nydar 10.11.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 No nie do końca: [Editor's note: Readers who want to emulate David Posluszny's efficiency achievements should be cautious about imitating his decision to install a vapor barrier on the exterior side of his walls and roof. This approach violates the recommendations of most building scientists. For more information on this issue, see Dense-Packed Cellulose and a Wrong-Side Vapor Barrier.] Nawet redakcja przestrzega. Przestrzega, bo nie wszędzie się to nada, co nie oznacza,że tak się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Nie zmyślaj znów bo jeszcze ktoś gotowy w to uwierzyć - napisane jest, że całość z zewnątrz pokryta folią wiatro i wodoszczelną; bariera paroszczelna od wewnątrz. Lepiej przeczytaj jak rozwiązana jest podłoga i co pod nią zanim zaczniesz zadawać śmieszne pytania:D Myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.11.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Normalnie wychodzi od 0.1 do 0.3 przy 50Pa.Też chętnie zobaczę test szczelności, w którym uzyskano taki wynik. Gdy pierwszy raz wykonywałem kiedyś test szczelności, też nie zdawałem sobie sprawy co oznacza te 50 Pa. Owszem wiedziałem, że szczelność 0,6 1/h, uzyskuje się dla przeciętnego domu, gdy suma nieszczelności w domu ma wielkość dziurki od klucza. O ile szczelność na nadciśnieniu dosyć łatwo uzyskać, to uzyskanie jej na podciśnieniu okazało się sporym wyzwaniem. Strop w parterowym budynku był uszczelniony folia paroizolacyjną. Folia ta przymocowana była do sufitu z płyty OSB zszywkami, przy czym pasy folii sklejone były na stykach, a wszystkie zszywki zaklejone były taśma butylową. Folia była też taśmą butylową przyklejona do ścian zewnętrznych. Przy wykonaniu podciśnienia w domu folia napięła się jak balon, i kilka zszywek nie wytrzymało. Test przerwałem. Ponownie wykonany był już po wzmocnieniu mocowania paroizolacji listwami drewnianymi. Wynik 0,6 1/h udało się uzyskać, ale nieszczelności występowały w bardzo zaskakujących, np. na kotwach systemu JBD do mocowania okien w warstwie ocieplenia. Patrząc na to z perspektywy czasu, przy płycie OSB folia paroizolacyjna na całej powierzchni sufitu nie była konieczna. Płyta OSB ma wystarczająco duży opór dyfuzyjny i szczelność powietrzną, wystarczyło uszczelnić styki poszczególnych płyt między sobą i ze ścianami zewnętrznymi, oraz przejścia instalacji przez sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 11.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Po zrobieniu takiego testu u siebie (wspomniane przez asolta 0, 47)w domu który własnoręcznie wybudowałem a wiec wiem czy mozna by zrobic cokolwiek lepiej czy nie, stwierdzam że osiągnięcie wartosci 0,3 jest jeszcze w miarę realne (jak uszczelnię HSa to prawdopodobnie tyle bedzie) ale 0,1 to już chyba worek foliowy z dziurką od szpilki. Moim zdaniem nie realne, tym bardziej jeśli budowy nie wykonuje własnoręcznie inwestor tylko budowlańcy ktorym zazwyczaj spieszy się z każdym etapem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.11.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Po zrobieniu takiego testu u siebie (wspomniane przez asolta 0, 47)w domu który własnoręcznie wybudowałem a wiec wiem czy mozna by zrobic cokolwiek lepiej czy nie, stwierdzam że osiągnięcie wartosci 0,3 jest jeszcze w miarę realne (jak uszczelnię HSa to prawdopodobnie tyle bedzie) ale 0,1 to już chyba worek foliowy z dziurką od szpilki. Moim zdaniem nie realne, tym bardziej jeśli budowy nie wykonuje własnoręcznie inwestor tylko budowlańcy ktorym zazwyczaj spieszy się z każdym etapem budowy. Dlatego tez nie wierze w zapewnienia ze n50=0.1 jest normalnym czyli łatwym do uzyskania wynikiem. Nie spotkałem sie dotychczas z tak wysrubowanym wsp. i nikt oprócz TB (jak zwykle bez zadnych dowodów) sie nim nie pochwalił. Zasadnicze pytanie to sens uzyskania tak małego wsp. skoro efekty energetyczne sa tak nikłe w porównaniu do wsp. n50=0,6 dla domów pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Trzeba zapewnić, żeby nie było różnicy ciśnień. Wtedy straty na wentylacji będą znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Mnie utkwiło w głowie 0,12 wymiany przy teście n50 halii w słomnikach .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.11.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Trzeba zapewnić, żeby nie było różnicy ciśnień. Wtedy straty na wentylacji będą znikome. Rozważałeś do swojego domu , uf aż się boję powiedzieć , gruntową PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Rozważałeś do swojego domu , uf aż się boję powiedzieć , gruntową PC? Nie, bo drogie. Masz coś ciekawego do zaproponowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Ja mam. Cztery osiemnastki na golasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Ja mam. Cztery osiemnastki na golasa. A potrafisz to jakoś zwizualizować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A potrafisz to jakoś zwizualizować ? Znowu będzie pokazywał siostry na wydaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.11.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Nie, bo drogie. Masz coś ciekawego do zaproponowania ? Chińskie na sprężarkach europejskich za 500$ + koszt transporu + cło 2-5kW z COP 4-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 http://www.alibaba.com/product-detail/2013-ground-source-Heat-Pump-6KW_818799848.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Zapomniałeś dodać, że bez DZ, instalacji, trzeba kupić min. 5 szt itp. itd. a gwarancja jest u Hui Wii Dzie:D Tęga rada, nie ma co... ale trzymasz swój standard:D Jak poszukasz to znajdziesz takiego dostawcę co sprzeda ci jedną za 3000PLN z kosztami transportu i opłat. DZ, trochę rurek i solanka. Nie ściągał bym . Koszt transportu. Rada nie rada. Możliwość wyboru obniżenia kosztów kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 http://www.alibaba.com/product-detail/2013-ground-source-Heat-Pump-6KW_818799848.html fajna ta pompka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 fajna ta pompka E tam fajna . Patrz globalnie Miesiącami nie będziesz miał ciepłej wody. Ba latami . W promieniu tysięcy km nie znajdziesz speca co tą technikę kosmiczną naprawi:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 To, że fajna reklamka nie zmienia faktu, że droga bo z kosztami naprawy już od samego początku jak nie chcesz wysyłać morzem do producenta. No ale jak tak rozumiesz część tematu dotyczącą "taniego i komfortowego" domu to pogratulować pomysłu na chińską pompkę bez gwarancji i lokalnego serwisu z częściami zamiennymi:D No to masz Meetinga 7kW z COP 4 za 5199. Z gwarancją i serwisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Też tak myślałem . Z 1500PLN ,robi się z dycha.Sam widzisz jak komercja leje nas po doopie. Trza brać sprawy w swoje ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.11.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 No to masz Meetinga 7kW z COP 4 za 5199. Z gwarancją i serwisem Który Meeting 7kW? Tego "dobrego" nie widzę aktualnie na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts