Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Zaczynamy budowę kolejnego domu . Zdaje się, że inwestor się na zdjęcia zgodził Czy Pan , Panie nydar ma ochotę spotkać się z ludźmi typu - projektanci domów 10 kWh/m2 z 20 letnim doświadczeniem ? Może z dr Dudą, czy Strzeszewskim od OZC - czyli z praktykami i teoretykami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.09.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Projektant domu 10kWh/m2 z 20-letnim doświadczeniem w takim budowaniu?Pan raczy ubliżać mojej inteligencji.Jeżeli są z Bydgoszczy to chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 W życiu inteligencji nie ubliżałem. Mało tego... budownictwo kończy się na 30kWh/m2. Dalej to ciemnota, czyli inteligencji brak. A jak Pan powiem, że technologia pozwoliła (pompa ciepła do cwu i druga do powietrza - pozwoliły z 1kWh zrobić 3 czy 4 - to ile wg Pana będzie z domu izolowanego ? Dziś ( w czasach pomp ciepła) można śmiało pisać, że 15kWh/m2 - to już nie budownictwo. Czy jak Pan woli brak inteligencji w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.09.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) Może z dr Dudą, czy Strzeszewskim od OZC - czyli z praktykami i teoretykami?No i z Panem Brzęczkowskim, to taki niby praktyk i niby teoretyk, nigdy nie wiadomo. Edytowane 22 Września 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.09.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 No i z Panem Brzęczkowskim, to taki niby praktyk i niby teoretyk.On się lubi spotykać. Niestety jest to pragnienie jednostronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.09.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Dziś ( w czasach pomp ciepła) można śmiało pisać, że 15kWh/m2 - to już nie budownictwo. No i zaczyna się nowa era domów izolowanych, do 15kWh/rok powyzej to ciemnota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.09.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 W życiu inteligencji nie ubliżałem. Mało tego... budownictwo kończy się na 30kWh/m2. Dalej to ciemnota, czyli inteligencji brak. A jak Pan powiem, że technologia pozwoliła (pompa ciepła do cwu i druga do powietrza - pozwoliły z 1kWh zrobić 3 czy 4 - to ile wg Pana będzie z domu izolowanego ? Dziś ( w czasach pomp ciepła) można śmiało pisać, że 15kWh/m2 - to już nie budownictwo. Czy jak Pan woli brak inteligencji w temacie To po co izolować jak szaleniec. Wystarczy tak na 40kWh/m2. Z PC wyjdzie 10kWh/m2.Dla domu 100m2 z 500PLN/rok . Czy Szanowny Pan nie podciął właśnie gałęzi na której siedzi? Zastanawiam się,czy 60 kWh/m2 nie będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 To po co izolować jak szaleniec. Wystarczy tak na 40kWh/m2. Z PC wyjdzie 10kWh/m2.Dla domu 100m2 z 500PLN/rok . Czy Szanowny Pan nie podciął właśnie gałęzi na której siedzi? Zastanawiam się,czy 60 kWh/m2 nie będzie w sam raz. W sam raz? W temacie instalacji do domu już zaizolowanego tak by zużywał bez OZE i pomp ciepła 20kWh/m2 ? Pan się zastanawia trochę? Jaki sens jest wyjmować styropian już położony? Może mi Pan to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.09.2014 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 W sam raz? W temacie instalacji do domu już zaizolowanego tak by zużywał bez OZE i pomp ciepła 20kWh/m2 ? Pan się zastanawia trochę? Jaki sens jest wyjmować styropian już położony? Może mi Pan to wyjaśnić? Myśli Pan ,że ktoś będzie wyciągał styropian już położony? Myślę ,że mniej położy . Po co robić bez OZE 20kWh/m2? PC z COP 4 tego nie wymaga,bo jest to po prostu nieekonomiczne.Robimy dom 40-60kWh/m2 i dzięki PC mamy 10-15kWh/m2 za całe 500PLN/rok .Jedna impreza w roku mniej i mam cały rok komfortowo i ciepło. Cieszę się,że doszedł Pan do takich wniosków . Tyle,że nie kabelki a pexsik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.09.2014 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Myśli Pan ,że ktoś będzie wyciągał styropian już położony? Myślę ,że mniej położy . Po co robić bez OZE 20kWh/m2? PC z COP 4 tego nie wymaga,bo jest to po prostu nieekonomiczne.Robimy dom 40-60kWh/m2 i dzięki PC mamy 10-15kWh/m2 za całe 500PLN/rok .Jedna impreza w roku mniej i mam cały rok komfortowo i ciepło. Cieszę się,że doszedł Pan do takich wniosków . Tyle,że nie kabelki a pexsik. To wątek o instalacja w domach dobrze izolowanych izolowanych a nie czy warto w ogóle dom izolować ( domy izolowane kończą się na 30kWh/m2) . To po pierwsze. Po drugie - wchodzi standard zeroenergetyczny a więc nie obejdzie się bez PV. Mniejsza pompa ciepła jest tańsza, bardziej sprawna i wymaga nieporównywalnie tańszego PV Po trzecie, od początku pisałem, że nie da się pogodzić izolowania z centralnym ogrzewaniem! Nie da się tego zrobić w praktyce, a nawet jakby się dało, byłoby to nieekonomiczne. Przypomnę definicję izolacji Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Dlatego mam do Pana ogromną prośbę, Pan pisze o instalacjach w domu zaizolowanym na poziomie zużycia do 20kWh,m2 bez pomp ciepłą, lub założy wątek o instalacja w domach nieizolowanych, czyli 40-60kWh/m2. Co do rurek w podłodze. - Przyznam, że dopuszczam rurki na suficie, grzeją podczerwienią podłogę i pięknie chłodzą latem. Pięknie odbierają zyski bytowe i słoneczne, bo ciepłe powietrze gromadzi się na górze, podłoga tych zysków nie odbierze. Rurki w podłodze współpracujące z pompą ciepła - to wg mnie brak wiedzy o pompie ciepła i o ogrzewaniu. tak wygląda prawidłowo zrobione ogrzewanie z pompy ciepła. Edytowane 23 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.09.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Cieplownik jakis spiety od rana.... nie ma to jak uśmiech z rana . poprawiłeś mi humor tym komentarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.09.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 była temperatura 8*C więc dobra do kolejnego testu aczkolwiek trochę nie wyszedł bo nie spojrzałem dokładnie na nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.09.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Myśli Pan ,że ktoś będzie wyciągał styropian już położony? Myślę ,że mniej położy . Po co robić bez OZE 20kWh/m2? PC z COP 4 tego nie wymaga,bo jest to po prostu nieekonomiczne.Robimy dom 40-60kWh/m2 i dzięki PC mamy 10-15kWh/m2 za całe 500PLN/rok .Jedna impreza w roku mniej i mam cały rok komfortowo i ciepło. Cieszę się,że doszedł Pan do takich wniosków . Tyle,że nie kabelki a pexsik. Do domu 40-60kWh potrzebujesz pompę o mocy 9kW za 23tys.zł. Do domu 10-20kWh potrzebujesz pompę 3,2-5kW za 13tys. Dlaczego nie wpakować kwoty z różnicy zakupu pomp ciepła w izolację i zrobić dom jak w temacie z realnym zużyciem na poziomie 3-5kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.09.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Pomijajac ceny PC, jak to wyliczyles? Biorę pod uwagę mój dom - 145m2 wraz z grzniem CWU. Bazuje na pompach ciepła PC Panasonica, bo jako jedne z nielicznych gwarantują utrzymanie mocy do -20oC. Typoszereg tych pomp to 3,2kW, 5kW i 9kW. Jest podobno 7kW T-CAP, ale nie dostępne w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 23.09.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Do domu 40-60kWh potrzebujesz pompę o mocy 9kW za 23tys.zł. Do domu 10-20kWh potrzebujesz pompę 3,2-5kW za 13tys. Dlaczego nie wpakować kwoty z różnicy zakupu pomp ciepła w izolację i zrobić dom jak w temacie z realnym zużyciem na poziomie 3-5kWh ? Barth3z zejście z 40-60kWh/(m2rok) do 10-20kWh/(m2rok) to nie jest kwestia tylko dołożenia izolacji. Myślę, że mógłbyś się nie zmieścić w zaoszczędzonej kwocie na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.09.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Barth3z zejście z 40-60kWh/(m2rok) do 10-20kWh/(m2rok) to nie jest kwestia tylko dołożenia izolacji. Myślę, że mógłbyś się nie zmieścić w zaoszczędzonej kwocie na PC. Ale po wymianie pc już na pewno się zmieści. Izolacja jest mniej awaryjna i trwalsza. Poza tym, jeżeli chodzi o pompę powietrze woda i ogrzewanie rurkami, to izolowanie na poziomie 20kWh/m2 nie ma sensu. I tak pompa nie zejdzie poniżej. Jeszcze raz przypomnę, co pisałem a co potwierdził dr Michał Strzeszewski - Przy 30kWh/m2 wyrównuje się koszt ogrzewania kablami i pc - przy gorszej izolacji tańsza jest pompa, przy lepszej kable. A co dopiero kable wsparte dogrzewanym powietrzem z klimatyzacji! Edytowane 23 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.09.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 ... A co dopiero kable wsparte dogrzewanym powietrzem z klimatyzacji!Przypomnijmy, 100w/m2 a nawet więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.09.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 OK, a wiec skad..."Do domu 40-60kWh potrzebujesz pompę o mocy 9kW za 23tys.zł. " 9kW do domu 40-60kWh/m2 bo mniejsza jest 5kW, a taka będzie za mała na dom 150m2 wraz z grzaniem CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.09.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Barth3z zejście z 40-60kWh/(m2rok) do 10-20kWh/(m2rok) to nie jest kwestia tylko dołożenia izolacji. Myślę, że mógłbyś się nie zmieścić w zaoszczędzonej kwocie na PC. Policzyłem jedynie zwiększenie izolacji z 20cm (dach, podłoga, sufit) do 30cm. Dla mojego domu to będzie 500m2 (minus 20m2 okien), czyli ok. 50m3 z cenie 200zł/m2 = 10tys. To może spowodować, że z PC 9kW T-CAP Panasonica za 23tys. przeskakujesz 13tys. Tak podchodząc do tematu okazuje się, że się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 23.09.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Barth3z nie wiem jak liczysz ale zwiększenie o 10cm izolacji nie starczy aby zejść z 60kWh/(m2rok) do 20kWh(m2rok), ani z 40kWh/(m2rok) do 10kWh(m2rok).Może dało by radę z 40kWh/(m2rok) do 20kWh(m2rok), ale też wątpię. Domy poniżej 20kWh/(m2rok), to nie tylko odpowiednia izolacja, ale także odpowiedni projekt i rygor na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts