perm 03.11.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Epoka ogrzewania już się skończyła. Ustawia Pan komfortową temperaturę w każdym pomieszczeniu i tyle.Nie grzejemy, nie chłodzimy tylko ustawiamy. Hmmm... a to na wagę czy na sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.11.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jeżeli dom pasywny ma 5 razy mniejsze straty od normalnego, to oznacza, że zachowuje się tak jak zwykły przy pięciokrotnie mniejszej delcie? Na przykład dom pasywny przy -20stC potrzebuje tyle samo, co zwykły przy 12stC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Do spania potrzeba przynajmniej mi koło 18st to jest znośne. Ale 23 dziękuję ... Jeżeli dom pasywny ma 5 razy mniejsze straty od normalnego, to oznacza, że zachowuje się tak jak zwykły przy pięciokrotnie mniejszej delcie? Na przykład dom pasywny przy -20stC potrzebuje tyle samo, co zwykły przy 12stC? a jak zwykłym lekko ogaconym domu przy +12 ustaje potrzeba ogrzewania ? bo tak jest ? Ba jak by liczyć straty W/K to ten dom z którego piszę ma przy +12 jakieś 3,2 kW strat ale ogrzewanie stop . to jakieś 2x tyle co mój samogrzejniak przy -30 spokojnie mogę powiedzieć przy tych założeniach nie trza mi ogrzewania. PS znacie lekarstwo na interentozę ? Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.11.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jak na zewnątrz będzie -30, to sobie trójkącik w łóżku zrobisz - dla zdrowia i oszczędności. Ma sens! Ty mnie nie strasz, bo skąd ja wezmę -30oC na zewnątrz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.11.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 To po co "tanie grzanie"? http://www.nie-co.pl? Drogi, szanowny handlarzu Znowu nie zrozumiałeś dyskretnej różnicy - przecież wyraźnie TB pisze "tanie grzanie", a nie "ogrzewanie". Ogrzewanie się skończyło. Grzanie i chłodzenie pozostało . Pozostało też "dogrzewanie", "ustawianie komfortowej temperatury", itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jak już precyzyjnie liczyć możliwości systemu grzewczego to nie koniecznie do najniższej dobowej temp. a lepiej przynajmniej do czterech odczytów na dobę bo między najniższą a najwyższą w tym samym dniu może być i kilkanaście stopni różnicy. No i jak tak piździ to zero wilgoci więc zero chmur więc w cholerę słońca za dnia więc trzeba to doliczyć. Sprawa się komplikuje jak z tą normą strat do gruntu - prostym wzorkiem tylko bzdury wychodzą Spotkaliście już kogoś, kto nie ogrzewa sypialni ? Będziesz mniej kombinował a więcej myślał, do tego net nie potrzebny;) Wypowiedź j-j jest z 2011 roku. Od tego czasu pompy ciepła zrobiły krok milowy - technologiczny jak i cenowy. Po drugie cały czas zapomina się, że dom pasywny 100m2 a dom pasywny 200m2 to dwa różne budynki. O ile w pierwszym można pędzić wszystko na prądzie o tyle w drugim korzystnie może wyjść aquarea (jeszcze kwestia cwu - ilości osób w rodzinie). Teraz pewnie j-j zainstalowałby (o ile już tego nie zrobił) ppci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ty mnie nie strasz, bo skąd ja wezmę -30oC na zewnątrz ??? Ja jestem sprytny i robię dom 24kWh/m2*rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 04.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Spotkaliście już kogoś, kto nie ogrzewa sypialni ? Ja nie ogrzewałem i nie ogrzewam...........jeszcze.;)Co będzie dalej zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Będziesz mniej kombinował a więcej myślał, do tego net nie potrzebny może formułoza Nawet nie szukam w necie jakiś cudów. tylko zjada mi czas pisanie nawet nikomu nie proponuję robienia projektu czy czyegoś może jak sobie to napiszę to będzie lżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.11.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ja cię merkava nie rozumiem. Kup trochę ziemi, zasadź las, ziemniaki i cebulę, a do tego kup ze dwie krowy i kilka świń. Dawniej ludzie tak żyli i nawet sami robili kiełbasę i szyli ubrania. Większość uznała, że lepiej jest robić seryjnie i na odpowiednim sprzęcie i nastała specjalizacja. To samo się tyczy twojego domu. Możesz się wymęczyć i być samowystarczalnym jak pustelnik, albo żyć jak normalni ludzie. A najlepiej to żyć jak mądrzy ludzie - niedrogo i wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 To ma być relax od pracy przy komputerowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 No ja już nie ogrzewam tej części domu ale zobaczę jak to wyjdzie gdy przyjdą dłuższe mrozy więc za wcześnie by coś wyrokować. Z tego co widzę to masz ścianę grzewczą pomiędzy salonem a sypialnią, więc grzejesz, chyba, że tej ściany jeszcze nie uruchamiałeś ? Kroczek tak ale czy taki milowy to wątpię, w mieszkaniu mój galanz z 2007r. grzejący od coś -5 i kosztujący lekko ponad 1000zł dalej tyle kosztuje a schodzi coś do -10. Może po prostu świadomość możliwości tych urządzeń jest większa. Teraz są splity z wifi, potrafiące pracować do -15oC i mają dobrego COPa, a kosztują raptem 2k. Nijak się to ma do twojego (pewnie on-off). Zapytaj, zdziwisz się Nie będę mu dupy zawracał, bo taki pytań ma pewnie całą skrzynkę, a widzę, że na forum pojawia się sporadycznie. Rozwiń jak wiesz coś więcej. Pisał gdzieś o tym ostatnio na forum ? I pytanie czy w ogóle zna samsunga za 2k Ja nie ogrzewałem i nie ogrzewam...........jeszcze.;)Co będzie dalej zobaczymy. Liczę na twoje uwagi. Będą cenne, bo masz układ jaki w tym wątki się preferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) Wypowiedź j-j jest z 2011 roku. Od tego czasu pompy ciepła zrobiły krok milowy - technologiczny jak i cenowy.. Niekoniecznie. W 2010r. LG wprowadziła inwerterową powietrzną PCi, o COP 4 (?) przy -20 stopniach (Therma V) Koszt z montażem 4.000 euro (trzeba było nabijać instalację). U naszych zachodnich sąsiadów można było ją kupić za nieco ponad 2.000 euro (za 9kW) + około 2.000zł za zainstalowanie przez naszych fachowców. Niestety u nas (w Polsce) nie "przebiła się" - nie był jeszcze jej czas. Ps. Znam jedną taka instalację - w górach, hula bez problemow 4 rok (a bywało i - 30 ) Edytowane 4 Listopada 2014 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.11.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Spotkaliście już kogoś, kto nie ogrzewa sypialni ? teraz sam uczestniczę w takim eksperymencie nie ogrzewam całego piętra, chodzi tylko podłogówka na parterze pędzona PC w taniej taryfie. na razie temperatura na piętrze nie spada poniżej 20*C.parter staram się utrzymać na 22,5*C ale pogoda jest jaka jest w dzień 16 a w nocy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Widziałem w poniedziałek kilka osób w ZG w krótkich rękawkach na ulicy i niezłe słonko .Należało by poczekać na koniec lata:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.11.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Widziałem w poniedziałek kilka osób w ZG w krótkich rękawkach na ulicy i niezłe słonko .Należało by poczekać na koniec lata:). zgadza się w dzień w południe jest ciepło ale np. dzisiejsza noc to 0*C a wcześniej bywały po -7*C. niemniej pogoda sprzyja eksperymentom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Badaj.Badaj,bo i cena fajna a z tego co pamiętam to pisałeś ,że przy -7oC też ma COP. Najbardziej interesujący będzie wynik jak na minusie kilka dób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Z tego co pamiętam to z rok temu wybijał komuś z głowy PC P/W ale szukaj. Jak szukasz opinii to umów się, podjedź do Univ ZG i pogadacie;) Ciekawe co miał na myśli pisząc PCi. Czy PC P/W czy PC P/P ? Ja mówię o P/P. Niekoniecznie. W 2010r. LG wprowadziła inwerterową powietrzną PCi, o COP 4 (?) przy -20 stopniach (Therma V) Koszt z montażem 4.000 euro (trzeba było nabijać instalację). U naszych zachodnich sąsiadów można było ją kupić za nieco ponad 2.000 euro (za 9kW) + około 2.000zł za zainstalowanie przez naszych fachowców. Niestety u nas (w Polsce) nie "przebiła się" - nie był jeszcze jej czas. Ps. Znam jedną taka instalację - w górach, hula bez problemow 4 rok (a bywało i - 30 ) 2 000 euro to nie 2 000 zł. W związku z taką różnicą cenową j-j nie brał jej wówczas pod uwagę. A może nie brał, bo w ogóle o niej nie czytał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Nie ma co gdybać, zwłaszcza o tym co gdybał ktoś. Dzisiaj jest dzisiaj i jak widzisz, ta wspomniana LG z rewelacyjnymi parametrami jest już na rynku min. 5 lat a i cenę trzyma. No i właśnie o to chodzi, czy j-j rozważał opcję taką pompą ? Jakie brał dane do swoich kalkulacji. Czy brał pod uwagę "dogrzewanie" PC P/P ? Możliwe, że jemu się nie kalkuluje, bo domek mały (coś ok. 100m2), ale nie można generalizować jak w tym jego sklaganie, który przytoczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.11.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Albo policzy majac niewlasciwe dane wejsciowe - wspomiany dr na drugiego maila od Henok-a nie odpisal. Właściwie nie ma się co dziwić, że takie wyniki dr Strzeszewskiemu wyszły, gdy spojrzy się kto był sponsorem jego wykładu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts