nydar 22.11.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Akurat jedno i drugie to bzdura ale ciekawe jest jak ktoś, kto nie ma pojęcia ani doświadczenia w temacie, tak autorytarnie się wypowiada. Żyję w takim domu jak w temacie, obserwuję, robię pomiary, mam liczniki, rachunki i jak czytam takie rzeczy to wydaje mi się, że to pisze ktoś z równoległego, wyimaginowanego świata;) Może i taki jak w temacie,ale to nie oznacza że to dobrze zbudowany dom .Jeżeli w październiku można dom słońcem przegrzać to coś tu nie teges. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Może i taki jak w temacie,ale to nie oznacza że to dobrze zbudowany dom .Jeżeli w październiku można dom słońcem przegrzać to coś tu nie teges. Dobrze zbudowany dom, trzyma zadaną przez właściciela temperaturę w każdym pomieszczeniu, niezależnie, czy jest październik, lipiec czy luty. I w dobrze zbudowanym domu właściciel płaci za to grosze (do 15kWh/m2 temperatura cały rok i 200l cwu/dziennie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Może i taki jak w temacie,ale to nie oznacza że to dobrze zbudowany dom .Jeżeli w październiku można dom słońcem przegrzać to coś tu nie teges.Popiskuje sobie w obronie swojego guru. Co innego może napisać? Ma dom "pasywny" który się przegrzewa :D:D. To klasyczny dom "izolowany" czyli nawalone izolacji bez zadbania o zabezpieczenie przed nadmiernymi uzyskami. Na dworze zimno a tu trzeba chłodzić. Najlepiej klimą. Przy +5 na zewnątrz. A jak zrobi się za zimno to włączają się kabelki. I tak przez cały rok. :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.11.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Dobrze zbudowany dom, trzyma zadaną przez właściciela temperaturę w każdym pomieszczeniu, niezależnie, czy jest październik, lipiec czy luty. I w dobrze zbudowanym domu właściciel płaci za to grosze (do 15kWh/m2 temperatura cały rok i 200l cwu/dziennie). I tu się absolutnie z Panem zgadzam.Różnimy się jedynie drogami dojścia do takiego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) I tu się absolutnie z Panem zgadzam.Różnimy się jedynie drogami dojścia do takiego stanu.Nie ma mowy, by dom wg pomysłu Brzęczkowskiego utrzymał się w tych 15kWh/m2 rocznie. Na ogrzewanie, nie mówiąc o CWU. Niezależnie od grubości izolacji. Chłodzenie/grzanie. To chory pomysł. Edytowane 22 Listopada 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.11.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Też tak uważam . Na Podlasiu trochę posypało a już 19tyś gospodarstw domowych bez prądu. No i jak oni teraz będą sterować te 0,1oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 22.11.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Z akumulacja [sic!] na zewnatrz za izolacja: dadza rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 I tu się absolutnie z Panem zgadzam.Różnimy się jedynie drogami dojścia do takiego stanu. Pan dochodzi... ja też tak robiłem, tyle że ćwierć wieku temu. Chce Pan się uczyć na błędach, można. Ja założyłem ten wątek dla tych co nie mają możliwości błądzić, bo tylko jeden dom będą stawiać. Pan próbuje, może się uda. ERRARE HUMANUM EST! W termosach 0.08W/m2xK z instalacją zużywa 13-15 kWh/m2 temperatura lato zima i cwu 200l dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Też tak uważam . Na Podlasiu trochę posypało a już 19tyś gospodarstw domowych bez prądu. No i jak oni teraz będą sterować te 0,1oC Agregat? UPS? toz to 5-6kWh dziennie w mrozy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.11.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 A ile za paliwo do agregatu 5-6 kWh zapłaci szanowny Pan TB ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) Piękne brednie. Albo inaczej, dobre w poniemieckim bunkrze. Bo w normalnym domu są jeszcze zyski więc te różnice to tak z 5*C przyjmij. A niby kto tu bredzi. Przecież Brzęczkowski wyraźnie twierdzi, że 0,1 stopnia a nie 5 stopni. To skala jak 1:50. To co?, Brzęczkowski bredzi?, czy Ty? Czyli masz komfort o 50 razy gorszy od T.B. Edytowane 22 Listopada 2014 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 A ile za paliwo do agregatu 5-6 kWh zapłaci szanowny Pan TB ??Nie zadawaj Brzęczkowskiemu takich trudnych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Dlaczego nie ? Da radę , jest już dużym chłopcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 A ile za paliwo do agregatu 5-6 kWh zapłaci szanowny Pan TB ?? A Pan co włączy gdy zasilania nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) Pan dochodzi... ja też tak robiłem, tyle że ćwierć wieku temu. Chce Pan się uczyć na błędach, można. Ja założyłem ten wątek dla tych co nie mają możliwości błądzić, bo tylko jeden dom będą stawiać. Pan próbuje, może się uda. ERRARE HUMANUM EST! W termosach 0.08W/m2xK http://www.youtube.com/watch?v=1P35_dIQHjg [ATTACH=CONFIG]290386[/ATTACH] z instalacją http://www.youtube.com/watch?v=PQSMA4vTfBw zużywa 13-15 kWh/m2 temperatura lato zima i cwu 200l dziennie 200l dziennie o 40K to 8,8 kWh. Razy 365 daje rocznie 3212 kWh. Niech to będzie dom 200m2. Sama CWU to 16 kWh/m2. Dla domu 100m2 to dwa razy tyle. Nie wstyd ci Brzęczkowski być takim ignorantem w takim wieku? Pouczył byś się trochę, nie przynosiłbyś wstydu rodzinie. Edytowane 22 Listopada 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.11.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Nie o to pytałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 A Pan co włączy gdy zasilania nie będzie?Mówiłem! Nie wie jak to policzyć. Miszcz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.11.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Daj Mu szansę . Poczekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.11.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 200l dziennie o 40K to 8,8 kWh. Razy 365 daje rocznie 3212 kWh. Niech to będzie dom 200m2. Sama CWU to 16 kWh/m2. Dla domu 100m2 to dwa razy tyle. Nie wstyd ci Brzęczkowski być takim ignorantem w takim wieku? Pouczył byś się trochę, nie przynosiłbyś wstydu rodzinie. Jest to możliwe z COP-em. Tylko wtedy misterny plan o przewodniej roli kabelków bierze w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) Jest to możliwe z COP-em. Tylko wtedy misterny plan o przewodniej roli kabelków bierze w łeb. Co ma jedno do drugiego. Nigdy nie łączy się ogrzewania domu i wody. Już to pisałem. Pan się nie sugeruje ciepłownikami, jak komuś można wmówić sprawność 100 czy nawet więcej procent, to wiadomo, [bez obraźliwych uwag proszę - Elfir] Edytowane 22 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts