kolektor1 16.09.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A jaka jest temperatura niegrzanego gruntu, ?No właśnie o to Pytam Pana!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 No właśnie o to Pytam Pana!!! Na gł. około 1.5 - dość stabilna +3 do +6 st. C zimą. A średnia temperatura dachu zimą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Panie nydar - Bardzo proszę CO PAN NA TO? - Wnioski z najnowszego Audytora OZC firmy Sankom - przy identycznych izolacjach więcej ciepła ucieka do gruntu niż dachem - przy izolacji 0.1 W/m2 xK i lepszej kable grzewcze są tańsze w eksploatacji od rurek zasilanych gruntową pc. Audytor OZC nie uwzględnia kosztów eksploatacji poszczegolnych nosników energii, nie wiem na czym liczył dr Strzeszewski ale na pewno nie był to Audytor OZC, Co do strat to jeszcze niedawno Pan twierdził ze straty do gruntu są wieksze od sumy strat przez pozostałe przegrody, teraz juz tylko przez sam dach i tutaj sie z tym zgodzę. Ewolucja poglądów trwa i dobrze, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Co do strat to jeszcze niedawno Pan twierdził ze straty do gruntu są wieksze od sumy strat przez pozostałe przegrody, teraz juz tylko przez sam dach i tutaj sie z tym zgodzę. Ewolucja poglądów trwa i dobrze, oby tak dalej Panie Andrzeju - pamięta Pan kontekst ? Napisałem to w w zeszłym wieku i chodziło mi o dom normatywny. Nie pamiętam dokładnie ale było wtedy 5 cm od gruntu 8 w ścianie i 15 w dachu opatrzone takim rysunkiem domku ze strzałkami - 3-6% do gruntu. Chcąc zwrócić uwagę na zaniżone straty do gruntu - napisałem, że nie 3-6% w więcej niż ścianą i dachem - czyli 51% JESZCZE RAZ - DOTYCZYŁO TO PODAWANEJ GRAFIKI DOMU NORMATYWNEGO ( gdzie najmniej izolacji było w podłodze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 nie wiem na czym liczył dr Strzeszewski ale na pewno nie był to Audytor OZC Powiedział, że jest to najnowszy produkt firmy Sankom. teraz juz tylko przez sam dach i tutaj sie z tym zgodzę. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.09.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Na gł. około 1.5 - dość stabilna +3 do +6 st. C zimą. A skąd Pan o tym wie, że 3-6 stopni. A rysunek ponizej robili ciepłownicy? Edytowane 16 Września 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) .. teraz juz tylko przez sam dach i tutaj sie z tym zgodzę. Ewolucja poglądów trwa i dobrze, oby tak dalejPrzy takiej samej grubości izolacji większe są przez grunt? Tak przykładowo. Dom kwadratowy 10 x 10 ze stropodachem. W stropie 10 cm EPS 0,042. W podłodze 10 cm EPS 0,042. Ściany fundamentowe 70 cm ocieplone EPS 0,042 gr 10 cm. Jakie jest U podłogi, jakie dachu? Edytowane 16 Września 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A skąd Pan o tym wie, że 3-6 stopni. A rysunek ponizej robili ciepłownicy? Nie wiem kto to robił. Wiem, że w gwc na 1.5m gł jest od +3 do +6. Możemy do obliczeń przyjąć + 6 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Przy takiej samej grubości izolacji większe są przez grunt? Zapomniałem dopisac ze razem ze mostkiem fundament-sciana nosna, tak w ogole nie we wszystkich przypadkach ale tylko niektórych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Powiedział, że jest to najnowszy produkt firmy Sankom. Sankom jest twórcą całego pakietu, byc moze jest to Audytor ECO, ale to tylko moje przypuszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.09.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 . Wiem, że w gwc na 1.5m gł jest od +3 do +6. Ja wiem, że Pan wie ale nie wiem skąd? Nie pytałem ile może być w GWC ale pod posadzką budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Zapomniałem dopisac ze razem ze mostkiem fundament-sciana nosna, tak w ogole nie we wszystkich przypadkach ale tylko niektórych. Mostki wykluczam. Natomiast przypadek jest konkretnie opisany. Dom ma ogrzewanie podłogowe ( w podłodze - nie podczerwone) i wentylację z reku (anemostaty w suficie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Sankom jest twórcą całego pakietu, byc moze jest to Audytor ECO, ale to tylko moje przypuszczenie Zadzwonię do dr Strzeszewskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.09.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Sankom jest twórcą całego pakietu, byc moze jest to Audytor ECO, ale to tylko moje przypuszczenie A czy nie jesteś w stanie rozwiązać problemu na podstawie któregoś z programów demo? http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Sankom jest twórcą całego pakietu, byc moze jest to Audytor ECO, ale to tylko moje przypuszczenie Asolt, czy byłaby szansa żebyś sprawdził na przykładzie mojego domu jak zmieni się wynik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Ja wiem, że Pan wie ale nie wiem skąd? Nie pytałem ile może być w GWC ale pod posadzką budynku. To jak się Pan nie zgadza, to poda Pan temperaturę niegrzanego gruntu i głębokość jak jest wg Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Zapomniałem dopisac ze razem ze mostkiem fundament-sciana nosna, tak w ogole nie we wszystkich przypadkach ale tylko niektórych.Wiesz czemu pytam? Widziałeś to: http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1565,projektowanie-podlog-w-swietle-nowych-wymagan-cieplnych?p=2 i to: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,przenikanie_ciepla_przegrod_w_kontakcie_z_gruntem__zasady_wyznaczania_wspolczynnikow,5374 Podłoga z 10 cm EPS i z fundamentem ocieplonym z zewnątrz też 10 cm EPS ma U obliczeniowe 0,21. Z mostkiem na styku ściana - podłoga! Tylko z sumy oporów wyszłoby 0,35. Tyle też będzie w dachu. Edytowane 16 Września 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Wiesz czemu pytam? Widziałeś to: http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1565,projektowanie-podlog-w-swietle-nowych-wymagan-cieplnych?p=2 i to: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,przenikanie_ciepla_przegrod_w_kontakcie_z_gruntem__zasady_wyznaczania_wspolczynnikow,5374 Podłoga z 10 cm EPS i z fundamentem ocieplonym z zewnątrz też 10 cm EPS ma U obliczeniowe 0,26. Z mostkiem na styku ściana - podłoga! Tylko z sumy oporów wyszłoby 0,35. Tyle też będzie w dachu. A jaki brałeś współczynnik przewodzenia gruntu do obliczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A jaki brałeś współczynnik przewodzenia gruntu do obliczeń ?2,0. Nie brałem. To przykład z artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 2,0. Nie brałem. To przykład z artykułu. A to cwafniak, ja myślałem, że przebrnąłeś przez te całe liczenie lambde gruntu można przyjąć niższą. Na stronie u-wert przyjmują 0,7, co moim zdaniem może być realne dla budynków, pod które nie podchodzi woda gruntowa. Te 2,0 to jest takie zabezpieczenie, nawet w przypadku wysokoich wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts