kolektor1 16.09.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 To jak się Pan nie zgadza, to poda Pan temperaturę niegrzanego gruntu i głębokość jak jest wg Pana. To poniżej nie jest według mnie. Jeden metr poniżej posadzki temp. 11-13 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) A to cwafniak, ja myślałem, że przebrnąłeś przez te całe liczenie lambde gruntu można przyjąć niższą. Na stronie u-wert przyjmują 0,7, co moim zdaniem może być realne dla budynków, pod które nie podchodzi woda gruntowa. Te 2,0 to jest takie zabezpieczenie, nawet w przypadku wysokoich wód gruntowych.Lambda gruntu z reguły jest niższa ale w normie nie można tego zapisać. Nie wiem czy podołałbym tym wszystkim wzorom, Próbowałem liczyć różnicę dla opaski poziomej i pionowej i zajęło mi to duuuużo czasu. W tym drugim artykule dla przykładowego 5 cm EPS i izolowanego z zewnątrz fundamentu, U obliczeniowe podłogi wychodzi 0,26 (dla 10 cm to U = 0,21). To wynik porażający, krótko mówiąc. Edytowane 16 Września 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A to cwafniak, ja myślałem, że przebrnąłeś przez te całe liczenie lambde gruntu można przyjąć niższą. Na stronie u-wert przyjmują 0,7, co moim zdaniem może być realne dla budynków, pod które nie podchodzi woda gruntowa. Te 2,0 to jest takie zabezpieczenie, nawet w przypadku wysokoich wód gruntowych. Nawet na pustyni woda podchodzi, bo dom ogranicza parowanie. Tak jak pod kamieniem czy kawałkiem kłody w lesie. W angielskich opracowaniach znalazłem nawet lambdę 4 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 To poniżej nie jest według mnie. Jeden metr poniżej posadzki temp. 11-13 stopnia. To nie jest prawda. W 1996 zamarzła mi woda w rurce 1.2m pod ziemią! http://www.wigry.win.pl/monit2003/4_1b.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Lambda gruntu z reguły jest niższa ale w normie nie można tego zapisać. Nie wiem czy podołałbym tym wszystkim wzorom, Próbowałem liczyć różnicę dla opaski poziomej i pionowej i zajęło mi to duuuużo czasu. Przykład 1. Budynek niepodpiwniczony, ściana fundamentowa izolowana Dane wyjściowe: budynek mieszkalny niepodpiwniczony, wymiary budynku w obrysie zewnętrznym parteru 12,35 x 9,95 m, wysokość ściany fundamentowej 0,60 m, warstwowa budowa podłogi na gruncie: - parkiet dębowy 22 mm - zaprawa cementowa zbrojona siatką 5 cm - folia ochronna PE 0,20 mm - styropian 5 cm - 2 x papa na lepiku 5 mm - zaprawa cementowa 5 cm - gruz ubity 10 cm warstwowa budowa ściany fundamentowej: - mur bloczków żwirobetonowych 25 cm - 2 x lepik 3 mm - styropian ekstrudowany 8 cm - geowłóknina. Rodzaj podłogi – płyta na gruncie z pionową izolacją krawędziową. W powyższym przykładzie nie wychodzi taka duża różnica o której piszesz. U samej podłogi (5cm styro) = 0,285W/m2K a z uwzględnieniem izolacji pionowej (8cm XPS'a) spada do 0,255W/m2K. Różnica raptem 0,03. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 A czy nie jesteś w stanie rozwiązać problemu na podstawie któregoś z programów demo? http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne Jestem, zaraz zainstaluję wersję pro Audytora ECo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Panowie... Pytam powaznie... Jakie straty mam do gruntu? Od dolu... 15cm piasek ubity warstwami 10cm chudy beton 3cm styropian 2 cm gladz cementowa 0.4cm papa na lepiku 3 cm gladz cementowa 2.2 cm parkiet. Powierzchnia 75m2 ( dom z pietrem 150m2 ) Prosze o powazna odpowiedz.... Nawet nie licząc ale patrząc na te przykłady z artykułów wyjdzie ci około 0,29. Masz podłogę w normie. W praktyce to się potwierdza, zdaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Przykład 1. Budynek niepodpiwniczony, ściana fundamentowa izolowana Dane wyjściowe: budynek mieszkalny niepodpiwniczony, wymiary budynku w obrysie zewnętrznym parteru 12,35 x 9,95 m, wysokość ściany fundamentowej 0,60 m, warstwowa budowa podłogi na gruncie: - parkiet dębowy 22 mm - zaprawa cementowa zbrojona siatką 5 cm - folia ochronna PE 0,20 mm - styropian 5 cm - 2 x papa na lepiku 5 mm - zaprawa cementowa 5 cm - gruz ubity 10 cm warstwowa budowa ściany fundamentowej: - mur bloczków żwirobetonowych 25 cm - 2 x lepik 3 mm - styropian ekstrudowany 8 cm - geowłóknina. Rodzaj podłogi – płyta na gruncie z pionową izolacją krawędziową. W powyższym przykładzie nie wychodzi taka duża różnica o której piszesz. U samej podłogi (5cm styro) = 0,285W/m2K a z uwzględnieniem izolacji pionowej (8cm XPS'a) spada do 0,255W/m2K. Różnica raptem 0,03.Nie tak raptem, dla 0,12 a 0,15 powiesz, że to dużo. W sumie najbardziej istotne jest to, że dla podłogi przyjmuje się U obliczeniowe a nie wynikające tylko z różnicy oporów. Edytowane 16 Września 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.09.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 To nie jest prawda. W 1996 zamarzła mi woda w rurce 1.2m pod ziemią! To widzę, że jakiś nowy sposób pomiaru temp. I co zamarzała woda w rurce pod nieogrzewanym budynkiem? Pomiary wykonywał Pan na wiecznej zmarzlinie? Ja swoje wykonałem na konkretnym budynku w momencie jak nie był ogrzewany i prowadzę je do dnia dzisiejszego. A więc jeszcze raz spytam skąd Pan wie, że temp. pod nieogrzewanym budynkiem jest 3-6 stopnia? A tak na marginesie o ile ja wiem to granica przemarzania gruntu dla Warszawy jest 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 To widzę, że jakiś nowy sposób pomiaru temp. I co zamarzała woda w rurce pod nieogrzewanym budynkiem? Pomiary wykonywał Pan na wiecznej zmarzlinie? Ja swoje wykonałem na konkretnym budynku w momencie jak nie był ogrzewany i prowadzę je do dnia dzisiejszego. A więc jeszcze raz spytam skąd Pan wie, że temp. pod nieogrzewanym budynkiem jest 3-6 stopnia? A tak na marginesie o ile ja wiem to granica przemarzania gruntu dla Warszawy jest 1m. Miałem pod 120m2 sklepem zakopane 60 NTC http://www.akm.net.pl/dolne-zrodlo-pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.09.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 To nie jest prawda. W 1996 zamarzła mi woda w rurce 1.2m pod ziemią! http://www.wigry.win.pl/monit2003/4_1b.htm Tylko w 96 roku była nietypowa zima (bez śniegu) - i nie tylko Pan miał tego typu kłopoty - a to ma duży wpływ na głębokość przemarzania. U mnie dziś pod płytą 11,9 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.09.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 To nie jest prawda. W 1996 zamarzła mi woda w rurce 1.2m pod ziemią! http://www.wigry.win.pl/monit2003/4_1b.htmPan nie czyta co ja piszę, więc kolorem wytłuszczę: A więc jeszcze raz spytam skąd Pan wie, że temp. pod nieogrzewanym budynkiem jest 3-6 stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Pan nie czyta co ja piszę, więc kolorem wytłuszczę: A więc jeszcze raz spytam skąd Pan wie, że temp. pod nieogrzewanym budynkiem jest 3-6 stopnia? Z pomiaru termometrem - Zostawiłem w różnych miejscach i na różnych głębokościach 60 czujników NTC pod podłogą 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Tylko w 96 roku była nietypowa zima (bez śniegu) - i nie tylko Pan miał tego typu kłopoty - a to ma duży wpływ na głębokość przemarzania. U mnie dziś pod płytą 11,9 stopnia. Kolektor twierdzi, że zimą jest 12-13 bez grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.09.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 U mnie dziś pod płytą 11,9 stopnia. Ile miałeś w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.09.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Ile miałeś w zimie ? Nie wiem czujniki założyłem trzy miesiące temu. Przyjdzie zima to nie omieszkam zdać relacji przynajmniej raz w miesiącu. Budynek będzie jeszcze nie ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Jestem, zaraz zainstaluję wersję pro Audytora ECo Na tym działa Pan Strzeszewski Dom był 114m2 0.1 od gruntu 0.12 ściana dach ( 44kWh/m2 ) Ep 132. Po 30 latach podłogówka z pc coś ponad 90 tys kable 70. Ale przy domu zaizolowanym 0.08 i podłogówka elektryczna, ppc kanałówka i ppc na zasobniku cwu - konkurencji Panie Andrzeju już nie było widać. Ep 40 (ogrzewanie, woda, wentylacja) x 3 = 40 - mówi samo za siebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.09.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 tb dobry jesteScyferkami łatwo manipulować w życiu jakos to inaczej wychodzikable i ppc na zasobniku cwu.masło maślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Jakoś 25 lat się udaje. Termy zastępują zasobniki z ppc podobnie jak gwc. Ppc jest od gwc skuteczniejsza w chłodzeniu i grzaniu i dziś tańsza. A kable grzewcze na 40 cm styro - sprawdzają się z termostatami doskonale w sterowaniu. Gdybym manipulował, zapewne byliby zmanipulowani. A Pan gdzie manipulację widzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Na tym działa Pan Strzeszewski Dom był 114m2 0.1 od gruntu 0.12 ściana dach ( 44kWh/m2 ) Ep 132. Po 30 latach podłogówka z pc coś ponad 90 tys kable 70. Ale przy domu zaizolowanym 0.08 i podłogówka elektryczna, ppc kanałówka i ppc na zasobniku cwu - konkurencji Panie Andrzeju już nie było widać. Ep 40 (ogrzewanie, woda, wentylacja) x 3 = 40 - mówi samo za siebie .Tyle, że obliczeniowe 0,1 od gruntu osiągnie się dając jakieś 23 cm EPS a w dachu trzeba , dla U =0,12 dać 30 cm. Taki drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts