Barth3z 27.09.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Ty tak uważasz. Ja gdybym miał wybierać, mając jako takie doświadczenie ze "ścianowym", tylko pomiędzy sufitowym a podłogowym to na pewno sufitowe. Co Cie skłania do takiego czynu ? Chyba nie niższa kwota, bo maty kapilarne są cholernie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Ja gdybym miał wybierać, mając jako takie doświadczenie ze "ścianowym", tylko pomiędzy sufitowym a podłogowym to na pewno sufitowe. A jaki jest powód niecheci do podłogówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 .. A jaki jest powód niecheci do podłogówki ?Niemożność przyznania się do błędu. Pewnie dostaje swędzącej wysypki jak przyzna, że się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Co Cie skłania do takiego czynu ? Chyba nie niższa kwota, bo maty kapilarne są cholernie drogie.Upór, nic więcej. Do chłodzenia maty kapilarne na suficie są o niebo lepsze od podłogówki. Do grzania już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.09.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Upór, nic więcej. Do chłodzenia maty kapilarne na suficie są o niebo lepsze od podłogówki. Do grzania już nie. Nie mówmy o chłodzeniu, bo w domach jak w temacie jest bezsensu. Nikt takich domów nie buduje, żeby je później wystawiać na bezpośrednie promienie słoneczne i włączać klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Niemożność przyznania się do błędu. Pewnie dostaje swędzącej wysypki jak przyzna, że się mylił. Myślisz,że to jakiś zespół chorobowy, czy raczej złe dzieciństwo? Jaka twoim zdaniem jest przewaga sufitowego ogrzewania nad podłogowym. Mówimy o domach jak w temacie,więc 1oC różnicy między temp. posadzki a powietrza to w sam raz. Nie mogę dostrzec tej przewagi .Morze pobieżnie się przyglądam? Mówmy o funkcji grzania a nie o chłodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Nie mówmy o chłodzeniu, bo w domach jak w temacie jest bezsensu. Nikt takich domów nie buduje, żeby je później wystawiać na bezpośrednie promienie słoneczne i włączać klimę. Barth . Przeczytaj nasze ostatnie posty . Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Caukiem prafdopodobne:D A morze nie:D A morze odpowiesz na pytanie:lol2: Czy jak zwykle nie bo nie? Bo TB napisał ,że sufitowe lepsze?I co jest powodem,że,, Nigdy podłogówka mi nie podchodziła ani mojej rodzinie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.09.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Niby można kablami. Jak poszukać w sieci to są i promienniki niskotemperaturowe elektryczne, wodne. Z tymi kablami czy rurkami na suficie to nie taka prosta sprawa. Ogrzewanie płaszczyznowe cechuje się tym, że cała powierzchnia jest elementem grzewczym, dlatego zaleca się podłogę kamienną. W przypadku sufitu będą to płyty gipsowe. One nie są najlepszym przewodnikiem i przez to kable/rurki będą gorzej promieniować niż betonowa posadzka. A sufit to idealne miejsce na ogrzewanie wielkopłaszczyznowe bo niczym nie ograniczone. Przykład - kuchnia. Nie ma sensu grzać pod szafkami, skoro tam nie chodzisz. A co ze stołem. Lepiej grzać jego blad czy jednak posadzkę pod nim ? Nigdy podłogówka mi nie podchodziła ani mojej rodzinie, w obecnym zdecydowałem się tylko na jeden kabel w podłodze z trzech w sumie i to był błąd. Może tak być. Kwestia gustu. Ale to co czytałem w necie, to nigdzie nie napisali, że ogrzewanie sufitowe jest lepsze (w czymkolwiek) od podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.09.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ... Jaka twoim zdaniem jest przewaga sufitowego ogrzewania nad podłogowym. Mówimy o domach jak w temacie,więc 1oC różnicy między temp. posadzki a powietrza to w sam raz. Nie mogę dostrzec tej przewagi .Morze pobieżnie się przyglądam? Mówmy o funkcji grzania a nie o chłodzeniu.Jaka przewaga? Ani w domach pasywnych ani w energooszczędnych ogrzewanie sufitowe nie przewyższy w żadnym aspekcie podłogowego. Nagrzać mocno sufit, by, pośrednio nagrzać trochę podłogę i od niej powietrze. To jest tak naciągane, że nikt chyba nie uwierzy w jakąkolwiek przewagę takiego sposobu ogrzewania. Chłodzenie za pomocą takiego systemu powinno być jednak skuteczne z tym zastrzeżeniem, że komuś będzie chciało się pakować rurki w sufit zamiast zastosować klimę. Nie bez powodu ogrzewanie sufitowe jest stosowane incydentalnie. Nie znalazłem w sieci pozytywnych opinii o nim. Można oczywiście zamiast szukać opinii udowadniać, że jest inaczej wykorzystując sreberko od czekolady. Po dokładnym wylizaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Też tak myślę. Aczkolwiek decyzja nie zapadła bo alfa i omega milczy . Może nawet lepiej ,bo co pizgnie a TB będzie musiał się wstydzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.09.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Odnośnie pokrycia - mam regipsy na ścianach i żadnego problemu. Dlatego radzę wszystkim wszystko sprawdzić niż tylko czytać co inni piszą i to przypisywać. A co z deskami, dywanami itp. na grzejącej podłodze? Stół w kuchni a tym bardziej sofa w salonie to dobry przykład na grzanie od góry czy z boku bo z dołu nie wiele czuć. Po pierwsze jak mam to zbadać przed wybudowaniem jak nie czytając testów/opini w necie ? Po drugie: skoro regips nie stanowi problemu dla ogrzewania sufitowego, to panele na podłodze też nie będą problemem. Nagrzać mocno sufit, by, pośrednio nagrzać trochę podłogę i od niej powietrze. To jest tak naciągane, że nikt chyba nie uwierzy w jakąkolwiek przewagę takiego sposobu ogrzewania. Otóż to. W necie piszą, że 90% ogrzewania sufitowego to promieniowanie, ale nie podają wartości. W przypadku podłogi mamy 70% promieniowanie + 30% konwekcja z tym, że te 70% promieniowania to ta sama wartość w kWh co 90% sufitowego. To oznacza, że sufitowe jest mniej efektywne - ma większe straty. No i ta instalacja. Zdecydowanie łatwiej zatopić PEX'a w wylewce niż zmontować na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Dzieci Neostrady dorosły ale nie wyrosły. Dla nich poza siecią świat realny nie istnieje ale nadal wydaje im się, że coś o nim wiedzą. Smutne to... Ojcze dyrektorze. Jakiś konkrecik ,czy lanie wody jak zwykle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ,,Jak już poczytasz i coś wybierzesz to potem koniecznie sprawdź gdzieś u kogoś. " Z tym moze być kłopocik . Adresik podaj .Nie znasz? A to takie powszechne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.09.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Jeden powód dla ktorego sufitowe jest lepsze od podłogowego,kol.kszhu.Jeden.Brnij dalej. Aż miło czytać jak pajacujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.09.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) . Gdyby było w suficie zużycie by spadło, mieliby klimę O ile i za ile . Wie Pan... znajdę tu na forum całkiem sporą grupę zadowolonych z ogrzewania węglem i nic ich nie przekona, że nie są zadowoleni. Mówimy o systemie bezobsługowym worków już się nanosiłem. . Co do pomp ciepła... pierwsze były lodówki i klimatyzacja, ogrzewanie przyszło znaaacznie później Co to ma wspólnego z urządzeniem i jego nazwą - ona jest jednoznaczna. Edytowane 27 Września 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.09.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Jeden powód dla ktorego sufitowe jest lepsze od podłogowego,kol.kszhu.Jeden. Brnij dalej. Aż miło czytać jak pajacujesz. Zimne nogi pod stołem. Jak już tu zauważono:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.09.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Jeden powód dla ktorego sufitowe jest lepsze od podłogowego,kol.kszhu.Jeden. Dywany na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Zimne nogi pod stołem. Jak już tu zauważono:( Ja bym raczej powiedział, że podłogowe nie działa w sypialni, bo łóżko blokuje promieniowanie. Wtedy tylko sufitowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.09.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 A jak wygląda sprawa z temperaturą na wysokości głowy?Tutaj raczej jest pożądana minimalnie niższa temperatura w porównaniu do reszty części ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts