Barth3z 02.11.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Prawda jest taka, że 10cm ocieplenia posadzki na gruncie np. w Cieplicach, będzie bardziej skuteczne niż 30cm w np. Suwałkach - i nie chodzi tu tylko o strefę klimatyczną. Jak Ci to wyszło ? Przecież ten strumień to miliWaty. Bedzie CI pizgac po nogach w lazience, nie ma nic lepszego niz ciepla podloga pod prysznicem miloszenko, jest, jest A jeśli chodzi o ciepła podłogę to czemu nie. Ale w pasywniaku i tak ciepła podłoga o temp. 24oC w łazience będzie odczuwana jako chłodna. Trzeba będzie przegrzewać, żeby poczuć komfort ciepłej podłogi. http://www.pgi.gov.pl/pl/energia-geotermalna-lewe/3703-temperatura-ziemi.html Trzeba przenieść Islandię do nas albo spiętrzyć płyty tektoniczne Ani jedno, ani drugie tanie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2014 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ale TB ma styl, który słabszego może wnerwiać więc wywołuje agresję. Agresja charakteryzuje brak zrozumienia, brak wiedzy. A ja staram się opisywać dość jasno. Stąd agresja może być tylko kompletnego tumana lub kogoś kto języka nie zna i googlem tłumaczy. Poza doświadczeniem i licznikiem - są symulacja na Audytorze ECO ) opisywałem wykład dr Strzeszewskiego.) Różnice między zużyciem przez pompę i kable przy 44kWh/m2 przy 30 i przy poniżej 20-tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.11.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Agresja charakteryzuje brak zrozumienia, brak wiedzy. A ja staram się opisywać dość jasno. Stąd agresja może być tylko kompletnego tumana lub kogoś kto języka nie zna i googlem tłumaczy. Poza doświadczeniem i licznikiem - są symulacja na Audytorze ECO ) opisywałem wykład dr Strzeszewskiego.) Różnice między zużyciem przez pompę i kable przy 44kWh/m2 przy 30 i przy poniżej 20-tu.To nie agresja tylko brak zgody na wypisywanie głupot nie popartych żadnymi dowodami. Nie przypisuj sobie misiu jakiejś ważnej roli. Tak samo zwalczany byłby każdy ignorant, który próbuje występować w roli eksperta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Jak popatrzysz na temperatury roczne dzień po dniu a nawet co kilka godzin to zobaczysz, że nawet przy splicie dogrzewanie czymś innym będzie sporadyczne. Nawet niechby tylko split zapewniał ogrzewanie na 1/2 sezonu to przy jego kosztach nie ma się co zastanawiać. Z tym, że tutaj znów jest pułapka super energo domu i ceny - mamy listopad, ja ledwo grzałem tyle co nic a co w domu jak planujesz? Wystartujesz koło zera, zużyjesz na czysto 1,5MWh więc kiedy i na czym tutaj oszczędzać? Dlatego tym bardziej twierdzę, że split powinien być jedynym źródłem CO. Dorzucanie kabli na kilka dni, a nawet godzin w roku sensu nie ma. Poczekajmy jeszcze trochę. Po nowym roku Daikin wypuści nową serię swoich urządzeń opartych na czynniku R32. Prawdopodobnie będą to urządzenia potrafiące pracować do -20oC. Tyle będzie chodził jeśli dom słabszy i dłużej trzeba go grzać. Tyż prawda. Im dom mocniej pasywny, tym COP pomp ciepła spada i coraz bardziej sensowne jest ogrzewanie tylko kablami lub farelką lub nagrzewnicą w kanale nawiewnym. Ale jak mamy do przygotowania dużo CWU i opłaca się zakup pompy ciepła, to niejako przy okazji zapewnimy też CO. Dlaczego tak strasznie boisz się tego braku promieniowania? A co zrobisz, jak większość sezonu NIE będziesz miał potrzeby grzania bo będzie dostatecznie ciepło? Tak jak od wczesnej wiosny do późnej jesieni - promieniowania nie ma a w domu ciepło. W okresach przejściowych mamy dużo słońca. To one zapewnia nam ten komfort promieniowania. Nie czytałem o domach pasywnych ogrzewanych tylko powietrzem i o odczuwalnym komforcie termicznym mieszkańców tych domów. Czytałem jednak kilka opowieści, w których mówi się, że brak promieniowania to dyskomfort i trzeba pędzić powietrze do wyższych temperatur aby jakoś skompensować jego braki. A wyższa temperatura powietrza to niekomfortowy rozkład temperatury - cieplej w bani, chłodniej w stopy ... Wiem jakie to dyskomfortowe ... Mam tak teraz u siebie. Edytowane 2 Listopada 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.11.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 ... W okresach przejściowych mamy dużo słońca. To one zapewnia nam ten komfort promieniowania. Nie czytałem o domach pasywnych ogrzewanych tylko powietrzem i o odczuwalnym komforcie termicznym mieszkańców tych domów. Czytałem jednak kilka opowieści, w których mówi się, że brak promieniowania to dyskomfort i trzeba pędzić powietrze do wyższych temperatur aby jakoś skompensować jego braki. A wyższa temperatura powietrza to niekomfortowy rozkład temperatury - cieplej w bani, chłodniej w stopy ... Wiem jakie to dyskomfortowe ... Mam tak teraz u siebie.Do tego dochodzi nieprzyjemne odczucie braku ciepła gdy nadmuch ciepłego jest wyłączany. Miałem już wątpliwą przyjemność doświadczyć czegoś podobnego w domu szkieletowym ale myślałem, że tam jest to związane ze słabym ociepleniem. Byłem wczoraj u kuzyna który ma ogrzewanie nadmuchowe (sam sobie robił na kanałach z Polskiego Komfortu). Dom ma dosyć dobrze ocieplony; 20 cm styro ściany, 30 wełny na poddaszu i 10 w podłodze. Wentylacja grawitacyjna. Ogrzewanie działa bardzo dobrze pod warunkiem, że akurat się nie wyłączy. Kilka chwil i przestaje odczuwać się ciepło. Dokładnie to samo co opisywałem. Nawiewy ma przy podłodze. On się przyzwyczaił ale jego córki i żona narzekają. Temperatura niby ustawiona na 22 a wszyscy siedzą w kapciach. Do bani takie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.11.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Kup sobie wkład do prysznica z egzotyka - nie grzany a przyjemny. A w pomieszczeniu lepiej jak dmucha ciepłym niż licho promieniuje. Przeciez podloga w prysznicu bedzie ciepla 5 sek po odkreceniu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Do tego dochodzi nieprzyjemne odczucie braku ciepła gdy nadmuch ciepłego jest wyłączany. Miałem już wątpliwą przyjemność doświadczyć czegoś podobnego w domu szkieletowym ale myślałem, że tam jest to związane ze słabym ociepleniem. Byłem wczoraj u kuzyna który ma ogrzewanie nadmuchowe (sam sobie robił na kanałach z Polskiego Komfortu). Dom ma dosyć dobrze ocieplony; 20 cm styro ściany, 30 wełny na poddaszu i 10 w podłodze. Wentylacja grawitacyjna. Ogrzewanie działa bardzo dobrze pod warunkiem, że akurat się nie wyłączy. Kilka chwil i przestaje odczuwać się ciepło. Dokładnie to samo co opisywałem. Nawiewy ma przy podłodze. On się przyzwyczaił ale jego córki i żona narzekają. Temperatura niby ustawiona na 22 a wszyscy siedzą w kapciach. Do bani takie coś. To potwierdza moje obawy. Idealnym rozwiązaniem zatem wydaje się wodna podłogówka zasilana pompą ciepła. Z tym, że trzeba określić kwotę jaką można na takie źródło wydać. Ja określiłem swego czasu taki poziom i go osiągnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Zostaw już te kable jak masz na nie taką awersję Pomyśl ciepło o farelce albo spirytusie w kominku chociaż ten 2~3x droższy od prądu. To nie awersja. Po prostu mają za dużo minusów i nie pasują mi do mojej koncepcji. I prawdopodobnie, patrząc po cenach z Korei, nie zwróci się przez 130 lat. Obecny Daikin Ururu Sarara kosztuje ok. 10tys. Nowe jednostki muszą być zdecydowanie tańsze. A zaraz po Daikinie pojawią się pewnie jednostki na R32 innych producentów - np. Panasonica A może jednak? Teraz mam 3 kable >8kW za ~2.000zł i rachunki 700~800zł. Gdybym miał taki dom jak budujesz to dałbym 2 kable za 1.300zł i miał rachunki <500zł i nigdy nic innego nie wybrał ze względu na komfort. CWU solarami za ~1.500zł do kompletu i czekał na taniego Daikina na R32, a może dożyję? Pomiń na razie cenę. Jaki system do CO i CWU Ci wychodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Miałem pietra przed bojlerem 140l, na elektrycznym pukali się w głowę twierdząc, że 120l to za dużo. Okazało się, że i 140 i 120 spokojnie w II taryfie oblatuje do 5-ciu osób plus psa. Dlatego tylko bojler i solar - minimum komplikacji i niska cena bo tego nie da się pominąć. Co do CWU to jedna kąpiel w wannie i bojler pusty. A zdarza się u mnie. CO pędzony solarem ? hardcorowe podejście, bo wymaga potężnego bufora, który załadowany wytrzymałby min. z tydzień. Jaki tu sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Co do CWU to jedna kąpiel w wannie i bojler pusty. A zdarza się u mnie. CO pędzony solarem ? hardcorowe podejście, bo wymaga potężnego bufora, który załadowany wytrzymałby min. z tydzień. Jaki tu sens ? Ups. FG:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 To nie awersja. Po prostu mają za dużo minusów i nie pasują mi do mojej koncepcji. Obecny Daikin Ururu Sarara kosztuje ok. 10tys. Nowe jednostki muszą być zdecydowanie tańsze. A zaraz po Daikinie pojawią się pewnie jednostki na R32 innych producentów - np. Panasonica Pomiń na razie cenę. Jaki system do CO i CWU Ci wychodzi ? Nie łączy się tych systemów nawet w durszlakach, inne parametry i okres pracy. A już przy pompie ciepła, to bez sensu. Nie ma chłodzenia. No chyba że w najnowszych bardzo drogich rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 FG Poland i kurier lub zasilacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ile masz tej wanny? Ile potrzebujesz wody i o jakiej temp.? Bojler możesz podgrzać do 85*C. Jeśli jednak masz całą rodziną kąpać się po kolei w 300l całej wanny wody to nie pakuj się w PC bo ona na pewno ze zbiornikiem 200~300l o temp. 45*C nie da rady. Z wanny - na szczęście - póki co korzysta tylko żona. I to doraźnie. Z tym 85oC masz rację. Bojer dałby radę napełnić wanne (liczę ok. 120litrów) i jeszcze by zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.11.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nie dopisałem, że CO to to co wcześniej pisałem - kable za 1.000~2.000zł w zależności od fanaberii inwestora przy rachunkach <500zł. Jak te kable liczysz ? Ze sterownikami ? Jaki rozstaw ? No ale ten Barth3zowy monoblock potrafi różnymi parametrami w różnych porach osobno grzać i CWU i podłogówkę. Cena za wszystko 20.000zł to trochę, jak dla mnie, dużo jednak. - 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 FG Poland i kurier lub zasilacz To było błyskotliwe. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2014 01:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) No ale ten Barth3zowy monoblock potrafi różnymi parametrami w różnych porach osobno grzać i CWU i podłogówkę. Cena za wszystko 20.000zł to trochę, jak dla mnie, dużo jednak. Naprawdę mierzył Pan i porównywał? W takim razie, dlaczego w domu izolowanym jak w temacie, pompa ciepła zasilająca podłogówkę zużywa więcej kWh niż kable z termostatami w każdym pomieszczeniu? Edytowane 3 Listopada 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Naprawdę mierzył Pan i porównywał? W takim razie, dlaczego w domu izolowanym jak w temacie, pompa ciepła zasilająca podłogówkę zużywa więcej kWh niż kable z termostatami w każdym pomieszczeniu?Zmień płytę misiu, bo już się robisz nudny. Czas na nowe "odkrycia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.11.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Naprawdę mierzył Pan i porównywał? W takim razie, dlaczego w domu izolowanym jak w temacie, pompa ciepła zasilająca podłogówkę zużywa więcej kWh niż kable z termostatami w każdym pomieszczeniu? Skąd Pan to wie? Przecież nie robi Pan instalacji PC P/W. Chyba, że przyszedł do Pana jakiś inwestor i błagał o wybawienie, bo zrobił sobie dom na 40cm styropianu, ściany i strop 0,08, folię i ocieplenie od środka, wentylację mechaniczną i POMPĘ CIEPŁA P/W, a tu rachunki wysokie - 1500zł rocznie. Pan wtedy zaproponował skucie wylewek i swoje kable, a rachunki spadły do 1200, tak? Jak już Pan naciągasz, to chociaż z głową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.11.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 A jakim cudem sciany 0.08? Przeciez dawno przestal izolowac sciany... Przeszklenia i komfort! Bądź miłosierny. Niech się wygina w chińskie S, ale chyba supła na sobie nie zawiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.11.2014 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Skąd Pan to wie? Przecież nie robi Pan instalacji PC P/W. Chyba, że przyszedł do Pana jakiś inwestor i błagał o wybawienie, bo zrobił sobie dom na 40cm styropianu, ściany i strop 0,08, folię i ocieplenie od środka, wentylację mechaniczną i POMPĘ CIEPŁA P/W, a tu rachunki wysokie - 1500zł rocznie. Pan wtedy zaproponował skucie wylewek i swoje kable, a rachunki spadły do 1200, tak? Jak już Pan naciągasz, to chociaż z głową! Porównywałem różne instalacje w identycznych warunkach. Poza tym jest jeszcze forum. W domach z 30 cm izolacją od gruntu, najtaniej wychodzą kable. Wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts