1964as 06.10.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Popytaj się na forum elektrycznym jak szybko wyczuwalna jest reakcja kabli pod płytkami/panelami a kiedy gdy są głęboko w wylewce. Zapytaj też jak długo po wyłączeniu oddaje wylewka a jak płytki/panele. Dokładnie nie mierzyłem czasu,ale podczas próby pod panelami po włączeniu wypaliliśmy se po papierosku i czuć było że grzeje,pod płytkami po 1,5 papieroska,jak zacznę grzać to zmierzę pirometrem na razie nie mam potrzeby uruchamiania i czasu PRZEPROWADZKA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A ja mam kable pod płytkami,pod kablami płytę wiórowo cementową 20 mm.na legarach, a pod tym 30cm. celulozy,ale to tylko w łazienkach,na pozostałej części mam maty pod panelami,pod matami 8 mm korka i dalej jak wyżej,to gdzie pójdzie ciepło? Mówimy o konstrukcji murowanej a więc posadzka betonowa ,kable, kafle lub panele. Nie rozważamy tak doskonałej konstrukcji jakim jest szkielet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jako ciekawostka... Poprzedniej nocy od 19 do 7 zostawiłem 17 st.C na PC . A tej nocy od 19 do 7 - na kablach. Pompa 1.3kWh kable 0.9 kWh . Temperatura na zewnątrz podobna. Jaki jest COP pompy przy małych potrzebach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2014 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Nie masz się co silić, nydar nie pojmuje, że grzanie do 10cm wylewki to co innego niż grzanie 2~3cm anhydrytu oraz również co innego niż grzanie pod panelami/kaflami. Można też spotkać takich "fachowców" co ogrzewanie podłogi nazywają "akumulacyjnym" . Nie da się zakumulować nadwyżek w podłodze ( grubość wylewki nie ma znaczenia) bez podniesienia temperatury, czyli "ominięcia" termostatu, Nie da się też podnieść temperatury wylewki bez podniesienia temperatury powietrza nad nią. Gdy jest ciepło bytowe, powinien to uwzględnić system a nie odbierać akumulacja. Ogrzewanie pod panelami tak samo szybkie jak grzejnik konwekcyjny tej samej mocy. A ogrzewanie podłogi podczerwienią - jeszcze szybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jako ciekawostka... Poprzedniej nocy od 19 do 7 zostawiłem 17 st.C na PC . A tej nocy od 19 do 7 - na kablach. Pompa 1.3kWh kable 0.9 kWh . Temperatura na zewnątrz podobna. Jaki jest COP pompy przy małych potrzebach? A jakie panowały temp. tak powiedzmy w zakresie godzinowym wczorajszej i dzisiejszej nocy na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.10.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Są rzeczy nieprawdopodobne choć i twardego dowodu nie ma to można opierać się na przesłankach i poszlakach. Ale te poszlaki w temacie to raczej wróżenie z fusów. Ty nie wierzysz w nic czego nie widziałeś na żywo? Nie, czasami wierzę w coś co jest wiarygodne. Tobie Nydar, mnie Brzęczkowski. A jak myślisz po co ta moja wizyta, jednak nie przekonał mnie. Ziemia też uważasz, że jest płaska? Akurat to sprawdziłem organoleptycznie co obecnie nie jest trudną a raczej przyjemną rzeczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.10.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jako ciekawostka... Poprzedniej nocy od 19 do 7 zostawiłem 17 st.C na PC . A tej nocy od 19 do 7 - na kablach. Pompa 1.3kWh kable 0.9 kWh . Temperatura na zewnątrz podobna. Jaki jest COP pompy przy małych potrzebach? A to już trzeba dogrzewać? Chyba coś przespałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 "Jako ciekawostka... Poprzedniej nocy od 19 do 7 zostawiłem 17 st.C na PC . A tej nocy od 19 do 7 - na kablach. Pompa 1.3kWh kable 0.9 kWh . Temperatura na zewnątrz podobna. Jaki jest COP pompy przy małych potrzebach?" Taaa .... ciekawe gdzie taki eksperyment zrobił... Gdzie ma zatopione rurki i kable jednocześnie.A jeśli była to pompa powietrzna, to sam sobie zaprzeczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zaraz wyjdzie ze ma kable z COP 3 Raczej 0,7 mu wyszło. I to przy dodatnich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 "Jako ciekawostka... Poprzedniej nocy od 19 do 7 zostawiłem 17 st.C na PC . A tej nocy od 19 do 7 - na kablach. Pompa 1.3kWh kable 0.9 kWh . Temperatura na zewnątrz podobna. Jaki jest COP pompy przy małych potrzebach?" Taaa .... ciekawe gdzie taki eksperyment zrobił... Gdzie ma zatopione rurki i kable jednocześnie. A jeśli była to pompa powietrzna, to sam sobie zaprzeczył. Szanowny Panie... Po pierwsze , nikt, kto zna się na pompach i fizyce nie zalewa rurek do pompy w podłodze . To bez sensu! Pompa jest oczywiście do grzania i chłodzenia bezpośredniego czyli powietrze powietrze. Nie mam kabli zatopionych, mam maty na wygłuszeniu pod panelami. Po prostu, Moja toshiba pracując na minimum, tyle zużyła. Gdyby potrzeby były dwa razy większe 8 czy więcej kWh - ogrzewanie tą pompą byłoby 4 x taniej ( sprawdziłem) niż kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Powinien tą swoją toshibe wymienić na np. samsunga, który w standby bierze raptem 0,8W. Wtedy wyszłoby mu 6x mniej niż przy prądzie, a tak przez całą noc jego pompa nie grzejąc pobierała 110W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) Od 19 - 7 to równo 13 godzin. 13 godzin x 100W (tyle niby pobiera pompa TB bez ogrzewanie) = 1,3kWh. Z tego wynka, że pompa w ogóle nie grzała i pobrała tylko tyle ile bierze w stanby. Gdby właczyła się i popracowała przynajmniej przez godzinę na min., czyli 350W, to wynik z nocy wyniósłby 1,55kWh. Czyż nie ?Kable natomiast pobrały 0,9kWh. To się kupy nei trzyma. Edytowane 7 Października 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.10.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Od 19 - 7 to równo 13 godzin. 13 godzin x 100W (tyle niby pobiera pompa TB bez ogrzewanie) = 1,3kWh. Z tego wynka, że pompa w ogóle nie grzała i pobrała tylko tyle ile bierze w stanby. Gdby właczyła się i popracowała przynajmniej przez godzinę na min., czyli 350W, to wynik z nocy wyniósłby 1,55kWh. Czyż nie ? Kable natomiast pobrały 0,9kWh. To się kupy nei trzyma.E tam. Misiu prosty ma umysł i proste wyciąga wnioski. Kw kabli x czas = koszt. Praca pompy w kW x czas = koszt. Czas dla naszego zabawnego misia to cała noc. Co tu dodać. Nawet nieuk powinien dostrzec, że coś tu nie gra. Może nieuk to zbyt delikatne określenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2014 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Od 19 - 7 to równo 13 godzin. 13 godzin x 100W (tyle niby pobiera pompa TB bez ogrzewanie) = 1,3kWh. Z tego wynka, że pompa w ogóle nie grzała i pobrała tylko tyle ile bierze w stanby. Gdby właczyła się i popracowała przynajmniej przez godzinę na min., czyli 350W, to wynik z nocy wyniósłby 1,55kWh. Czyż nie ? Kable natomiast pobrały 0,9kWh. To się kupy nei trzyma. Raczej równo 12h. a 100W to też grzanie. Tyle, że pracując mniej nie zużywa. Zatrzymując się i ruszając co chwilę zużyłaby więcej na prąd rozruchowy sprężarki. Zapewne przekona się Pan dopiero jak zamontuje. Ja też tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 O tych mocach i modulacjach daikina już wcześniej wiedziałem. Ciekawe jest, dlaczego twoja pompa bierze 100W. Czyżby pompy obiegowa u ciebie pracowały non stop ? Czytałem, że w niektórych pompach takie rzeczy się dzieją.100W - teraz telewizory tyle nie pobierają nawet podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.10.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ale tego, że słońce płaskie nie jest już nie masz jak sprawdzić... a np. Egipcjanie wierzyli, że to dysk, no popatrz;) Myślę, że mam jak sprawdzić, natomiast bardzo dobrze to ujął: Z tym ze Piramidy mozna obejrzec... dotknac... domkow izolowanych TB z lat 90, juz nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2014 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 O tych mocach i modulacjach daikina już wcześniej wiedziałem. Ciekawe jest, dlaczego twoja pompa bierze 100W. Czyżby pompy obiegowa u ciebie pracowały non stop ? Czytałem, że w niektórych pompach takie rzeczy się dzieją. 100W - teraz telewizory tyle nie pobierają nawet podczas pracy. Nie ma pompy obiegowej. A najbardziej wiarygodny jest podlicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) Sprawdziłem dokumentację daisekai'a. Klimatyzator ten potrafi zejść z poborem mocy na min. do ok. 70W oddając jednocześnie ok. 300W ciepła. czyli COP ponad 4. Dalej nie wiem gdzie te ciepło ucieka. A może przy ogrzewaniu podłogowym termometr narażony był na ciepło z promieniowania ? TB zapomniał osłonić go sreberkiem (wylizanym). EDIT: Czytam dalej i jest info: 30W - wentylator wewn. i 43W wentylator zewn. czyli ppci może pobrać 70W bez grzania. Ale pytanie, czy dochodzi do sytuacji w której pracują wentylatory bez pracy sprężarki ? Edytowane 7 Października 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2014 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Sprawdziłem dokumentację daisekai'a. Klimatyzator ten potrafi zejść z poborem mocy na min. do ok. 70W oddając jednocześnie ok. 300W ciepła. czyli COP ponad 4. Dalej nie wiem gdzie te ciepło ucieka. A może przy ogrzewaniu podłogowym termometr narażony był na ciepło z promieniowania ? TB zapomniał osłonić go sreberkiem (wylizanym). EDIT: Czytam dalej i jest info: 30W - wentylator wewn. i 43W wentylator zewn. czyli ppci może pobrać 70W bez grzania. Ale pytanie, czy dochodzi do sytuacji w której pracują wentylatory bez pracy sprężarki ? Jestem zwolennikiem, że praktyka ma przewagę nad teorią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.10.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Bardzo głupio to ujął ...No tak, Twoje jest zawsze Twojsze od mojszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts