Barth3z 26.11.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Nooo. Piszą, że akumulacja zmniejsza wykorzystanie aktywnych systemów grzewczych. Kilka ciekawych zdań: "Thermal mass is ideally placed within a building where it is shielded from direct solar gain but exposed to the building occupants." "The correct use and application of thermal mass is dependent on the prevailing climate in a district." "Thermal mass in this situation is best applied over a large area rather than in large volumes or thicknesses. 7.5–10 cm (3-4") is often adequate." Dla mnie to zaleta, ale Ty widzę lubisz mieć różne temperatury o różnych porach dnia bez możliwości rozłożenia zysków na później. O jakich zyskach na później mówisz ? Jeszcze raz powtarzam, że nie buduje pudełka styropionowego, ani domu nydara (u niego cała masa akumulacyjna to jedyne 5cm anhydrytu, materiału którego ciężko nazwać masą akumulacyjną) tylko dom z masą akumulacyjną ulokowaną w odpowiednim miejscu, czyli wewnątrz domu a nie w przegrodach zewnętrznych. O izolacji od środka w murowanym nikt oprócz TB nie mówi z przyczyn wydaje się oczywistych - jak już masz masę akumulacyjną, to grzech z niej nie skorzystać. Ogólnie budownictwo pasywne jest bardzo ubogie w Polsce. A izolacja od wewnątrz mus być "specjalnie" projektowana. Nie traktowałbym tego typu izolacji jako wielki zło wobec akumulacji. Wiadome jest, że akumulacja ciepła w ścianach zewnętrznych to straty. Co najmniej nierozsądnym jest robienie większych fundamentów, stropów i drogich murowanych ścian, żeby zeżreć powierzchnię styropianem od środka. No i na sam koniec jak braknie prądu, to dom bez akumulacji szybciej się wychłodzi niż taki masywny murowaniec. m2 ściany jest tańszy niż izolacji. Opłaca się zatem zmienić ścianę i izolację miejscami. To samo z fundamentami. Tym bardziej, że likwidujesz mostek. Ty chcesz inaczej. Ty chcesz nowocześnie. Ja zamiast męczyć się z utrzymywaniem w pionie krótkiego wahadła wybrałbym długie i stabilne. Przemek, zauważ, że rozprawiamy o domu jak w temacie. Znasz takie domy z masywną akumulacją ? Co do samej akumulacji, to w domach 60-80kWh czy gorszych, zasilanych "kopciuchem", solidna masa akumulacyjna to praktycznie same zalety. W domu, który planuję, uważam, że zbyt duża masa akumulacyjna jest bardzo trudna do ujarzmienia. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Skąd Ci wychodzi ten gorszy komfort ? Przychodzę z roboty do domu (16 - 17:00) i mam tyle ile chciałem. Co ciekawe, mam tyle samo do wieczora. Idę spać, temperatura naturalnie spada. W czym problem ? Dlatego ze napisales: ... W nocy niech spadnie 20oC, a do południa dnia następnego nawet i do 18-19oC ALE... przyznaje ci racje, bo spojrzalem na to przez pryzmat moich potrzeb, a te sa takie ze caly czas ktos jest w domu i takie spore obnizanie temp. w ciagu dnia nie wchodzi w gre. Tylko czy ta temp. naprawde ci spadnie? Pomimo izolacji wew. na scianach bedziesz mial tej akumulacji w posadzce betonowej i silce calkiem sporo, a straty w niewielkie. Wszystko się zgadza. Tylko co zrobić z nadmiernymi zyskami ? Masz stabilną temp. przez 24 godz. na dobę ... No właśnie. U ciebie podniesie się z 22oC do 24-26oC i zaczniesz wietrzyć lub załśaniać okna. U mnie podniesie się z 20 do 22-24oC i nie będę musiał wietrzyć. Gdzie będą niższe rachunki, gdzie będzie wyższy komfort ? Wniosek taki ze nie ma idealnych rozwiazan dla wszystkich i trzeba dopasowac to pod siebie. Dla mnie spadek do 20 czy wspomnianych wczesniej 18 jest niedopuszczlany, wzrost do 26 nie stanowi problemu, potrzeby wietrzenia nie bedzie, zatem energia w koncowym efekcie i tak zostanie przez dom skonsumowana. Kolejny wniosek, to ze pomysl nydara z FG i poludniowa sciana z wbudowanym solarem nie jest glupi bo odseparowujesz sie od pikow energetycznych. wrzucasz energie do stabilnego odbiornika/emitera, tym bardziej ze jak pisza: "Thermal mass is ideally placed within a building where it is shielded from direct solar gain but exposed to the building occupants." Wypisz wymaluj FG. Co prawda pisza rowniez: "Thermal mass in this situation is best applied over a large area rather than in large volumes or thicknesses. 7.5–10 cm (3-4") is often adequate." ale tu wzialbym na poprawke, ze jego FG nie jest dodatkowo doladowywany niskotemperaturowo. Bo powierzchnia jest, tylko na grubosci chce dolozyc. edit: czy mozna to zgrubnie przeliczyc dla twojej kubatury w pomieszczeniach naslonecznionych(?): U ciebie podniesie się z 22oC do 24-26oC...U mnie podniesie się z 20 do 22-24oC i nie będę musiał wietrzyć Edytowane 27 Listopada 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 z innej beczki - nie wiem czy zauwazyliscie, ze zgodnie z moimi przewidywaniami kol. kszhu strzelil mega focha i dziennik skasowal. A tak narzekal ze forum niemoderowane... Niestety nic zrobić się nie da - wina forum. Niemoderowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 ALE... przyznaje ci racje, bo spojrzalem na to przez pryzmat moich potrzeb, a te sa takie ze caly czas ktos jest w domu i takie spore obnizanie temp. w ciagu dnia nie wchodzi w gre. W takim przypadku moje rozwiązanie dla twojego domu jest gorsze. Dlatego nie można generalizować i twierdzić, że nie ma czegoś takiego jak za duża masa akumulacyjna. Ja uważam, że jest. Tylko czy ta temp. naprawde ci spadnie? Nie wiem Zobaczymy. Dam znać. Wniosek taki ze nie ma idealnych rozwiazan dla wszystkich i trzeba dopasowac to pod siebie. Zgadzam się w 100%. Kolejny wniosek, to ze pomysl nydara z FG i poludniowa sciana z wbudowanym solarem nie jest glupi bo odseparowujesz sie od pikow energetycznych. wrzucasz energie do stabilnego odbiornika/emitera, Zgadzam się. JEśli miałbym widoki od wchodu, to pewnie poważniej pomyślałbym o wykorzystaniu tej południowej ściany. Ale prędzej dałbym tam panele PV edit: czy mozna to zgrubnie przeliczyc dla twojej kubatury w pomieszczeniach naslonecznionych(?): U ciebie podniesie się z 22oC do 24-26oC...U mnie podniesie się z 20 do 22-24oC i nie będę musiał wietrzyć Wcześniej liczyłem i wychodzi mi, że przy -20oC mam dobowy spadek temp. na poziomie 3-4oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 I jeszcze w kwestii wahadełka. Znalazłem domek w którym takie wahadełko nie drgnie: http://naluzie.onet.pl/inspiracje/luksusowy-bunkier-sprawdz-co-kryje-w-srodku/l8gq9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 z innej beczki - nie wiem czy zauwazyliscie, ze zgodnie z moimi przewidywaniami kol. kszhu strzelil mega focha i dziennik skasowal. A tak narzekal ze forum niemoderowane... Szkoda, że to kszhu odpadł. TB większe bzdury wygadywał i nie mniej obraźliwe zdania wypisywał. I to do wszystkich, a nie tylko do nydara ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czym zatem wg. Pana jest GWC ? Bo to rodzaj kolektora słonecznego - ziemnego z potężną inercją. Bardzo dobry przykład! To by Panu rozjaśnić, zadam pomocnicze pytanie. Czy wentylator lub pompka cyrkulacyjna to OZE? Widzi Pan pompy ciepła, wentylatory, czy nawet pompki cyrkulacyjne są np. w lodówkach czy samochodach i nikt nie nazywa ich OZE Odnawialne Źródła Energii. Wentylator, pompa ciepła, pompka cyrkulacyjna, taczka do kompostu - nie są ŹRÓDŁAMI. To tylko transport. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Liczyłem już nasicie razy, że izolacja od środka to nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Szkoda, że to kszhu odpadł. TB większe bzdury wygadywał i nie mniej obraźliwe zdania wypisywał. I to do wszystkich, a nie tylko do nydara ... Mnie nie biega o bzdury, bo nie o merytoryke w tym wypadku chodzi - a o ogolne podejscie do pewnych spraw. I nie jestem zdziwiony - niestety. Ale EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.11.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Skąd Ci wychodzi ten gorszy komfort ? Przychodzę z roboty do domu (16 - 17:00) i mam tyle ile chciałem. Co ciekawe, mam tyle samo do wieczora. Idę spać, temperatura naturalnie spada. W czym problem ? ...Konsekwentnie pomijasz ten problem. Jakim cudem spadnie ci temperatura w domu pasywnym pomijając te parę dni w roku gdy na zewnątrz jest bardzo zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 @kszhu, bez komentarza. @Barth3z, czy tam jest twoja pompa? Ja nie mam dostepu ... http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.11.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Bo niemoderowane ale to małpa z brzytwą, której ociupinka władzy zrobiła spustoszenie w makówce, musi wiedzieć co oznacza "moderacja". ujujuju ... Kszhu nie ładnie nie ładnie:( Trochę pokory by się przydało, mnie też czasem coś wkurza. Ale przyjmuję zasadę, na zachowanie można wiadro pomyj wylać .. ale nigdy na człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.11.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Ja Tobie napisałem tylko, żebyś to szybko skasował, bo jeśli ktoś o mnie by tak napisał bana na amen by dostał. Z uczynieniem starań o blokadę IP itp żeby nowych kont nie było. Tak że skasuj to jeśli jeszcze jest czas, akurat szkoda by było abyś dostał na dłużej wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Bardzo dobry przykład! To by Panu rozjaśnić, zadam pomocnicze pytanie. Czy wentylator lub pompka cyrkulacyjna to OZE? Widzi Pan pompy ciepła, wentylatory, czy nawet pompki cyrkulacyjne są np. w lodówkach czy samochodach i nikt nie nazywa ich OZE Odnawialne Źródła Energii. Wentylator, pompa ciepła, pompka cyrkulacyjna, taczka do kompostu - nie są ŹRÓDŁAMI. To tylko transport. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć. Pan założy ,że przy GWC fi 160-200 ,zimą powietrze nie wymaga wentylatora a przepływ następuje samoczynnie. Rozumiem,że Pan uważa iż system który cokolwiek pobiera z gniazdka ,nie jest OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Pan założy ,że przy GWC fi 160-200 ,zimą powietrze nie wymaga wentylatora a przepływ następuje samoczynnie. Rozumiem,że Pan uważa iż system który cokolwiek pobiera z gniazdka ,nie jest OZC. Dlatego pompa ciepła nie należy ( tak jak wentylator czy taczka) do odnawialnych źródeł energii. Lodówka nie jest OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 PC nalezy do OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 PC korzysta z odnawialnych zrodel energii do produkcji energii w ramach przemian termodynamicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 PC korzysta z odnawialnych zrodel energii do produkcji energii w ramach przemian termodynamicznych. Lodówka też. Lodówka to miniaturka domu z pompą ciepła. Zaliczmy lodówki do OZE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czysty transport to masz w GGWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Czysty transport to masz w GGWC. Pompka cyrkulacyjna - do OZE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts