Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po afrykańskich klimatach taka sytuacja pod domem 18,1*C

źródło temperatur zewnętrznych:

http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2

EDIT:

wewnątrz

powietrze 25,5*C

podłoga 23,2*C

czerwiec_2016.jpg

czerwiec_2015_lipiec_2016.jpg

_luty_2014_lipiec_2016.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB
Po afrykańskich klimatach taka sytuacja pod domem 18,1*C

źródło temperatur zewnętrznych:

http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2

EDIT:

wewnątrz

powietrze 25,5*C

podłoga 23,2*C

U mnie:

wewnątrz: powietrze 22.5

podloga - brak danych

pod PF: 19.5 (ładuje doswiadczalnie z kolektora tarasowego)

niestety wczoraj uszkodzilem przewod z czujnika pod PF garazu, a mialem w weekend w koncu podlaczyc :( odczytow nie bedzie...

Przy inwestycji trzeba przeanalizować korzyści i jej sensowność. Każdy sam się strzyże jak sam chce. Cięgle pokazuję inwestorom że robienie wielu systemów w domu nie ma sensu ekonomicznego. Nierzadko chcą mieć ogrzewanie dwoma źródłami + kominek z płaszczem wodnym, kolektory słoneczne i fotowoltaikę razem. Trzeba wybrać sensowne rozwiązania dla danej osoby i robić ekonomiczne minimum.

Dla mnie teza domu szczelnego bez rekuperatora jest bez sensu żadnego. Nawet niezamieszkany trzeba by w jakiś sposób wentylować.

Potrzeby człowieka dla utrzymania w sezonie grzewczym odpowiednich parametrów powietrza są tak nikłe, że rekuperator jest czystą fanaberią. Koszt rekuperatora,instalacji , podwieszanych sufitów by ukryć instalację itd. są nie adekwatne do korzyści energetycznych . Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury.

Potrzeby człowieka dla utrzymania w sezonie grzewczym odpowiednich parametrów powietrza są tak nikłe, że rekuperator jest czystą fanaberią. Koszt rekuperatora,instalacji , podwieszanych sufitów by ukryć instalację itd. są nie adekwatne do korzyści energetycznych . Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury.

No i koniecznie ,podłączyć pod te wypierane powietrze PC p-W , i to w cenie mniejszej niż dzisiaj kosztuje instalacja WM z rekuperatorem .

Możesz napisać coś więcej? Jak to ma działać?

Możesz napisać coś więcej? Jak to ma działać?

Co tu wyjaśniać , logicznie nydar pisze . U mnie w regionie koszt takiej sobie instalacji WM z reku to biorą 15K ,jak dobrze energertycznie zbudujesz sobie dom to taka wm zaoszczędzi niewiele z 1000 kwh ,jak dom ,,napędza"np PC to z tych oszczędności robi się 1000/cop 4 =250kwh X 0,4 PLN = 100 PLN rocznie , jedyna ale bardzo duża zaleta to że wentylacja zawsze jest ,czego o klasycznej wentylacji grawitacyjnej nie da się powiedzieć.

Wczoraj w koncu podlaczylem 2x czujnik temp. przed i za RSS. Na jesieni przedstawie pierwsze produkcyjne odczyty - bo obecnie nitka za RSS jest przymknieta z minimalnym przeplywem powietrza.

Dla mnie teza domu szczelnego bez rekuperatora jest bez sensu żadnego. Nawet niezamieszkany trzeba by w jakiś sposób wentylować.

Przecież można wentylować bez rekuperatora.

Przecież można wentylować bez rekuperatora.

Można tylko bez np. GWC lub reku to komfort w lecie i zimie umiarkowany. Np teraz dmuchać sobie do domu 32C lub więcej, można tylko po co? skoro po GWC może to być 18- 19 C. W zimie zaciąganie - 2 -5;C też do przyjemnych nie należy. Ja osobiście mam ręku z GGWC przede wszystkim nie dla oszczędności ale dla komfortu ( tak jak klima w aucie ).

Można tylko bez np. GWC lub reku to komfort w lecie i zimie umiarkowany. Np teraz dmuchać sobie do domu 32C lub więcej, można tylko po co? skoro po GWC może to być 18- 19 C. W zimie zaciąganie - 2 -5;C też do przyjemnych nie należy. Ja osobiście mam ręku z GGWC przede wszystkim nie dla oszczędności ale dla komfortu ( tak jak klima w aucie ).

Generalnie zgadzam sie bo mam GWC. Ale jednego mu brakuje - obnizania wilgotnosci.

Nadal nie rozumiem tego zdania:

"Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury."

Jak to ma działać? Grawitacyjny GWC?

Skoro mam projekt na WM i dom w budowie to nic już zmieniać nie będę. Ale może w takim razie wystarczy sama WM bez reku? Ewentualnie GGWC?

Jak napisałem sama wentylacja mechaniczna jest półśrodkiem, dla mnie reku i GGWC są jej uzupełnieniem - kosztownym ale w XXI wieku w środku Europy to nie jest luksus.

No już weźcie nie przesadzajcie z tą WM. Da się za 2-3 tyś zrobić, plus reku. Te zaczynają się od 1500, a za 3000 już jest przyzwoity.

Wentylacja nydarowa też nie jest darmowa.

No już weźcie nie przesadzajcie z tą WM. Da się za 2-3 tyś zrobić, plus reku. Te zaczynają się od 1500, a za 3000 już jest przyzwoity.

Wentylacja nydarowa też nie jest darmowa.

Pewnie że się da.