sailah 01.10.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 (edytowane) nydar poprawilem posta bo zle spojrzalem.. malo snu ;p popraw swojego, zeby ludzi nie wprowadzac w blad. nibe ma 1.88kW z COP 2.74, A20(12)W55, exhaust air flow 110 m3/h Edytowane 1 Października 2014 przez sailah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.10.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Nie ma co poprawiać przy parametrach 20/55 , COP 2,74, oznacza ,że maszyna cieplna działa ze sprawnością 29%.Zejdziesz z temp. GZ do ok.30oC i masz COP 7-8.Czyli masz wodę do CO z COP 7 i CWU do 30oC z COP7 + 10oC z COP 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.10.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ale kawalek mojego wpisu w Twoim poscie ze cop 1.88 ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.10.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 01.10.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 hmm, no tylko, ze jesli chcesz CO i CWU to i tak w bilansie musisz energie brac z zewnatrz na pokrycie strat (w uproszczeniu) = przez przegrody + cwu[do30stC] * (1 - sprawnosc RSS lub U rurki jesli sa) – zyski bytowe{w tym cwu[powyzej30stC] z COP1} mam nadzieje, ze to w miare czytelne co napisalem?.. czyli i tak trzeba brac wtedy temp. zewnetrzna do rozwazan na pokrycie tych wynikowych strat i ewentualnie dzialac chyba tylko by moglo przy bardzo duzych proporcjonalnie zyskach bytowych, albo dla domu Merkavy z metrowa izolacja... Jesli brac tylko pompke do CWU z wentylacji to sie zamykamy w rozwazaniach z DZ na 20stC. Tylko potem trzeba oczywiscie na CO uwzglednic i przegrody i wentylacje wiec wieksza pompa, ewentualnie niekoniecznie duzo wieksza ze wzgledu na akumulacje budynku i wykorzystanie nocnego przewentylowania/obnizania temp. Ale idea jest taka, ze ta do CO jest nieskomplikowana i pracuje z wyzylowanym COPem i podobnie ta do CWU, a razem tworza cos jak model althermy HT, tylko rozdzielone, a nie w jednym urzadzeniu i dzieki temu mozna dobrac sobie np jakas mikro pompke gruntowa – pomijajac fakt, ze na razie to chyba nie istnieje ;p no ja tak to rozumiem w kazdym razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 01:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 A ma tyle,że PC dostaje powietrze o temp>OoC zawsze bez względu na temp. zewnętrzną.Nawet w mrozy -20oC. Tylko, ze w domach jak w temacie nie ma gwc, bo źle działa , jest klimatyzacja. Dlatego nie bardzo Pana rozumiem. W domach pasywnych gwc się nie sprawdziło. jest droższe i nieskuteczne. Pan trzyma się tematu, bo bałagan się robi i jeszcze pomyśli, że gwc można ustawić temperaturę powietrza latem czy zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 02:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 szanowny panie TB. moze pan po prostu angoli splagiatuje? http://www.energieuk.co.uk/hotwater.html Angole nie mają mrozów poniżej - 7 Szkoda, że Pan nie rozumie o czym piszę. Kolektor podgrzewa, gdy jest słońce! A najwięcej wody do mycia idzie na rodzinę wieczorem. A na rano też jest potrzebna ciepła woda. Przy dużych mrozach włącza się grzałka. Umieszczenie wymienników w 2m3 odizolowanego piasku, pozwoli w dzień podgrzać piasek, z którego ciepła pompa w nocy skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 RSŚ + GWC + GMC + PC do CWU i tak nie osiągnie SCOP'a wyższego niż normalna pompa pracująca tylko na powietrzu zewnętrznym np.: A oprócz CWU mamy w tym jeszcze CO. Znacznie bardziej efektywnie będzie zastosować reku + w/w pc na całość. A i odzysk z wody szarej mi pozostanie do zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ostatnia rubryka mówi wszytko -15 ... do 45 st .. cop 2,04 wystarczy ... i tak jest 2x lepiej niż czysty prąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ostatnia rubryka mówi wszytko -15 ... do 45 st .. cop 2,04 wystarczy ... i tak jest 2x lepiej niż czysty prąd ... Gdyby tak było przy małym zapotrzebowaniu, to takie pompy byłyby stosowane w domach izolowanych do ogrzewania. A są stosowane tylko do cwu. W praktyce ważny jest rachunek nie teoretyczny COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No a do czego jak nie do CWU ... przecież CWU w domu jak Pan raczy tu bębnić to jest jakieś 2x lekko tego co idzie na ogrzewanie. Ogrzewanie to margines który trzeba pokryć z czegoś innego niż z grzania kablami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 RSŚ + GWC + GMC + PC do CWU i tak nie osiągnie SCOP'a wyższego niż normalna pompa pracująca tylko na powietrzu zewnętrznym np.: [ATTACH=CONFIG]282527[/ATTACH] A oprócz CWU mamy w tym jeszcze CO. Znacznie bardziej efektywnie będzie zastosować reku + w/w pc na całość. A i odzysk z wody szarej mi pozostanie do zagospodarowania.A po co reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 A po co reku? Można i bez, ale ja mam na myśli taki samodzielnie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Można i bez, ale ja mam na myśli taki samodzielnie wykonany.. Chyba tylko taki ma sens. Można zamiast niego zastosować wywiew na wymiennik PC. Coś tam się zawsze odzyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Oczywiście że samodzielnie ... kluczem jest tu wymiennik ciepła Ale mam w użyciu pompę ciepła grzanie/chłodzenie ... klimatyzator z jednostką zewnętrzną ... i korzystam z niego aż do -5 / -7 .. jak najpóźniej chcę włączyć nagrzewnicę 9 kW ... budynek ma duże przeszklenia, izolacja http://www.panoramio.com/photo/19166678 takiego typu ... to najcieplejsza konstrukcja z prl'u .. płyta warstwowa około 7-10cm wypełniona pianą... Dach i ściany .. z płyty warstwowej ... jakość montażu .. przeciętna, parę pianek zużyłem niczym doszczelniłem tego gada... Ale pompa ciepła daje radę do -5 ogrzać 65 m2 ... szyby słabe bo bez powłok ... jakieś 20m2 przeszklenia o U 2,9 ... ale tamtej zimy nagrzewnica 9kW chodziła sporadycznie ... co przełożyło się na niski rachunek za prąd ... 9kW a 2,2kW to jest różnica w zużyciu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Oczywiście że samodzielnie ... kluczem jest tu wymiennik ciepła Ale mam w użyciu pompę ciepła grzanie/chłodzenie ... klimatyzator z jednostką zewnętrzną ... i korzystam z niego aż do -5 / -7 .. jak najpóźniej chcę włączyć nagrzewnicę 9 kW ... budynek ma duże przeszklenia, izolacja http://www.panoramio.com/photo/19166678 takiego typu ... to najcieplejsza konstrukcja z prl'u .. płyta warstwowa około 7-10cm wypełniona pianą... Dach i ściany .. z płyty warstwowej ... jakość montażu .. przeciętna, parę pianek zużyłem niczym doszczelniłem tego gada... Ale pompa ciepła daje radę do -5 ogrzać 65 m2 ... szyby słabe bo bez powłok ... jakieś 20m2 przeszklenia o U 2,9 ... ale tamtej zimy nagrzewnica 9kW chodziła sporadycznie ... co przełożyło się na niski rachunek za prąd ... 9kW a 2,2kW to jest różnica w zużyciu ...Będziesz sprzedawał wino marki "Wino"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 . Chyba tylko taki ma sens. Można zamiast niego zastosować wywiew na wymiennik PC. Coś tam się zawsze odzyska. Wyrzut na pc można i tak zastosować bez rezygnacji z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Wyrzut na pc można i tak zastosować bez rezygnacji z reku.No tak ale, wiesz do czego zmierzam? Zysk energetyczny z reku, przy przy ogrzewaniu domu za pomocą PC jest tak mały, że moim zdaniem nie warto w ogóle zawracać się tym głowy. Trzeba zapewnić wymianę powietrza ale po co do tego całe to "ustrojstwo" łącznie z rurami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Nie .. akurat mam w dzierżawie podobny budynek...Pierwszy sezon to było ogrzewanie na super piecyki gazowo-butlowe .. smród dużo pary wodnej i zły klimat ... wy pierdzieliłem to i zakupiłem 9kW nagrzewnicę siłową ... Edytowane 2 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) No tak ale, wiesz do czego zmierzam? Zysk energetyczny z reku, przy przy ogrzewaniu domu za pomocą PC jest tak mały, że moim zdaniem nie warto w ogóle zawracać się tym głowy. Trzeba zapewnić wymianę powietrza ale po co do tego całe to "ustrojstwo" łącznie z rurami itp. Wiem, wiem. Efektywność może być lepsza (o ile pompa ciepła w danej chwili pracuje), bo odzyska temp. ze sprawnością nie 80-90% lecz 350 - 400 (COP pompy). Czasami może być jednak tak, że pompa nie pracuje, bo zyski bytowe i słoneczne są wystarczające, a ty wyrzucasz (i marnujesz) powietrze o temp. 20-23oC. A jak chcesz nawiewać świeże powietrze ? Nawiewnikami okiennymi ? Jak chcesz nimi sterować ? Podciśnieniem montując wentylator tylko na jednym centralnym wywiewie ? Edytowane 2 Października 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts