Tomasz Brzęczkowski 11.10.2013 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 CB18? Życzę powodzenia - 6kW mocy grzewczej i to dla warunków : Dziękuję za życzenia, mniejszej niestety LG nie ma. Dom zużywał w sezonie grzewczym od 2300 do 2800m3 gazu - Szanowny Panie - po uszczelnieniu i założeniu rekuperacji - potrzebuję na wyjściu z ppci 2.5kW ze średnio-zimowym COP 2.5!!! I jestem przekonany, że to spokojnie uzyskam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Ekonomia "inwestora" będzie górą mimo ogromnego marketingu i oszustw typu 110% sprawności bystrzyco wody .. z WC... to jak sobie nazwiesz cop pompy? to nie jest przypadkiem ... np 350% ? co ? A to że aby wyprodukować 1kWh ... prądu trzeba spalić 5kWh węgla ? to nie jest centralne wytarzanie trollu jeden :bash: To co to (ty) proponujesz jest to pomieszanie z poplątaniem ... przynosisz wór ze śmieciami ... bo tak trzeba nazwać ... tego(twoje) rozwiązania ... i z tych śmieci ... chcesz nam tu oczka mydlić ! Nie potrafisz nawet policzyć U ściany ... lub współczynika przenikania szyb... itp ... mylisz lambdę z U ... wpierasz jakieś 6x razy lepsze odbieranie ... ciepła przez grunt ... nie mając nic po za swoimi wydumaniami na ten temat ! zero argumentów!!! zero !!! a wspieranie się przykładami których nie rozumiesz to nie sprzyja twojej ideologii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.10.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Bardzo Pan przesadza, że ja z Panem dyskutuję. To jakbym z gołębiem grał w szachy. Dobre !!! Nie myślał Pan o kabarecie, tam naprawdę by wykorzystano Pana zdolności. Edytowane 11 Października 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.10.2013 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dobre !!! Nie myślał Pan o kabarecie, tam naprawdę by wykorzystano Pana zdolności. To Pan robi kabaret z fizyki. Tu nie miejsce, ale pisuję i dla kabaretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 To Pan robi kabaret z fizyki. Tu nie miejsce, ale pisuję i dla kabaretów. no i mamy ... dowód ... nie odróżnia kabaretu od prawdy ... i stąd ... wybaczmy choremu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.10.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 IAle nie pisze pan kabaretow po Szwedzku prawda? Dajcie TB spokój, wycieczki osobiste jeszcze nigdy nie przyniosły nic dobrego. Proponuję paru osobą by poluzowały warkocze i wróciły do tematu wątku. Czytanie TB i opinii o teoriach TB już powoli coraz mniej bawi. Temat jest ciekawy i szkoda go na przepychanki i złośliwe teksty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.10.2013 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dajcie TB spokój, wycieczki osobiste jeszcze nigdy nie przyniosły nic dobrego. Proponuję paru osobą by poluzowały warkocze i wróciły do tematu wątku. Czytanie TB i opinii o teoriach TB już powoli coraz mniej bawi. Temat jest ciekawy i szkoda go na przepychanki i złośliwe teksty. To jest walka izolacji z ogrzewaniem - Panowie nie mogą odpuścić. Ja nie czytam tych "wycieczek" pokpiwań, od tyyyyylu lat są stałym elementem towarzyszącym pisaniu o roli izolacji termicznej w budownictwie. Pan pyta, co Pana interesuje, nie zwracając uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Jak na razie to TB szelki puszczaja i obrazliwe maile na priv pisze... Nie wiem czy puszczają czy nie , ale TB ma swoją firmę , coś tam ociepla, coś wentyluje i rekuperuje i skoro ludzie mu płacą i zarabia kasę to tak strasznie się nie myli bo by go wolny rynek wystrzelił w kosmos wiele lat temu,przecież chyba nie szuka tu na FM klientów bo skuteczność takiej kryptoreklamy jest żadna. Zupełnie inna sprawa jak o tym pisze, fakt czasem mocno ,,przerysowuje'' pewne swoje teorie itp, nie oznacza to że już od razu trzeba mieszać z błotem dorosłego chłopa nawet jak pisze ,według niektórych bzdury. Każdy kto był na studiach jakiejkolwiek uczelni i miał wykładowców ,ludzi nauki i wiedzy , nigdy nie usłyszał ze jest głupi czy gada bzdury choć nie raz wykładowca tak sobie pomyślał , na tym właśnie polega ich klasa że mają wiedzę nie muszą wszystkim uświadamiać jej braku i szkoda im czasu na bicie piany z kimś kto tej wiedzy nie ma lub nie chce słuchać. Żaden tam ze mnie obrońca TB, nie pasuje mi ta forma i bicie piany z wycieczkami osobistymi co rozwala wątek i jego wartość merytoryczną , jak komu nie pasuje nie ma obowiązku ze wszystkimi się zgadzać ale też nie ma obowiązku na takie posty odpisywać , przecież można je po prostu ignorować. Edytowane 11 Października 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.10.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Żaden tam ze mnie obrońca TB, nie pasuje mi ta forma i bicie piany z wycieczkami osobistymi co rozwala wątek i jego wartość merytoryczną , . NIe broń TB - ja to zrobiłem, a zaraz po tym mnie wyzwał . A jeśli chodzi o merytoryczne treści to FM jest kopalnią wiedzy tylko trzeba umieć ją odfiltrować od śmieci. Jednak w tym wątku szkoda na to czasu - tutaj można się jedynie uśmiać do łez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.10.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Ale jak ty w tym widzisz wielki sens to OK.... wtedy nie mam wiecej pytan. Nie ma potrzeby się denerwować i obrażać , wejdż na stronę firmową TB i zobacz zdjęcia i zrozumiesz czym on się zajmuje i na czym zarabia. Na pewno nie buduje domów . Nie wiem czemu pisze takie a nie inne teorie które , jak sam potwierdził , są wyśmiewane od lat, jego sprawa , skoro w nie wierzy ma do tego prawo , FM jest dla wszystkich i każdy może napisać co chce a inni uwierzą w co chcą i tyle. Ja nie zamierzam komentować teorii TB bo to nie służy wątkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.10.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 NIe broń TB - ja to zrobiłem, a zaraz po tym mnie wyzwał . A jeśli chodzi o merytoryczne treści to FM jest kopalnią wiedzy tylko trzeba umieć ją odfiltrować od śmieci. Jednak w tym wątku szkoda na to czasu - tutaj można się jedynie uśmiać do łez Nie mam zamiaru TB bronić, niech sam się broni jak umie. Jak słusznie zauważyłeś wątek staje się bezwartościowy jak piszący w nim ludzie za wszelką cenę starają wyprostować i odnieść się do każdej odpowiedzi z którą się nie zgadzają bo nie potrafią odpuścić , jak mawiał Forrest Gump: poznasz głupiego po pisaniu jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.10.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Nie wiem czy puszczają czy nie , ale TB ma swoją firmę , coś tam ociepla, coś wentyluje i rekuperuje i skoro ludzie mu płacą i zarabia kasę to tak strasznie się nie myli bo by go wolny rynek wystrzelił w kosmos wiele lat temu,przecież chyba nie szuka tu na FM klientów bo skuteczność takiej kryptoreklamy jest żadna...To że TB ma swoją firmę o niczym nie świadczy. Mylisz się bardzo twierdząc że on tu nie szuka klientów. Szuka i to rozpaczliwie. Pies z kulawą nogą do jego firmy nie zagląda, o czym wiem z innych źródeł. Nie zagląda, bo jak się z szefem porozmawia to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Tu już zdarzyło się że, na pytanie niezorientowanych Brzęczkowski podawał swój telefon i maila. Jak myślisz po co? Na Forum Budowlanym robi to na dzień dobry. Jemu zależy na rozgłosie bo zawsze znajdzie się taki który pomyśli "a może coś w tym jest" i zainstaluje sobie dwa systemy grzewcze zamiast jednego, będzie miał permanentnie wyziębiony dom, wywali bez sensu kupę kasy w izolację pod podłogą, wszystko wg koncepcji Brzęczkowskiego i jeszcze będzie myślał że podjął dobrą decyzję. Trzeba takich szkodników tępić. Może za dużo tu emocji u niektórych ale Brzęczkowski to, krótko mówiąc wyjątkowy przypadek tępego nieuka uparcie kreującego się na specjalistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.10.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 To że TB ma swoją firmę o niczym nie świadczy. Mylisz się bardzo twierdząc że on tu nie szuka klientów. Szuka i to rozpaczliwie. Pies z kulawą nogą do jego firmy nie zagląda, o czym wiem z innych źródeł. Nie zagląda, bo jak się z szefem porozmawia to nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Tu już zdarzyło się że, na pytanie niezorientowanych Brzęczkowski podawał swój telefon i maila. Jak myślisz po co? Na Forum Budowlanym robi to na dzień dobry. Jemu zależy na rozgłosie bo zawsze znajdzie się taki który pomyśli "a może coś w tym jest" i zainstaluje sobie dwa systemy grzewcze zamiast jednego, będzie miał permanentnie wyziębiony dom, wywali bez sensu kupę kasy w izolację pod podłogą, wszystko wg koncepcji Brzęczkowskiego i jeszcze będzie myślał że podjął dobrą decyzję. Trzeba takich szkodników tępić. Może za dużo tu emocji u niektórych ale Brzęczkowski to, krótko mówiąc wyjątkowy przypadek tępego nieuka uparcie kreującego się na specjalistę. Nie widzę powodu by się martwić czy TB ma czy nie ma klientów, na pewno nie znajdzie ich zbyt wielu tu na FM . Rozgłos jaki tu ma jest raczej negatywny więc nic mu nie pomaga. Sądzę że TB zarabia głównie na ocieplaniu od wewnątrz takich pomieszczeń których nie da się ocieplić z zewnątrz , na wentylacji z rekuparacją tych pomieszczeń, są to głównie biurowce,siedziby firm itp. nikt tam nie mieszka,gotuje i śpi, wymagania są zgoła inne niż w domu mieszkalnym, liczy się wysokość rachunku za prąd czy gaz, i pewnie mu się to się udaje zrealizować więc są chętni by obniżyć koszty stałe utrzymania pomieszczeń biurowych itp. Dlaczego TB pisze o domach jednorodzinnych w których niewiele lub nic nie instaluje nie wiem,jego sprawa. Mnie tam nie przeszkadza lansowanie się TB na specjalistę , FM to głównie rozrywka a nie instytut naukowy, więcej luzu. I bez obaw TB nikomu nie zaszkodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.10.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Nie widzę powodu by się martwić czy TB ma czy nie ma klientów, na pewno nie znajdzie ich zbyt wielu tu na FM . Rozgłos jaki tu ma jest raczej negatywny więc nic mu nie pomaga. Sądzę że TB zarabia głównie na ocieplaniu od wewnątrz takich pomieszczeń których nie da się ocieplić z zewnątrz , na wentylacji z rekuparacją tych pomieszczeń, są to głównie biurowce,siedziby firm itp. nikt tam nie mieszka,gotuje i śpi, wymagania są zgoła inne niż w domu mieszkalnym, liczy się wysokość rachunku za prąd czy gaz, i pewnie mu się to się udaje zrealizować więc są chętni by obniżyć koszty stałe utrzymania pomieszczeń biurowych itp. Dlaczego TB pisze o domach jednorodzinnych w których niewiele lub nic nie instaluje nie wiem,jego sprawa. Mnie tam nie przeszkadza lansowanie się TB na specjalistę , FM to głównie rozrywka a nie instytut naukowy, więcej luzu. I bez obaw TB nikomu nie zaszkodzi .Myślę, że wbrew pozorom nikt tu zbyt poważnie tego tematu nie traktuje. To trochę takie przepychanki dla idei czy zabawy. Brzęczkowski jednak zabawny nie będzie jeżeli naciągnie kogokolwiek na swoje, wyssane z palca rozwiązania. Stąd pewnie taka zacięta rozmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 No właśnie zacięta ... bo uparty cap nie jest wstanie pojąć ... że błądzi ... Mnie razi jego krętacki styl ... aby tylko uwypuklić te dane które jemu pasują cóż ...jak z tym COP pompy... jeszcze mi przesyła kiedyś na priv...to potrze w prospekt ... i co widzę ... lipa ... Z tym gruntem ... otwierasz wątek ... co widzisz ... ledwo 10cm izolacji ... jak to się ma do 30cm... przez niego głoszonych ? Sam zaczął wojnę ! od epitetów kiedy pokazałem mu że się myli ... obruszył się i sypną garść epitetów ... to teraz ma ...zresztą ostatnie strony są tego dowodem ... do mnie się nie odzywa ... i dobrze ;P Dobrze wie że dostanie po tych uszach i długim od kłamstw nosie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 12.10.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Myślę, że wszyscy macie rację co do TB, bo prawda leży zwykle pośrodku, ale fenomen Brzęczkowskiego leży gdzie indziej niż w imiejętności budowania domów <20 kWh/m2. On ma dar przyciągania ludzi. Założyłem kiedyś wątek z prośbą o odpowiedzi na moje pytania i faktycznie, kilka odpowiedzi było, ale bez rewelacji. Było tak do czasu, aż TB nie zabrał głosu. Niesamowite, kiedy wszedłem na forum i zobaczyłem jak mój umierający wątek powiększył się o kilkaset procent . Mnie nigdy nikt nie przekonywał i nie wyprowadzał z błędu tak intensywnie jak Brzęczkowskiego. Nikomu nie zależało tak bardzo, żebym wszedł na właściwą drogę . A o niego wszyscy się tak bardzo troszczą . Sam się na tym złapałem że zależało mi żeby mu coś tam wytłumaczyć . A wracając do tego wątku, to jest przezabawny. Myślałem, że zdechnę ze śmiechu jak ktoś powiedział, że w Skandynawii wystawili Brzęczkowskiemu pomnik, jak tarczą ze styropianu broni ludzkość przed zimnem atakującym z gruntu :D:D Edytowane 12 Października 2013 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2013 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Na szczęście skuteczność izolacji termicznej jest sprawą do zmierzenia. Dom zbudowany na poziomie zużycia ponad 30kWh/m2 rocznie - świadczy o nieznajomości zasad izolowania. Opinie tych co się na izolowaniu nie znają, a powinni są dla mnie bez znaczenia. Ważne, by inwestor był usatysfakcjonowany, a nie ktoś kto udaje fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.10.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Dom zbudowany na poziomie zużycia ponad 30kWh/m2 rocznie - świadczy o nieznajomości zasad izolowania. Czasem nieświadomość , czasem brak kasy, czasem świadoma decyzja bo dom ,choć zdaje się być ważny, dla niektórych nie jest najważniejszym celem w życiu. Ważne, by inwestor był usatysfakcjonowany. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Czasem nieświadomość , czasem brak kasy, czasem świadoma decyzja bo dom ,choć zdaje się być ważny, dla niektórych nie jest najważniejszym celem w życiu. Dokładnie tak.Jest tu jest pewna niejednoznaczność. Satysfakcja inwestora czasem wynika z jego niedoinformowania. Na tym bazuje Brzęczkowski. Nie każdy ma czas i chęci by zagłębiać się w szczegóły rozwiązań technicznych. Niektórym wystarczy "będzie dobrze, ja sie na tym znam, od dwudziestu lat robie domy izolowane" by nie pytali o szczegóły. Taki inwestor nawet jak zorientuje się że ktoś wykorzystał jego niewiedzę, najczęściej nie interweniuje jeżeli nie problemów z uzytkowaniem. Na to że przepłacił czy też wybrał mniej komfortowe rozwiązanie zwykle macha ręką. Takich fikołków jak Brzęczkowski, kombinujących jak tu zarobić na nieświadomości innych jest na rynku sporo. Niewielu jest jednak na tyle bezczelnych, by z swój brak wiedzy prezentować jako oryginalność. Tak głupich by twierdzić że fizyka budowli nie ma nic wspólnego z fizyką, oprócz Brzęczkowskiego nie ma wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Opinie tych co się na izolowaniu nie znają, a powinni są dla mnie bez znaczenia. Ważne, by inwestor był usatysfakcjonowany, a nie ktoś kto udaje fachowca. sam na siebie te słowa sprowadziłeś ! wreszcie się przyznałeś ! udajesz fachowca. Tak głupich by twierdzić że fizyka budowli nie ma nic wspólnego z fizyką, oprócz Brzęczkowskiego nie ma wcale. no tak. Wybaczyć mu trzeba urojenia, chory jest. A na fundusz kolejki na 2017 rok, to się jeszcze przyjdzie z TB natrudzić niczym choć o funta zmięknie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts