Barth3z 14.09.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ale to chyba tylko dlatego, że tańsze od sypania i umacniania piasku. Na pewno tańsze, bo wystarczy dwóch chłopa do układania - na pierwszym zdjęciu z linku który podałeś ich widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.09.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Czyli jeszcze doładowujesz kolektorami? Całe lato do jesieni. Jeszcze obecnie tak ale już coraz mniej. Ichyba w przyszłym tygodniu zakończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Skoro nalegasz aby poziom dyskusji sięgnął rynsztoka to pisz do siebie i odpisuj. ,,Czyli najpierw grzejesz stratami i na tej podstawie liczysz dT. Tęgi argument za słabą izolacją." Każda izolacja przepuszcza energię . Po przejściu przez nią temp. zależy od tego czy trafi na następną izolację czy odbiornik .Niby oczywiste . Ale okazuje się,że nie dla każdego. nydar, zasugeruj ewentualne miejsca umieszczenia czujnikow. Wstępnie coś takiego rozrysowałem: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=279765&d=1410718709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.09.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Widziałem go dziś przy jednej inwestycji. Chyba nadzór autorski. Narazie fundamentu jeszcze nie skończyli bo cały czas izolują Ta tu jest domek mażeń Brzęczkowskiego, izolacja wewnątrz, izolacja zewnątrz, jak to pogodzić? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=279797&stc=1&d=1410726492 Tam go na pewno nie było bo spartololi ten domek, położyli wodną podłogówkę a to nie wybaczalne i już nie będzie jak w temacie. Edytowane 14 Września 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Przestań go stresować GWC pod domem, i to tak na oko pod 60% domu! Przecież straty wyniosą ponad 40kWh/dobę jak mi policzył. , źle przeskalowałem. Będzie pod ok. 50%, może ciut mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.09.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Ale chyba gdybyś to samo osiągnął energią przetransportowaną z domu to nie odejmowałbyś jej od strat budynku i liczył te straty jak należy czyli do średniorocznej temp. w okolicy? .Strat nie liczę bo teraz to właściwie grunt grzeje mi podłogę choć tak nie jest, do marca temp. pod posadzką spadnie mi do ok. 18-20 stopni a przy 26 stopniach podłogówki to delta tylko 6-8 stopni a więc pomijalnie mało a od marca znów jadę na kolektorach to wisi mi spadająca temp. pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.09.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 No właśnie. Jedziesz na kolektorach. Gdyby one były za darmo to pewnie wszyscy by tak robili. Ale chyba liczą swoją kasę, że tych kolektorów tak za bardzo nie widać choć się klepie o tym od lat.Nie wydaje mi się, zeby ktoś w Polsce miał taką instalację na budynku jednorodzinnym. Ale ona była zaprojektowana do czego innego a, że nie wyszło inaczej to moje doświadczenie i przestroga dla innych, nie ukrywam tego. Ale gdyby się w jakiejś przyszłości za mojego życia okazało, że można zmagazynować całą nadwyżkę z lata to ogrzewanie mam za free do końca życia instalacji (liczę na jakieś 35 lat). A może, kto wie, na forach ludzie mają czasami nie złe pomysły. Ten kto opracuje magazynowanie energii w miarę tanio to nie robi już nic do piątego pokolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.09.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 nydar, zasugeruj ewentualne miejsca umieszczenia czujnikow. Wstępnie coś takiego rozrysowałem: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=279765&d=1410718709 Wstaw gdzie uważasz. Jak pobudujesz,to będziesz porównywał z karolkiem ,który tego wynalazku nie będzie miał. Co dadzą odczyty ? Nic oprócz temp. Pytanie czy ona będzie taka jak pod domem bez.Miejsce posadowienia czujnika jest bez znaczenia bo operujemy w przestrzeni zamkniętej oprócz dna. Sam zauważyłeś,że dom pasywny on-line ma na -1,6m temp minusową,bo ma PC . Małą pewnie bo pasywny,GWC jeszcze mniejsze więc będzie na plusie. Jeżeli będziesz używał a nie udawał jak kszhu to w lutym nie będzie więcej jak 3-5oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.09.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 ,, Zawsze jak nie masz argumentów to uciekasz się do nędznych prób obrażania.',,'jesteś zwykłym burakiem więc nie musisz tego non stop udowadniać." Dwa znamienne cytaty z twoich wypowiedzi pomyjowy kolego kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.09.2014 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ,, Zawsze jak nie masz argumentów to uciekasz się do nędznych prób obrażania.' ,,'jesteś zwykłym burakiem więc nie musisz tego non stop udowadniać." Dwa znamienne cytaty z twoich wypowiedzi pomyjowy kolego kszhu.Dodaj go do ignorowanych, będziesz miał spokój. Ja już tego jazgotu nie widzę i dużo przyjemniej czyta się forum. To toksyczny osobnik. Zatruwa wszystko dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 15.09.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 .......Sam zauważyłeś,że dom pasywny on-line ma na -1,6m temp minusową,bo ma PC . ....... Potraktuję to jako żart ...... czy Wy nie widzicie że temperatury stoją od bardzo dawna ... 7:00 nad ranem a ściana południowa + 42 *C :D:D:D:D - 3*C na 10cm :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.09.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Potraktuję to jako żart ...... czy Wy nie widzicie że temperatury stoją od bardzo dawna ... 7:00 nad ranem a ściana południowa + 42 *C :D:D:D:D - 3*C na 10cm :D:D Coś im się zacięło. Pewnie zapięcie w portfelu. Tak przy okazji, masz podłogę spełniającą normy techniczne na 2021 rok. Pewnie nawet nie przypuszczałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 15.09.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Coś im się zacięło. Pewnie zapięcie w portfelu. Tak przy okazji, masz podłogę spełniającą normy techniczne na 2021 rok. Pewnie nawet nie przypuszczałeś. No widzisz dzieki za info jestem strasznie rad z tego powodu ...słusznie prawisz lece do pracy hejka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.09.2014 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Szanowny Panie nydar... czy z dr Michałem Strzeszewskim i Audytorem OZC będzie ( czy już jest to samo co z dr Dudą? Bo widzę, że po tym jak dr Strzeszewski zaprezentował najnowszego "Audytor" Sankom - OZC jakoś zniknęło. Przypomnę, że najnowszy program Sankom-u wskazuje, że większe straty ciepła przy ogrzewaniu podłogowym i identycznych izolacjach, są do do gruntu, niż dachem czy ścianą. Oraz, że przy 0.1W/m2xK i mniej, najdroższe jest ogrzewanie gruntową pompą ciepłą. Co Pan na ten nowy program i wywody dr Strzeszewskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.09.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Szanowny Panie nydar... czy z dr Michałem Strzeszewskim i Audytorem OZC będzie ( czy już jest to samo co z dr Dudą? Bo widzę, że po tym jak dr Strzeszewski zaprezentował najnowszego "Audytor" Sankom - OZC jakoś zniknęło. Przypomnę, że najnowszy program Sankom-u wskazuje, że większe straty ciepła przy ogrzewaniu podłogowym i identycznych izolacjach, są do do gruntu, niż dachem czy ścianą. Oraz, że przy 0.1W/m2xK i mniej, najdroższe jest ogrzewanie gruntową pompą ciepłą. Co Pan na ten nowy program i wywody dr Strzeszewskiego?OZC zniknęło! :D:D Wiesz co to znaczy OZC? Najnowsze normy do obliczania strat ciepła przez podłogę przewidują specyficzne właściwości gruntu. Niestety, dokładnie odwrotnie niż twierdzisz zalecają mniejsze warstwy izolacji dla osiągnięcia podobnego jak w ścianach czy stropie efektu. Pora przyznać się do błędu Brzęczkowski a nie brnąć w kłamstwo wbrew faktom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.09.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Dodaj go do ignorowanych, będziesz miał spokój. Ja już tego jazgotu nie widzę i dużo przyjemniej czyta się forum. To toksyczny osobnik. Zatruwa wszystko dookoła. To jeszcze jakbyś nie cytował TB, to byłoby całkiem przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.09.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Bo widzę, że po tym jak dr Strzeszewski zaprezentował najnowszego "Audytor" Sankom - OZC jakoś zniknęło. Znów napił się jakiegoś świństwa i nie widzi. "Przedmiotem konkursu jest stworzenie projektu budynku w programie OZC 6.*, w dowolnej wersji programu:" Miszczu weź udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.09.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 To jeszcze jakbyś nie cytował TB, to byłoby całkiem przyjemnie TB jest w jakimś sensie zabawny. Czytuję go dla rozrywki i odpisuję również. Takie dziecinne przepychanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.09.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Takie dziecinne przepychanki. Eeeee. Perm, że Brzęczkowski zdziecinniał to jest pewne na 100%,idzie w zaparte jak dzieciak, poznałem przecież go. Ale Ty? No chyba, że Ty w roli wychowawcy jego, to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.09.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ... A tu ciekawy artykuł .... fajna sprawa http://www.z2.ib.pwr.wroc.pl/earth-sheltered stara sprawa -dobrze znana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts