepła z szarych ścieków nawet nie pisz,bo z pomyjami mylisz ,czyli na starcie w zrozumieniu problem .Jak zresztą z wielu rzeczami w budownictwie. Uwierz. Na chłopski rozum wszystkiego nie zrozumiesz . Poczytaj bo ośmieszasz się ponad miarę.

A chesz puscic moje materialy i podzielic sie fifty/fifty ? ;)

a niby jaki miałbym w tym interes???

a do tych co to chcą straty w firmie robić lub podpierają się swoją domniemaną nieskończoną wiedzą podstaw rachunkowości - wyście chyba z byka pospadali :bash:

skoro nie macie pojęcia jak to zrobić, to lepiej się nie wypowiadajcie w temacie

a i żeby nie było - nie ma szans żeby ktoś was tego nauczył ;)

nie, ale zastanawiacie się nad różnymi rozwiązaniami, a z wymagań NF15 wynika, że należy wybrać system docieplenia i zastosować zgodnie z zaleceniami producenta.

który producent styropianu ma taki system docieplania od wewnątrz? opracowany

Ale w wymaganiach nie ma nic o A/V a jedynie EUco musi być <=15kWh/m2*r.

Czyżby tylko to należy spełnić?:

http://www.nfosigw.gov.pl/download/gfx/nfosigw/pl/nfoopisy/803/1/15/zalacznik_a_do_wytycznych.docx

Coś takiego wcześniej czytałem:

"w przypadku budynków jednorodzinnych wymagania dotyczące standardu energetycznego NF15

i NF40 przy zastosowaniu racjonalnych rozwiązań technicznych i racjonalnych nakładach

inwestycyjnych są możliwe do spełnienia dla wskaźnika A/V ≤ 0,70, "

ale to znajduje się w tzw. Podręczniku dobrych praktyk - http://www.nfosigw.gov.pl/download/gfx/nfosigw/pl/nfoopisy/804/1/6/podrecznik_dobrych_praktyk_-_domy_ver.3.pdf i nie jest wymogiem a zaleceniem.

Problem może być osadzanie samych pakietów oraz nie możność wykonania własnej instalacji nawiewno-wywiewnej. No i sam projekt - liczenie wszytkich mostków i projekty wykonawcze wszystkich detali. To spowoduje, że projekt nie będzie kosztował 5-6tys., tylko 10-12tys.

No i do tego kierownik budowy, który podejmie się pilnowania takiej realizacji. Też zaśpiewa 2x niż "typowy".

A to może pochwalisz się jak to chcesz kupić na f-me materiał, odliczyć VAT, przenieść własność tego materiału na os. fiz. budującą dom i jeszcze dodatkowo na podatku zaoszczędzić? Rozumiem, że ma to być kontra do legalnej dotacji więc też rozwiązanie legalne i dostępne dla wszystkich?

Ty chyb naprawdę z byka spadłeś, albo Jezus cię opuścił, skoro uważasz, że to jest miejsce na takie rozważania :p

rozwiązanie w pełni legalne.

A gdzie ja napisałem że dostępne dla wszystkich???

chybaże tak samo dostępne dla wszystkich, jak twoje fundamenty na gruncie niewysadzinowym, jeśli taki grunt wszyscy w/g ciebie mają

To wasz problem

Może wy, w swoich firmach cały rok na stracie zasuwacie, a na koniec roku jak który zapłaci 200zł podatku to szał :lol:

Ja mam trochę inną firmę i inne możliwości.

Także faktycznie @kszhu - nie dla każdego :) - nie każdy spełnia wymagania ;) - czyli jak z dotacją

To wasz problem

Może wy, w swoich firmach cały rok na stracie zasuwacie, a na koniec roku jak który zapłaci 200zł podatku to szał :lol:

Ja mam trochę inną firmę i inne możliwości.

Także faktycznie @kszhu - nie dla każdego :) - nie każdy spełnia wymagania ;) - czyli jak z dotacją

No tak ... można zrobić, żeby "legalnie" uszkodziła Ci się w transporcie partia bloczkow, dachówki, okien itp. Utylizujesz to i po sprawie. Masz i VAT i dochodowy w kosztach. A jeszcze taniej będzie wybudować się z "odpadów" zaprzyjaźnionej firmy budowlanej ...

gentoonx, niestety, ale niefortunnie wypaliłeś z tym tematem na forum...

......

gentoonx, niestety, ale niefortunnie wypaliłeś z tym tematem na forum...

generalnie nic z tego co piszesz, ale można i tak, na upartego

a swoją drogą, wypaliłem zaznaczając, że to dla mnie możliwe do zrealizowania, zaraz kierownik pomyślał, że dla każdego i już chciał wiedzieć jak, jednocześnie robiąc jakieś insynuacje na temat podstaw rachunkowości, czyli co???

@kszhu jest alfą i omegą podstaw rachunkowości??? Podstaw jakiej rachunkowości: zarządczej, finansowej, podatkowej??? uproszczonej czy pełnej??? BZDURA.

jak zwykle wali z czapy, aby swoje ego połechtać :lol:

akurat nie mam najmniejszego zamiaru dokształcać kogokolwiek w niuansach prowadzenia firmy, czy wykorzystywaniu luk, a że thermomur na fundamenty mam -mam, materiały instalacyjne mam-mam, styropian hydro mam-mam, i inne też, z konta nie ubyła ani złotówka-nie ubyła - to co @kszhu do tego?

Chyba jasnym jest, że nie da się tego zrobić w zakładzie krawieckim :lol2:

Dobra - KONIEC TEMATU,

cofam co napisałem, nie jestem w stanie nic zrobić, za wszystko płace w detalu w sklepie i jeszcze do tego nie mam śmiałości o upust pytać :bash: :lol2: , biedak i nędzarz jestem, bo dochody mam nieudokumentowane i nie stać mnie na kredyt coby na dotację NF15 się załapać i jak ostatni nędzarz muszę z własnych środków budować :p

Piszesz elaboraty zamiast w dwóch zdaniach opisać co i jak albo przyznać się do głupoty, którą palnąłeś. Nie jesteś jedynym, który prowadzi biznes więc nie wciskaj kitów. To jest forum raczej konkretne a nie bajkopisarzy.

Teoretycznie, prowadzac dochodowe uslugi budowlane jest mozliwe to co mowii gentoonx

Edytowane przez karolek75

wiadomo, każdy coś kombinuje - po co chwalić się tym na forum? nie wiem...

co do domów zużywających minimalne ilość energii to są możliwe do zbudowania ale idzie to kosztem surowców i sprzętu tam instalowanego...

to tak jak zastosować instalację za setki tysięcy złotych i wydawać grosze na rachunku albo zainwestować w tańszą instalację kosztem wyższych rachunków . często decyzję trzeba podjąć na podstawie wstępnych obliczeń na papierze a jak będzie w rzeczywistości? dowiadujemy sie zazwyczaj przez pierwszych 5 lat od zakończenia budowy...

Piszesz elaboraty zamiast w dwóch zdaniach opisać co i jak albo przyznać się do głupoty, którą palnąłeś. Nie jesteś jedynym, który prowadzi biznes więc nie wciskaj kitów. To jest forum raczej konkretne a nie bajkopisarzy.

długo myślałeś i co...??? Tylko tyle wymyśliłes?

Przecież napisałem:

...nie jestem w stanie nic zrobić, za wszystko płace w detalu w sklepie i jeszcze do tego nie mam śmiałości o upust pytać :bash: :lol2: , biedak i nędzarz jestem, bo dochody mam nieudokumentowane i nie stać mnie na kredyt coby na dotację NF15 się załapać i jak ostatni nędzarz muszę z własnych środków budować :p

tak też ci nie pasuje?

Teoretycznie, prowadzac dochodowe uslugi budowlane jest mozliwe to co mowii gentoonx

No nareszcie jeden inteligentny i do tego uczony :) co wie, że kluczowym słowem tutaj jest dochodowe

Jak dobrze zaprojektujesz, policzysz i wykonasz to różnica pomiędzy tym co wyliczone a rzeczywistością będzie niewielka.

to oczywista rzecz - jednak taki specjalista musi wziąć wszystkie szczegóły pod uwagę i wziąć się do liczenia :) bardzo często można się na takim fachowcu się przejechać...

Winny się tłumaczy. Nie wiesz po co piszesz to nie pisz lepiej nic.

Zastosowałbyś się czasem też do tej maksymy ;)

A,... i nie mam najmniejszego zamiaru się tłumaczyć, mógłbym ewentualnie podyskutować, ale z kimś mającym trochę pojęcia w sprawie, ale nie o udokumentowanym przeniesieniu własności materiałów budowlanych.