מרכבה 23.10.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Kszhu ładne dwie prowadnice od ziemi do okapu dachowego i z góry część i z dołu..lub boków.Dorabianie prowadnic jakiś sensowych na elewacji się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Rozpatruję to w kwestii ruchu na świeżym powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.10.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Nie. Źle Pan rozumie. Dom jest izolowany tak, że zużywa bez pompy ciepła i OZE do 20kWh/m2. Takie zużycie było przy chłodzeniu ( mało skutecznym ) z gwc .. Miga się pan jak migacz pospolity. O stanie budynku świadczy ile budynek potrzebuje energii, na ogrzewanie i ewentualne chłodzenie - a budynki takie jakie pan proponuje tego chłodzenia potrzebują - bezapelacyjnie potrzebują. To co dostarczy tę energię, z jaką sprawnością, jest na tym etapie, sprawą nieistotną, bo chodzi o wartość bezwzględną. dopisałem: A o tym, że tak się liczy, świadczy choćby: str.8, tab.5 w materiałach, które raczył był pan zapodać (duńskie). Edytowane 23 Października 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Napracujesz się, opracujesz, zestawisz, porównasz te wyniki, a przyjdzie chłopek roztropek i powie że to teoria.Wiem jak to wyglądało jak gościu zbierał materiały do pracy dr. O przegrodach kolektorowo-akumulacyjnych.Pamiętasz moją szybę na powietrzu... obliczenia potwierdziły się z badaniem.Od razu też usłyszałem co miało wpływ na taki wynik, zimna ramka między szybowa, przy formatce 25x25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.10.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Panowie fachowcy. A taki pomysł.Kupujemy względnie tanią PPC pędzoną z GWC i zużytego powietrza .PPC podgrzewa zasobnik do np. 27-30oC ,co wystarcza do CO np dla -10oC. Przy spadku temp. na zewnątrz poniżej -10oC,zaczyna brakować energii i spada temp. w zasobniku.Spadek poniżej np. 27oC powoduje włączenie grzałki do czasu aż zasobnik nie osiągnie z powrotem 27oC . Można taki układ połączyć z CWU. Zapewnić CWU-ej stałą temp. 27-30oC a braki uzupełnić z gniazdka.Poniżej -10oC to dosyć rzadka sytuacja więc nastawienie się na max. -10oC ,dobierając pompę wydaje się ekonomiczne.Chyba,że błądzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.10.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 [ATTACH=CONFIG]285961[/ATTACH]Ooo, mój ulubiony rysunek. "Dom nad Pilicą". Chyba coś na nim jest ale co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.10.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Można taki układ połączyć z CWU. Zapewnić CWU-ej stałą temp. 27-30oC a braki uzupełnić z gniazdka. Poniżej -10oC to dosyć rzadka sytuacja więc nastawienie się na max. -10oC ,dobierając pompę wydaje się ekonomiczne.Chyba,że błądzę? A po co taki skomplikowany układ. Masz PCi: http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/, która przy tak małym zapotrzebowaniu budynku na ciepło, ogrzeje i CWU i dom nawet nadmuchem. Za jedna trzecią kwoty proponowanej przez TB masz bardzo podobne rozwiązanie, tyle że bez kabli i i bez możliwości regulacyjnych z ogromną precyzją. Ale jak w domu nie masz laboratorium z wymaganą stałą temperaturą, tylko jesteś normalnym użytkownikiem, raczej nie sądzę aby ten drobny mankament, spędzał Ci sen z oczu. Edytowane 23 Października 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.10.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 No to chyba kociołek musi się bardziej postarać. Zdaje mi się, że zrobię zasobnik z tą pompką, a ewentualnie kocioł dokupię później. Miało być odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.10.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Zdaje mi się, że zrobię zasobnik z tą pompką, . Luknij: http://www.jula.pl/globalassets/catalog/productdocuments/productsheet/418025_pl.pdf drogi, ale może Cię zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 23.10.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Tak dla informacji, to chyba powoli obniżają polskie ceny na powietrzną pompę ciepła Daikin Ururu Sarara z COP > 5,5http://allegro.pl/super-klimatyzator-daikin-ururu-sarara-5-0-kw-i4712510065.html już poniżej 12k. chociaż to i tak drożej niż np. we Włoszech, gdzie wersję FTXZ35N można kupić za ok. 1900 euro bez specjalnego szukania (pewnie można taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.10.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Produkt wycofany z oferty. Ja mam plan zrobić "bufor ciepła tymi ręcami" a'la Adam_MK. Przedwczoraj przyszedł do mnie do roboty gość po blachy z lasera na takie cudo. Zobaczę co mu wyjdzie i wyciągnę wnioski - mam jeszcze czas. Jak zrobi sobie, to mi chyba też, a firmę od wężownic mamy zaprzyjaźnioną. Jeszcze wrzucę coś fajnego i tym razem nie cycki: Końcówka daje po łbie, a to film z 1930! Edytowane 23 Października 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.10.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 A po co taki skomplikowany układ. Masz PCi: http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/, która przy tak małym zapotrzebowaniu budynku na ciepło, ogrzeje i CWU i dom nawet nadmuchem. Za jedna trzecią kwoty proponowanej przez TB masz bardzo podobne rozwiązanie, tyle że bez kabli i i bez możliwości regulacyjnych z ogromną precyzją. Ale jak w domu nie masz laboratorium z wymaganą stałą temperaturą, tylko jesteś normalnym użytkownikiem, raczej nie sądzę aby ten drobny mankament, spędzał Ci sen z oczu. Taką ma gubic. Zobaczymy co faktycznie daje zimą ,bo nie sądzę, by gubic naciągał osiągi. Warme gdzieś pisał, że przy +/- 0oC dawała COP 1,5. Uważam jednak,że dla powietrznej PC ( przynajmniej na tym etapie zaawansowania technicznego) pompa powinna dostawać dodatnią temperaturę +/- 10oC. 400-600m3/h o takiej temp. nie dam rady zabezpieczyć,ale do 300m3/h i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.10.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Kupujemy względnie tanią PPC pędzoną z GWC i zużytego powietrza . PPC podgrzewa zasobnik do np. 27-30oC , ... Daj model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.10.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Mogę podłączyć tę pompkę do mojego buforka 1000L i zamontować ją na poddaszu nieużytkowym nad gankiem, żeby nie było jej w domu słychać. Wtedy mógłbym uruchamiać ją tylko w dzień przy wysokiej temperaturze, a dodatkowo zrobić kolektor zbierający powietrze spod blachy. Fajnie, że moja blacha jest czarna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Daj model. Znasz. Buderus. Z max. GZ 27-30oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Znasz. Buderus. Z max. GZ 27-30oC. Z tego co czytałem nie ustawisz w nim tak niskiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.10.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Z tego co czytałem nie ustawisz w nim tak niskiej temperatury. Możesz podać link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.10.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Tak dla informacji, to chyba powoli obniżają polskie ceny na powietrzną pompę ciepła Daikin Ururu Sarara z COP > 5,5 http://allegro.pl/super-klimatyzator-daikin-ururu-sarara-5-0-kw-i4712510065.html już poniżej 12k. chociaż to i tak drożej niż np. we Włoszech, gdzie wersję FTXZ35N można kupić za ok. 1900 euro bez specjalnego szukania (pewnie można taniej). o , to tylko "prawie "10 000 tyś PLN różnicy pomiedzy samsungiem , co to chłopaki wyhaczyli .. czyli 33 000 kwh .zależy kto po ile ma kilowat . dzizys.. kiedy się to zwróci? kombinowałem z tym samsungiem , ale chyba stanie na nagrzewnicy za 150 PLN w recyrkulacji. Proste do bólu IMHO. Ale mogę się mylic sorry ze zasmiecam wątek .już znikam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.10.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Możesz podać link? Nie pamiętam gdzie to było. Pewnie w instrukcji. EDIT: Mam!: "Ustawienie temperatury w trybie z pompą ciepła, fabryczne ustawienie mieści się w zakresie od 50 do 55°C. Wchodząc do menu instalatora ( rys. w rozdziale 7.7) można poszerzyć zakres do 40 - 62°C." - tylko, że to dotyczy Aristonka EDIT2: W Buderusie mamy " • Temperatury c.w.u. między 30 °C i 70 °C (temperatura ustawiona fabrycznie wynosi 50 °C).", więc jednak pasuje do twojej koncepcji ! Edytowane 23 Października 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.10.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Nie pamiętam gdzie to było. Pewnie w instrukcji. EDIT: Mam!: "Ustawienie temperatury w trybie z pompą ciepła, fabryczne ustawienie mieści się w zakresie od 50 do 55°C. Wchodząc do menu instalatora ( rys. w rozdziale 7.7) można poszerzyć zakres do 40 - 62°C." - tylko, że to dotyczy Aristonka EDIT2: W Buderusie mamy " • Temperatury c.w.u. między 30 °C i 70 °C (temperatura ustawiona fabrycznie wynosi 50 °C).", więc jednak pasuje do twojej koncepcji ! No to teraz należy się zastanowić, czy taka nastawa wykończy pompę i czy będzie pracowała ciągle. Zresztą nie upieram się przy Buderusie,upieram się jedynie przy powietrzu wentylacyjnym i GWC do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts