nydar 04.10.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 To twierdzisz,że do podlewania działki nie mam prawa zrobić sobie własnego ujęcia? Mimo wszystko witaj,choć dzień zaczynasz tradycyjnie od ,,głupoty wciskasz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie ma gwc. Tłumaczyłem Panu, że gdy pompy ciepła powietrze powietrze z inwerterem stały się tańsze od gwc, to gwc się nie wykonuje. Naprawdę Pan tego pojąć nie może? Pompa ciepła pobiera energii podobnie jak wentylatory 500-600m3/h do gwc ale jest tańsza i skuteczniejsza, zarówno latem jak i zimą! 20 lat robiliśmy gwc, a od 4 robimy zamiast t gwc pompę! Nie wiem co Pan ma a czego nie. Mówię jedynie,że dla powietrznych PC ,odpowiednie GWC jest doskonałym rozwiązaniem.Lepszym niż liczenie na słońce zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie wiem co Pan ma a czego nie. Mówię jedynie,że dla powietrznych PC ,odpowiednie GWC jest doskonałym rozwiązaniem.Lepszym niż liczenie na słońce zimą. To dlaczego się nie sprawdziło? Bardzo proszę mi odpowiedzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 To dlaczego się nie sprawdziło? Bardzo proszę mi odpowiedzieć! Nie wiem dlaczego Panu się nie sprawdziło . Może Pan źle to robił ,gdzieś czytałem,że uważa Pan GWC kilkunastometrowe za wystarvczające.Może w tym tkwi problem ? Mam GWC ,podgrzewa mi zimą powietrze a latem schładza. Sprawdza się doskonale. W czym zatem problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.10.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie wiem co Pan ma a czego nie. Mówię jedynie,że dla powietrznych PC ,odpowiednie GWC jest doskonałym rozwiązaniem.Lepszym niż liczenie na słońce zimą. Jak jest słońce, to w domu jak w temacie nie trzeba dogrzewać, więc po co taki kolektor słoneczny ? Chyba, że zasila GWC/GMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie wiem dlaczego Panu się nie sprawdziło . Może Pan źle to robił ,gdzieś czytałem,że uważa Pan GWC kilkunastometrowe za wystarvczające.Może w tym tkwi problem ? Mam GWC ,podgrzewa mi zimą powietrze a latem schładza. Sprawdza się doskonale. W czym zatem problem ? Raz Pan pisze o gwc do pompy ciepła cwu raz o schładzaniu powietrza... Już nie wiem. - do schładzania i ogrzewania powietrza gwc jest droższe od nawet dobrej kanałówki i znacznie mniej skuteczne. Podgrzewanie zimą powietrza do wentylacji z reku to tylko kłopot. Cieplejsze powietrze na wyrzutni to problemy z lodem. - do powietrznych pomp ciepła się nie nadaje, bo uszkadzają się pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Raz Pan pisze o gwc do pompy ciepła cwu raz o schładzaniu powietrza... Już nie wiem. - do schładzania i ogrzewania powietrza gwc jest droższe od nawet dobrej kanałówki i znacznie mniej skuteczne. Podgrzewanie zimą powietrza do wentylacji z reku to tylko kłopot. Cieplejsze powietrze na wyrzutni to problemy z lodem. - do powietrznych pomp ciepła się nie nadaje, bo uszkadzają się pompy. Skoro wymieniamy się sloganami,to: -do schładzania i podgrzewania,GWC jest znacznie tańsze od kanałówki a dla domu jak w temacie bardzo skuteczne.Dla energochłonnego ,nie. - do PPC nadaje się idealnie .Co ma się uszkodzić,jeżeli PPC wymaga np.300m3/h i tyle z GWC dostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Jak jest słońce, to w domu jak w temacie nie trzeba dogrzewać, więc po co taki kolektor słoneczny ? Chyba, że zasila GWC/GMC. Pompa ciepła , ta która jest na zasobniku cwu ma kanały wyprowadzone przez ścianę . Do - 7 st.C nie włącza się grzałka. Przy większych mrozach w ciągu dnia jest słonecznie i nie ma problemu, mur podgrzeje powietrze. Ale najwięcej cwu idzie wieczorem, w nocy temperatura znacznie spada a na rano ciepła woda się przyda. Kolektor taki nagrzeje mur ( około 2m3) na tyle, że skorzysta z tego pompa po wieczornych kąpielach i nie włączy się grzałka . To nie jest GMC (Gruntowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Skoro wymieniamy się sloganami,to: -do schładzania i podgrzewania,GWC jest znacznie tańsze od kanałówki a dla domu jak w temacie bardzo skuteczne.Dla energochłonnego ,nie. - do PPC nadaje się idealnie .Co ma się uszkodzić,jeżeli PPC wymaga np.300m3/h i tyle z GWC dostaje? Pan tego nigdy nie stosował!!! Dlaczego Pan chce kogoś narazić na koszty? Zepsuje się pompa a i tak w tak krótkim czasie nie ogrzeje Pan wody. Pan poda który zasobnik z pompą podłączał Pan do gwc? Poza tym co do cen... GWC jest droższe od kanałówki Mitsubishi !!! To prosta matematyka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Pan tego nigdy nie stosował!!! Dlaczego Pan chce kogoś narazić na koszty? Zepsuje się pompa a i tak w tak krótkim czasie nie ogrzeje Pan wody. Pan poda który zasobnik z pompą podłączał Pan do gwc? Poza tym co do cen... GWC jest droższe od kanałówki Mitsubishi !!! To prosta matematyka, PPC nie wie czy 300m3 idzie z GWC czy bezpośrednio. Gdyby wiedziała na pewno wolała by to z GWC.Dla potrzeb PPC ,GWC może być z byle czego. GWC nie jest droższe inwestycyjnie od kanałówki a tym bardziej eksploatacyjnie . Szanowny Pan sloganami zniekształca świat dla własnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.10.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 PPC nie wie czy 300m3 idzie z GWC czy bezpośrednio. Gdyby wiedziała na pewno wolała by to z GWC.Dla potrzeb PPC ,GWC może być z byle czego. GWC nie jest droższe inwestycyjnie od kanałówki a tym bardziej eksploatacyjnie . Szanowny Pan sloganami zniekształca świat dla własnych potrzeb. Poza tym GWC się nie psuje. ppci tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Psuje,psuje.Dobre samopoczucie TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 PPC nie wie czy 300m3 idzie z GWC czy bezpośrednio. Gdyby wiedziała na pewno wolała by to z GWC.Dla potrzeb PPC ,GWC może być z byle czego. GWC nie jest droższe inwestycyjnie od kanałówki a tym bardziej eksploatacyjnie . Szanowny Pan sloganami zniekształca świat dla własnych potrzeb. Szanowny Panie - Dobra kanałówka Mitsubishi kosztuje brutto 6500 na dom 120-150m2 a 60m rury do gwc więcej. Piszemy o materiałach dopuszczonych i atestowanych. Grzeje z COP 4 do - 15 a chłodzi z COP6. Wszystkim którzy podłączyli ppc do gwc, pompy te się uszkodziły. Niech Pan poszuka w googlach czy na forach, nikomy to się nie udało! Założę się, że Pan też nie kupił pompy ciepła i nie próbował tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Poza tym GWC się nie psuje. ppci tak. Piszemy o ppc zintegrowanej z zasobnikiem i puszczonej przez gwc. Faktycznie ma Pan 100% racji, tylko Pan to wytłumaczy Szanownemu nydarowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Piszemy o ppc zintegrowanej z zasobnikiem i puszczonej przez gwc. Faktycznie ma Pan 100% racji, tylko Pan to wytłumaczy Szanownemu nydarowi. Nie to autor miał na myśli .Raczej to,że GWC z racji nieskomplikowanej konstrukcji nie popsuje się a PPC i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Szanowny Panie - Dobra kanałówka Mitsubishi kosztuje brutto 6500 na dom 120-150m2 a 60m rury do gwc więcej. Piszemy o materiałach dopuszczonych i atestowanych. Grzeje z COP 4 do - 15 a chłodzi z COP6. Wszystkim którzy podłączyli ppc do gwc, pompy te się uszkodziły. Niech Pan poszuka w googlach czy na forach, nikomy to się nie udało! Założę się, że Pan też nie kupił pompy ciepła i nie próbował tego! Szanowny Panie PPC jeżeli potrzebuje np.300m3/h to jest jej obojętne czy z pola czy z GWC. Ważne by GWC zapewniło nominalną ilość powietrza. GWC z materiałów atestowanych nie kosztuje więcej jak 1500PLN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.10.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Psuje,psuje. Dobre samopoczucie TB. No tak bo GWC nie sprzeda. PS. Mam żwir filtracyjny 20-40mm z atestem higienicznym PZH w cenie 48zł/tonę. Potrzebuję ok 9-10 ton na swojego żwirowca, co daje kwotę 480zł. Do tego 7 rur fi 200, 3m i ok. 20mb rozbiegówki na rurach fi 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 No tak bo GWC nie sprzeda. PS. Mam żwir filtracyjny 20-40mm z atestem higienicznym PZH w cenie 48zł/tonę. Potrzebuję ok 9-10 ton na swojego żwirowca, co daje kwotę 480zł. Do tego 7 rur fi 200, 3m i ok. 20mb rozbiegówki na rurach fi 160. Nie sprawdzi się ani przy ogrzaniu powietrza zimą ani przy klimatyzacji latem . Przynajmniej w domach o przegrodach 0.08W/m2 xK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.10.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie sprawdzi się ani przy ogrzaniu powietrza zimą ani przy klimatyzacji latem . Przynajmniej w domach o przegrodach 0.08W/m2 xK Właśnie w takich domach sprawdzi się znacznie lepiej niż w domach energochłonnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Właśnie w takich domach sprawdzi się znacznie lepiej niż w domach energochłonnych. Nie znam się na energochłonnych. A w takich się nie sprawdziło. Między innymi, dlatego obecnie wykonujemy to wyłącznie na życzenie inwestora, z pełnym uświadomieniem go, że gwc nie jest klimatyzacją i nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts