perm 02.10.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Czasami może być jednak tak, że pompa nie pracuje, bo zyski bytowe i słoneczne są wystarczające, a ty wyrzucasz (i marnujesz) powietrze o temp. 20-23oC.Jeżeli pompa nie pracuje, to z reguły temperatura na zewnątrz bardzo niska nie jest, więc straty nie będą duże. A jak chcesz nawiewać świeże powietrze ? Nawiewnikami okiennymi ? Jak chcesz nimi sterować ? Podciśnieniem montując wentylator tylko na jednym centralnym wywiewie ?Taki mam pomysł ale każdy inny skuteczny będzie dobry. Nawiewniki w pomieszczeniach są akurat dosyć łatwe do sterowania, nawet ręcznego. Mechanicznie też da się to rozwiązać. Dlaczego wentylator wyciągowy. Najbardziej w działaniu przypomina wentylację naturalną - grawitacyjną (ale działającą ). Poza tym nawiew na wymiennik PC można zrealizować tylko w takim układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jeżeli pompa nie pracuje, to z reguły temperatura na zewnątrz bardzo niska nie jest, więc straty nie będą duże. Ja mam zamiar grzać tylko w dzień - po południu. Na noc bedę obniżał temp., więc pompa nie bedzie pracowała, a wentylacja tak. Taki mam pomysł ale każdy inny skuteczny będzie dobry. Nawiewniki w pomieszczeniach są akurat dosyć łatwe do sterowania, nawet ręcznego. Mechanicznie też da się to rozwiązać. Dlaczego wentylator wyciągowy. Najbardziej w działaniu przypomina wentylację naturalną - grawitacyjną (ale działającą ). Poza tym nawiew na wymiennik PC można zrealizować tylko w takim układzie. Ręczne sterowanie nawiewników - do dupy .. Są higrosterowalne, ale te zamkną się w zimie całkowicie, bo wilgotność jest niska. Takie nawiewniki powinny być sterowane CO2, ale takich niestety nie ma. Pozostaje zrobić jednak typową wentylację bez wymiennika. Ale mając już typową wentylację, to nie problem dorzucić wymiennik za 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie ma nawiewników higro, i się nie zamkną przy niskiej wilgotności. Mogą być tylko wywiewniki higro. Zimą z natury rzeczy nawiewnik ma bardzo niską temperaturę, więc wilgotność względna w nim ( tam gdzie jest element higroczuły ) i w jego najbliższej okolicy, będzie bliska 100% nawet przy 35% w pokoju. wywiewnik higro z 1991r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Pan to z kosmosu bierze ? przecież w tedy ciężko było załatwić głupie odpowietrznik do kaloryferów ... aż taki młody nie jestem aby nie pamiętać jak w tedy było ... czysta epoka kamienia palonego, oraz drzewa łupanego ... wszytko co piec mógł zjeść.A pan tu wręcz o klingońskiej technologi pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Pan to z kosmosu bierze ? przecież w tedy ciężko było załatwić głupie odpowietrznik do kaloryferów ... aż taki młody nie jestem aby nie pamiętać jak w tedy było ... czysta epoka kamienia palonego, oraz drzewa łupanego ... wszytko co piec mógł zjeść. A pan tu wręcz o klingońskiej technologi pisze. Nie z kosmosu a z francuskiej firmy ELGE - Dziś już jej nie ma. Dla jednych kamień łupany, dla mnie kable grzejne 30 cm styro i rekuperacja. ] Edytowane 2 Października 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 a nie ma Pan może zdjęć z tego co Pan przez tyle lat uknuł ? skanery teraz są powszechne30cm w epoce węgla łupanego brzmi jak fantasytka .. może jakieś foto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 a nie ma Pan może zdjęć z tego co Pan przez tyle lat uknuł ? skanery teraz są powszechne 30cm w epoce węgla łupanego brzmi jak fantasytka .. może jakieś foto ? Nie było cyfrówek i netu, a trochę zdjęć zaginęło, gdy "przyjaciele" zburzyli sklep na Bartyckiej 133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No ale biedni instalatorzy tak już mają podłapią coś i dorabiają ... niczym w głuchym telefonie... Jak było z instalacjami C.O ... szał miedziowy ... jak by mniejsza ilość wody gwarantowała sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ja mam zamiar grzać tylko w dzień - po południu. Na noc bedę obniżał temp., więc pompa nie bedzie pracowała, a wentylacja tak.To ile na tym stracisz? Pamiętaj, że PC nie pracuje na pełny gwizdek jak jest ciepło. Straty w związku z tym duże nie będą. Ręczne sterowanie nawiewników - do dupyA czym to się różni od rozszczelnienia okna? Pozostaje zrobić jednak typową wentylację bez wymiennika. Ale mając już typową wentylację, to nie problem dorzucić wymiennik za 500zł Do wymiennika dodatkowo jeden wentyl, który pobiera prąd, więcej rurek, bardziej "nieustawna" instalacja. No i za 500 stów można mieć wymiennik wodny podłączony do PC, który, w przeciwieństwie do wymiennika powietrznego może też chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 02.10.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Angole nie mają mrozów poniżej - 7 Szkoda, że Pan nie rozumie o czym piszę. Kolektor podgrzewa, gdy jest słońce! A najwięcej wody do mycia idzie na rodzinę wieczorem. A na rano też jest potrzebna ciepła woda. Przy dużych mrozach włącza się grzałka. Umieszczenie wymienników w 2m3 odizolowanego piasku, pozwoli w dzień podgrzać piasek, z którego ciepła pompa w nocy skorzysta. rozumiem i popieram kazdy powod oderwania sie od monitora.. tylko uczulam, zeby Pan nie stosowal podejscia literackiego do eksperymentow fizycznych, co ma Pan w zwyczaju robic.. a tak z ciekawosci to nie popelnil Pan jakiegos wiersza z okazji nowego eksperymentu? najbardziej podobal mi sie ten z pod-nie-ta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 To ile na tym stracisz? Pamiętaj, że PC nie pracuje na pełny gwizdek jak jest ciepło. Straty w związku z tym duże nie będą. Tu nie chodzi o straty. Po prostu lubię jak jest chłodniej w domu. A czym to się różni od rozszczelnienia okna? Takie rozwiązanie też do dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 reku jest jak najbardziej ok .. ale problem jest z wentylatorami ... zjadają prąd ... bez programu cfd można sobie pomarzyć To musi działać bez wentylatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 ... To musi działać bez wentylatorówMyślałem o tym ale nie jest to możliwe. Praw fizyki się nie przeskoczy a spręż do wykorzystania, nawet jeżeli występuje (PC) to niestety z przerwami. Przynajmniej jeden wentylator musi być na lato. W zimie już coś można pokombinować, choć grawitacyjnie ciężko jest sterować i a prawie niemożliwym dopasować do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Edytowane 2 Października 2014 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Tylko, ze w domach jak w temacie nie ma gwc, bo źle działa , jest klimatyzacja. Dlatego nie bardzo Pana rozumiem. W domach pasywnych gwc się nie sprawdziło. jest droższe i nieskuteczne. Pan trzyma się tematu, bo bałagan się robi i jeszcze pomyśli, że gwc można ustawić temperaturę powietrza latem czy zimą. W domach jak w temacie, GWC to podstawa systemu wentylacji i klimatyzacji .Jest tanie i niezwykle skuteczne. I tak możemy bez końca . Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Ale nie chodzi mi o wpięcie PC w układ .. tylko aby WM była WBW wentylacja bez wentylatorów ... U rodziców w łazience jest zamontowany wentylator wyciągowy ... i bez prądu potrafi osiągać niezłe prędkości tylko przez różnicę ciśnień .. http://audyt.co-operatio.pl/audyt-energetyczny.php?page=kalkulator 104.8277713811 kJ/kg ... w 25 st .. czyli 0,02 kWh ... całe nic ... http://www.steamtablesonline.com/steam97web.aspx http://www.cumulus.nazwa.pl/teoria/wiedza/w_cieploutaj.htm Dobrze Nydar wyliczyłeś Edytowane 2 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No tak .Ja o PC ty o wentylacji .Zimą sama ciagnie przy ukladzie wyporowym w ilości wystarczającej przy fi min.160 .Latem ,może jak dawniej, nowoczesna forma komina slonecznego albo po prostu siateczka w oknach na insekty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Zimą można coś z wentylacją pokombinować choć łatwe to nie będzie. Oczywiście o odzysku trzeba zapomnieć. W lecie nie bardzo sobie wyobrażam wentylację bez wspomagania. Może wentylator zasilany PV? Turbiną wiatrową? Wodospadem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 U mnie leci do komina aż miło ... wiatrak za wala jak szalony bez prądu samym ruchem powietrza ... a łazienka nie jest w piwnicy tylko na piętrze ... i do krańca komina ma jakieś 4m tyle że komin duży bo 14x27 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Raczej pomysł dla pasjonatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts