imrahil 20.10.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 a więc odkryłeś w końcu tajemnicę . niskie zapotrzebowanie, bo jak już jest bardzo zimno to należy się cieplej ubrać . to jest Twoja definicja domu pasywnego? Ty nie wiesz co to jest dom pasywny, jak już gdzieś wcześniej stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.10.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 A jak będziesz grzał w momencie jak spadnie na kilka dni temperatura do -20 mając system grzewczy 3W/m2? albo 6 W/m2? możesz to wyjaśnić? Witam. Przecież już pisałem, masz 5 pokoi, mocujesz 5 grzejniczków po 500W i po problemie. Przy 160 m2 wypada 15,6 W/m2, jężeli będzie mało, to przy mrozie -20 odpalam Syrenę i pędzę do Praktikera po 6 grzejniczek za 50 zł. Ale pamiętaj, zawsze średnie zużycie prądu w okresie zimowym będzie wynosić 2400 kWh po 0,6 = 1440 zł, bo takie jest zapotrzebowanie domu pasywnego w energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.10.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam. Średnia temperatura okresu zimowego w Polsce to 0*C. Więc jeżeli jest taka Twoja wola, że dla pewności musisz mieć system grzewczy 50 W/m2 to też dobrze, tylko pamiętaj, że średnio przez cały okres zimowy zużyjesz 15 kWh/m2 co odpowiada mocy 3W/m2. Masz duży zapas mocy kiedy przyjdzie tylko kilka dni z temperaturą -20*C. Tylko po co? Bo wiesz ja jestem starej daty i chciałbym mieć w domu 20 - 21 stC zawsze. Oczywiście można wyprowadzać się z Twojego pasywniaka na czas mrozów bo wtedy nie będziesz go w stanie ogrzać trzema watami /m2 . Ale ja leniwy jestem na przeprowadzki. Nie mieszaj zapotrzebowania z mocą grzewczą bo to są dwie róźne i dość luźne powiązane ze sobą sprawy. Przykład mój potwierdzony empirycznie: 3 sezony grzewcze: licząc Twoim pokrętnym sposobem mój system grzewczy powinien mieć 1,6 kW . Czyli 10 W/m2 . W rzeczywistości mam 7,5kw - około 47 w/m2 Przy - 20 stC tam gdzie optymistycznie dałem 30W/m2 nie jestem w stanie utrzymać temperatury na stałym poziomie. Choć twa teoria mówi ze 3 razy mniejsza moc powinna mi wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ale pamiętaj, zawsze średnie zużycie prądu w okresie zimowym będzie wynosić 2400 kWh po 0,6 = 1440 zł, bo takie jest zapotrzebowanie domu pasywnego w energię.No skoro założyliśmy, że ma być 2400kWh, to tyle będzie. Jak już będziemy w tym Praktikerze, to kupimy jeszcze taki licznik : http://www.instalcontrol.pl/?page=products&category=67&pid=176 , wrzucamy do niego 1440zł i plombujemy. Po przekroczeniu limitu licznik odcina zasilanie od ogrzewania i po temacie. Przecież ten marzec i kwiecień jakoś przetrwamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 zawsze możesz wstawić awaryjnie elektryczne kaloryferki, jak pisz sunrise Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 zawsze możesz wstawić awaryjnie elektryczne kaloryferki, jak pisz sunrise Ale wtedy możesz przekroczyć te 2400kWh i z domu pasywnego nici . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ale wtedy możesz przekroczyć te 2400kWh i z domu pasywnego nici . No tak... W takim razie grubsze ubranie. W taki sposób z każdego domu można zrobić pasywny i to w cenie zwykłego domu. To jest ta tajemnica. Zakładamy system grzewczy o danej mocy tak żeby średniorocznie wyprodukował 15 kWh/m2 czyli te 3 W/m2. Resztę nadrabiamy swetrem i kurtką. Dom wychodzi w cenie tradycyjnego, system grzewczy w cenie jak w pasywnym. Jak się odejmie komin i kotłownię to faktycznie wychodzi dom pasywny taniej niż tradycyjny i to sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Resztę nadrabiamy swetrem i kurtką. Można jeszcze zastosować osobisty system grzewczy : http://www.sejfty.pl/artykuly/odziez/item/494-kurtki-buty-r%C4%99kawice-ogrzewane-bateriami.html http://www.portalnarzedzi.pl/artykul/kurtka-podgrzewana-milwaukee-m12-hj http://gadzetomania.pl/2008/12/16/goraca-kurtka-od-rossignol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 zawsze możesz wstawić awaryjnie elektryczne kaloryferki, jak pisz sunrise Witam. Jeżeli masz ciekawą koncepcję na dom pasywny to napisz jak to zrobić. Podkręć OZC, dodaj po 5 cm ocieplenia i wstaw kominek o mocy 12 kW.Na pewno znajda się chętni na takie rozwiązanie. Tylko nie trzymaj tego w tajemnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 20.10.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ale wtedy możesz przekroczyć te 2400kWh i z domu pasywnego nici . Witam. Ciekawi mnie jaka jest tolerancja strat ciepła dla domu pasywnego? Przecież ten sam dom pasywny, który spełnia wymogi na południu, nie będzie ich spełniał na północy, gdzie temperatura będzie niższa o 2*C. Tak samo samochód o normie EURO 5, w Grecji będzie palił mniej bo jest ciepło, a w Szwecji więcej, bo jest zimniej. Różnice mogą być znaczne. Rozumie, że przekroczenie 15 kWh/m2 o ??? karane będzie robotami na rzecz ??? To jest polskie rozmydlanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Witam. Jeżeli masz ciekawą koncepcję na dom pasywny to napisz jak to zrobić. Podkręć OZC, dodaj po 5 cm ocieplenia i wstaw kominek o mocy 12 kW.Na pewno znajda się chętni na takie rozwiązanie. Tylko nie trzymaj tego w tajemnicy. Wyraźnie piszę, że nie mam koncepcji jak zrobić z mojego domu pasywny . W tajemnicy dodam, że nawet dołożenie po 5 cm izolacji chyba nie pomoże mojemu domowi. Ty doradzasz cieplejsze ubrania, ale to nie jest rozwiązanie problemu chyba? Po co mącisz ludziom w głowach? Witam. Ciekawi mnie jaka jest tolerancja strat ciepła dla domu pasywnego? Przecież ten sam dom pasywny, który spełnia wymogi na południu, nie będzie ich spełniał na północy, gdzie temperatura będzie niższa o 2*C. Tak samo samochód o normie EURO 5, w Grecji będzie palił mniej bo jest ciepło, a w Szwecji więcej, bo jest zimniej. Różnice mogą być znaczne. Rozumie, że przekroczenie 15 kWh/m2 o ??? karane będzie robotami na rzecz ??? To jest polskie rozmydlanie tematu. To nie wiesz jaka jest tolerancja i mimo to prowadzisz dyskusję? To jest 15 kWh/m2 zapotrzebowania i 10 W/m2 mocy systemu grzewczego dla zapewnienia 20 stopni przy minimalnej możliwej temperaturze zewnętrznej. Temperatury otoczenia są różne, dlatego nie wystarczy w Polsce 30 cm styro w ścianach 40 cm wełny w stropie. Edytowane 20 Października 2013 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam. Ciekawi mnie jaka jest tolerancja strat ciepła dla domu pasywnego? Przecież ten sam dom pasywny, który spełnia wymogi na południu, nie będzie ich spełniał na północy, gdzie temperatura będzie niższa o 2*C. Tak samo samochód o normie EURO 5, w Grecji będzie palił mniej bo jest ciepło, a w Szwecji więcej, bo jest zimniej. Różnice mogą być znaczne. Rozumie, że przekroczenie 15 kWh/m2 o ??? karane będzie robotami na rzecz ??? To jest polskie rozmydlanie tematu.To nie ja napisałem : Domy o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie są w tej samej cenie co domy zużywające 105 kWh/m2. Biorąc pod uwagę dopłatę NFOŚiGW w wysokości 50 000 zł są tańsze o 25 000 zł, bo nie mają CO, pieca, komina, kotłowni i czort wie co jeszcze. To jest fakt i jedyna prawda. Wykonanie ich dzisiaj jest proste jak drut, ale musi być wiedza inwestorów w tej materii, a jej nie ma. Pozdrawiam Skoro jest proste jak drut, to pokaż wykonany w ten sposób dom. No chyba, że chodziło Ci o "10 metrowy drut, zwinięty w kieszeni". Te elementy domu, o których napisałeś, to tylko część problemów, które trzeba rozwiązać, aby taki dom najpierw zaprojektować, a potem wykonać: - oprócz odpowiedniej izolacji, trzeba zadbać o skuteczną likwidację mostków cieplnych (osadzenie okien i drzwi, to nie jedyne mostki cieplne); - odpowiednie proporcje okien dla poszczególnych stron świata, osłona tych okien przed nadmiernym nasłonecznieniem latem. - możliwość przechowania zysków słonecznych i bytowych bez pogorszenia komfortu w domu. - przygotowanie ciepłej wody użytkowej; - szczelność powietrzna domu. Rozwiązanie każdego z tych problemów przybliża nas do domu pasywnego. Jak na razie nie ma w Polsce obowiązku budowania domów pasywnych. Pisałeś o dofinansowaniu do domów pasywnych z NFOŚiGW, a nawet nie wiesz jakie są warunki uzyskania tego dofinansowania. Jak myślisz, dlaczego po ponad roku od ogłoszenia tego programu, żaden inwestor jeszcze takiego dofinansowania nie otrzymał, a umowę na jego otrzymanie zawarł na razie chyba tylko jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 tylko pamiętaj, że średnio przez cały okres zimowy zużyjesz 15 kWh/m2 co odpowiada mocy 3W/m2 Bardzo długim łukiem, przypominającym elipsę, mijasz się z prawdą. Widzisz tylko 15kWh/m^2 rozumie że zjadłeś 1/5 tabletki z wiedzą o budownictwie pasywnym, reszta Ci jest nie znana. Sorry, ale musisz szybko przemyśleć sprawę. Ponieważ musisz wiedzieć co się na te 15kWh/m^2 składa. Zyskami słonecznymi brateńku naciągniesz spokojnie wynik na - kWh. co nie oznacza że faktycznie tak będzie. Ponieważ musiał byś rozłożyć idealnie zyski od słońca na cały sezon. Wiesz że to nie realne. Musisz przeliczyć stałą czasową budynku, wiedzieć jaka jest moc szczytowa. Ponieważ 15 kWh/m^2 można wyłuskać z 10cm izolacji, a przy oknach które są w fazie projektowo badawczej nawet bez izolacji z ścianą U 0,7!! wyciągnę 15kWh/m^2 przez gigantyczne zyski od słońca. Umknęło Ci że budynek pasywny potrzebuje max mocy 10wat/m^2! przy temperaturze obliczeniowej . W czy okna nie pomogą, winna być suta izolacja ! brak mostków termicznych. Obwodowy mostek na fundamencie 0,5 W/K w 10x10m budynku zje 1000 kWh. co będzie stanowić około 1/2 strat ! Sezon jest nie równy, u nas jest zliczanie średniej, fajnie to wygląda tylko że ... Przyjdzie -20 parę dni i nagoni z 500 i więcej kWh właśnie przez to iż budynek miał za dużą potrzebę na moc. Później zyskami od słońca tego nie nadrobisz ! bo jak ? przemienisz zyski w zł ? które wydałeś na grzanie ? Na pewno nie. Wystarczy spojrzeć jakie jest usłonecznienie w danym miesiącu, aby widzieć że strumień tych zysków będzie w tedy kiedy aż tak go nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Umknęło Ci że budynek pasywny potrzebuje max mocy 10wat/m^2! przy temperaturze obliczeniowej . W czy okna nie pomogą, winna być suta izolacja ! brak mostków termicznych. Okna też mogą pomóc, a właściwie okiennice lub rolety, ograniczające straty przez okna w czasie zimowych nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Okna też mogą pomóc, a właściwie okiennice lub rolety, ograniczające straty przez okna w czasie zimowych nocy. a sorry Okna chodziło mi w domyśle same zyski. Strumienie zysków średnio mogą przyprawić o zawrót głowy. Przy dobrej izolacji. Wiem bo mam sklecony OCZ w arkuszu kalkulacyjnym to wiem co za co odpowiada . Jaki liczy komputer przelicza. Przy projekcie gdzie okno zakładałem z TR 39% powierzchnia okien 70m^2 zysk osiągał blisko po przeliczeniu 1 tonę węgla (1kg ~ok 9kWh ) Qhnd wychodziło coś -6MWh da się? Tylko 90% tego zysku jest w tedy kiedy jest mało potrzebny. Ot takie samooszukiwanie się Musiało puść za tym konkretne zaizolowanie ścian, właśnie na moc szczytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 21.10.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 a sorry Okna chodziło mi w domyśle same zyski. Strumienie zysków średnio mogą przyprawić o zawrót głowy. Przy dobrej izolacji. Wiem bo mam sklecony OCZ w arkuszu kalkulacyjnym to wiem co za co odpowiada . Jaki liczy komputer przelicza. Przy projekcie gdzie okno zakładałem z TR 39% powierzchnia okien 70m^2 zysk osiągał blisko po przeliczeniu 1 tonę węgla (1kg ~ok 9kWh ) Qhnd wychodziło coś -6MWh da się? Tylko 90% tego zysku jest w tedy kiedy jest mało potrzebny. Ot takie samooszukiwanie się Musiało puść za tym konkretne zaizolowanie ścian, właśnie na moc szczytową. Witam. Na litość Boską pisz prościej, bo w tym Twoim bełkocie technicznym nie ma prostego domu pasywnego. Przeliczenia powinieneś zrobić z wyprzedzeniem temperatury do -30*C, bo i taką mamy raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.10.2013 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Z jednym się zgadzam - nie ma sensu zakładać c.o. Ktoś kto dopuszcza stosowanie pośrednich systemów ogrzewania ( centralnych) - z definicji nie zna się na izolacji. Uczył się o izolacji na polskich politechnikach, gdzie jeszcze w XXI wieku uczą o ogrzewaniu gazem, czy węglem! Posługują się czymś tak zabytkowym jak OZC. ROLĄ IZOLACJI TERMICZNEJ JEST MARGINALIZACJA LUB LIKWIDACJA OGRZEWANIA W BUDOWNICTWIE. ODZYSK CIEPŁA Z WENTYLACJI WYMYŚLONO PO TO, BY NIE ROBIĆ CENTRALNEGO Dyskusja z kimś kto dopuszcza stosowanie pośrednich systemów ogrzewania - jest bezcelowa, bo skoro ten ktoś ma tak mało wiedzy, że tego nie rozumie to nie zrozumie dalej. Należy uświadamiać INWESTORÓW, bo tylko oni mogą wymusić, by projektowano domu 0-20kWh/m2 rocznie - a te projekty same wykluczą niedouczonych monterów ogrzewania centralnego. To proste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witam. Na litość Boską pisz prościej, bo w tym Twoim bełkocie technicznym nie ma prostego domu pasywnego. no to widzę żeś chłop z łapanki w takim razie jak tego nie rozumiesz. . Przeliczenia powinieneś zrobić z wyprzedzeniem temperatury do -30*C, bo i taką mamy raz w roku. kim Ty jesteś aby tu nas oświecać ? przyznaj się masz ku temu jakieś wykształcenie czy tylko przeczytałeś to co pisze wujek google ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 21.10.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 To jest 15 kWh/m2 zapotrzebowania i 10 W/m2 mocy systemu grzewczego dla zapewnienia 20 stopni przy minimalnej możliwej temperaturze zewnętrznej. Temperatury otoczenia są różne, dlatego nie wystarczy w Polsce 30 cm styro w ścianach 40 cm wełny w stropie. Witam. Temperatury otoczenia są różne, dlatego bierze się do obliczeń temperaturę średnią, która dla całego okresu zimowego w Polsce 220 dni wynosi 0*C. Wygrzany dom pasywny o powierzchni 160m2 i temperaturze wewnątrz 20*C, która jest zmagazynowana w murze o wadze 72 tony (silka 18) osłoniętym 30 cm ocieplenia, nigdy nie obniży jej o 1*C nawet jak przyjdą mrozy -20*C przez 10 kolejnych dni. Takiej wygrzanej osłoniętej masy muru nie da się ruszyć z dnia na dzień, ani z tygodnia na tydzień. Dlatego dom pasywny który potrzebuje energii 15 kWh/m2 rocznie co odpowiada 3/m2, można ogrzać mocą 10W/m2 bo jest to wystarczający zapas mocy 3X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Prosimy o obliczenia nie same deklaracje. da się to zrobić tu ręcznie na forum. Próbuję Ci przekazać że drzwi są już dano otwarte, a Ty nadal chcesz otwierać otwarte. To co piszesz dla mnie nie jest żadną nowością ! dokładnie wiem ile będzie się budynek schładzał z jakich materiałów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts