Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Przyjęte w UE regulacje wymuszają, aby od 2020 r. nowo oddawane budynki charakteryzowały się niemal zerowym zużyciem energii. Część budynków - w większości komercyjnych biurowców stawianych w centrach miast, może mieć spore trudności w osiągnięciu tych parametrów. Budownictwo zeroenergetyczne będzie trudne do wprowadzenia http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia Normalne jest, że koncerny związane z ogrzewaniem będą się bronić przed izolowaniem i domami zero energetycznymi, ludzi tym się zajmujących, będą się starali ośmieszać, zdyskredytować czy "zbanować" . Ale to nie ma większego znaczenia - : STRATY CIEPŁA NIE SĄ PROPORCJONALNE (jakby chciało OZC) DLATEGO ALBO WSZYSTKO ZROBIMY DOBRZE ALBO DOM NIE BĘDZIE IZOLOWANY. Termos nie podlega statystyce - tak jak nie można być częściowo w ciąży tak i nieskuteczna jest częściowa izolacja termiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Przede wszystkim OZC nie nadaje się do budownictwa, to wymysł ciepłowników - Inwestor musi cały czas pamiętać, że rolą izolacji termicznej i odzysku ciepła z wentylacji, jest marginalizacja do zera roli ogrzewania W związku z tym co "oblicza" program Instytutów Technik Cieplnych - nie należy brać poważnie. Podawanie strat ciepła w procentach, jest błędem i świadczy o nieznajomości statystyki. Niezależnie od izolacji - zawsze straty w procentach wynoszą 100% i nie ma najmniejszego problemu wykazać, że przez wentylację może uciekać 99% . Straty ciepła nie są proporcjonalne. Zwłaszcza w domach izolowanych 0-20kWh/m2 - tam nawet najmniejsza szczelina, niedokładność może zwiększyć zużycie 2 a nawet 3 razy!!! A dr Duda podaje straty ciepła w procentach, ale to swiadczy jedynie o jego nieznajomosci statystyki. Czyzby ranga tytułu doktorskiego upadła tak nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 30.10.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ja już przeszedłem przez wszystkie fazy. Tez myślałem, że TB jest inspirujący, że zmusza do myślenia i dokształcania się. Byłem nawet za tym by tu pisał choć ci którzy go znają już od dawna pisali, że to nie ma sensu. Niestety mieli rację. On jest tępym nieukiem umiejącym jedynie powtarzać wyuczone banały, niezależnie od tego co pisze interlokutor. On tu szuka klientów i bez skrupułów karmi ich swoimi idiotyzmami. Jest szkodnikiem, nie widzę już w nim nic zabawnego, bo co może być zabawnego w tępym i prymitywnym monterze?? no ja bym nie uzyl slowa inspirujacy, tylko np. "wywolujacy daleko posunieta podejrzliwosc".. ja dzieki TB zdecydowanie szybciej pojalem idee fizyki budowli za co jestem mu dozgonnie wdzieczny kazdy z nas przemyci jakas bzdure, a mrTB robi to barwnie i profesjonalnie i tu jest wlasnie ten watek satyryczny ktory nalezy docenic w kontekscie absurdu zreszta co my golebie wiemy o zabijaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Przede wszystkim OZC nie nadaje się do budownictwa, to wymysł ciepłowników Podawanie strat ciepła w procentach, jest błędem i świadczy o nieznajomości statystyki. Jak miło znów usłyszeć taką formułkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia Normalne jest, że koncerny związane z ogrzewaniem będą się bronić przed izolowaniem i domami zero energetycznymi, ludzi tym się zajmujących, będą się starali ośmieszać, zdyskredytować czy "zbanować" . Ale to nie ma większego znaczenia - : STRATY CIEPŁA NIE SĄ PROPORCJONALNE (jakby chciało OZC) DLATEGO ALBO WSZYSTKO ZROBIMY DOBRZE ALBO DOM NIE BĘDZIE IZOLOWANY. Termos nie podlega statystyce - tak jak nie można być częściowo w ciąży tak i nieskuteczna jest częściowa izolacja termiczna. Tak tak, nikt mi nie wmówi ze białe jest białe. Idealizowanie izolacji termicznej wyłacznie w Pana umysle. W rzeczywistosci od której Pan sie oderwał nie wiadomo kiedy ale chyba bardzo dawno, nie ma domów idealnie zaizolowanych. Zawsze sie znajdą mostki termiczne lub miejsca o zwiekszonej przewodnosci cieplnej i to trzeba w obliczeniach uwzglednic. Porównywanie termosu do faktu bycia w ciazy jest tak samo wiarygodne jak Pana eksperymenty z kablami we wiaderkach lub staniem na mrozie na styropianie z gołą d..pą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 kazdy z nas przemyci jakas bzdure, a mrTB robi to barwnie i profesjonalnie i tu jest wlasnie ten watek satyryczny ktory nalezy docenic w kontekscie absurdu Gdyby ktos miał za mało satyry a ogolnie kabaretu to zapraszam na wątek "ogrzewający elektrycznoscią" tam równiez są forumowicze(ki) którzy obrali sobie za cel rozruszanie tego nudnego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.10.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Przede wszystkim OZC nie nadaje się do budownictwa, to wymysł ciepłowników - Inwestor musi cały czas pamiętać, że rolą izolacji termicznej i odzysku ciepła z wentylacji, jest marginalizacja do zera roli ogrzewania W związku z tym co "oblicza" program Instytutów Technik Cieplnych - nie należy brać poważnie. Podawanie strat ciepła w procentach, jest błędem i świadczy o nieznajomości statystyki. Niezależnie od izolacji - zawsze straty w procentach wynoszą 100% i nie ma najmniejszego problemu wykazać, że przez wentylację może uciekać 99% . Straty ciepła nie są proporcjonalne. Zwłaszcza w domach izolowanych 0-20kWh/m2 - tam nawet najmniejsza szczelina, niedokładność może zwiększyć zużycie 2 a nawet 3 razy!!!No i taka tu będzie "dyskusja". Matolenie ze strony Brzęczkowskiego i próby wyprostowania tego przez innych. Śmiechu warte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.10.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 no ja bym nie uzyl slowa inspirujacy, tylko np. "wywolujacy daleko posunieta podejrzliwosc".. ja dzieki TB zdecydowanie szybciej pojalem idee fizyki budowli za co jestem mu dozgonnie wdzieczny kazdy z nas przemyci jakas bzdure, a mrTB robi to barwnie i profesjonalnie i tu jest wlasnie ten watek satyryczny ktory nalezy docenic w kontekscie absurdu zreszta co my golebie wiemy o zabijaniu...Dokształciłeś się ale nie dzięki Brzęczkowskiemu tylko dlatego że ktoś napisał o nim że głupoty opowiada. W innym przypadku przyjąłbyś jego słowa za prawdę. On bez skrupułów serwuje swoje idiotyzmy tych którzy się nie znają a szukają pomocy. Nie wiem jak administracja może to tolerować. Ja będę raportował każdy taki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Pan sie oderwał nie wiadomo kiedy ale chyba bardzo dawno, nie ma domów idealnie zaizolowanych. Tak wygląda izolacja wg np. knauf-a poza tym - wiem, że Pan nie robi testów szczelności - w domach nieizolowanych - fakt! nie mają one większego znaczenia, a domach izolowanych mogą zmienić wynik nawet o 300%! Choć przyznam, że w domu o którym pisał Szanowny Pan Henryk ( zdaje się, że inwestor i do Pana napisał przestraszony) nieszczelności było naprawdę sporo. Jestem pewien, że nie porównywał Pan zużycia energii elektrycznej na ogrzewanie w domu przed i po teście szczelności!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Gdyby ktos miał za mało satyry a ogolnie kabaretu to zapraszam na wątek "ogrzewający elektrycznoscią" tam równiez są forumowicze(ki) którzy obrali sobie za cel rozruszanie tego nudnego forum Mnie bawią Pana posty! Obliczenia ściany BK + styropian ! Przy mostku termicznym do gruntu, lub gdy w ścianie nie ma paroizolacji a jest różnica ciśnień i przechodzące powietrze znacznie obniża opór cieplny. Mało tego, w tym powietrzu jest para wodna, a więc i kondensacja pary w styropianie! Prace Instytutu Techniki Cieplnej na temat izolowania (OZC) są tyleż warte co sponsoring ORLENU dla dopracowania napędu elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 [ATTACH=CONFIG]221578[/ATTACH] Jestem pewien, że nie porównywał Pan zużycia energii elektrycznej na ogrzewanie w domu przed i po teście szczelności!!! Sam test szczelnosci nie ma wpływu na zapotrzebowanie na ciepło bo nic nie zmienia w konstrukcji budynku. Mają wpływ działania wykonane na podstawie tych pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.10.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Mnie bawią Pana posty! Obliczenia ściany BK + styropian ! Przy mostku termicznym do gruntu, lub gdy w ścianie nie ma paroizolacji a jest różnica ciśnień i przechodzące powietrze znacznie obniża opór cieplny. Mało tego, w tym powietrzu jest para wodna, a więc i kondensacja pary w styropianie! Prace Instytutu Techniki Cieplnej na temat izolowania (OZC) są tyleż warte co sponsoring ORLENU dla dopracowania napędu elektrycznego.Pozwalacie matołkowi hulać no i proszę. Głupota postawiona na piedestale. Teraz pojawi się parę postów udowadniających po raz setny że to co pisze Brzęczkowski to idiotyzm. On nawet ich nie przeczyta tylko napisze kolejną porcję bzdetów. Edytowane 30 Października 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 30.10.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 A ja wczoraj pierwszy raz w tym sezonie włączyłem centralne ogrzewanie w swoim izolowanym domu. Temperatura spadła do 21 C, to trzeba było trochę podgrzać. Poszło 1,5 kWh. ( w drugiej taryfie - u mnie 0,29 gr.) Na swoim przykładzie mogę stwierdzić, że najtańsze rozwiązanie dla domów izolowanych/pasywnych to właśnie centralne ogrzewanie.Dodam jeszcze, że ważnym elementem jest osadzenie okien w warstwie ocieplenia na kotwach metalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Mnie bawią Pana posty! Obliczenia ściany BK + styropian ! Przy mostku termicznym do gruntu, lub gdy w ścianie nie ma paroizolacji a jest różnica ciśnień i przechodzące powietrze znacznie obniża opór cieplny. Mało tego, w tym powietrzu jest para wodna, a więc i kondensacja pary w styropianie! Prace Instytutu Techniki Cieplnej na temat izolowania (OZC) są tyleż warte co sponsoring ORLENU dla dopracowania napędu elektrycznego. Dobrze ze Pana bawią, do tego znajomosc tematu nie jest potrzebna. Najwazniejsze ze obliczenia są potwierdzone zuzyciami rzeczywistymi i o to własnie chodzi, czyli teorai pokrywa sie z praktyką. Przyjmując Pana tezy i twierdzenia nie miałaby szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 A ja wczoraj pierwszy raz w tym sezonie włączyłem centralne ogrzewanie w swoim izolowanym domu. Temperatura spadła do 21 C, to trzeba było trochę podgrzać. Poszło 1,5 kWh. ( w drugiej taryfie - u mnie 0,29 gr.) Na swoim przykładzie mogę stwierdzić, że najtańsze rozwiązanie dla domów izolowanych/pasywnych to właśnie centralne ogrzewanie. Dodam jeszcze, że ważnym elementem jest osadzenie okien w warstwie ocieplenia na kotwach metalowych. I po co prowokujesz TB i sunrise. Jeszcze za mało ich w tym watku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 30.10.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 To nie prowokacja. Chciałem się tylko podzielić swoimi doświadczeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 A ja wczoraj pierwszy raz w tym sezonie włączyłem centralne ogrzewanie w swoim izolowanym domu. Temperatura spadła do 21 C, to trzeba było trochę podgrzać. Poszło 1,5 kWh. ( w drugiej taryfie - u mnie 0,29 gr.) Na swoim przykładzie mogę stwierdzić, że najtańsze rozwiązanie dla domów izolowanych/pasywnych to właśnie centralne ogrzewanie. Dodam jeszcze, że ważnym elementem jest osadzenie okien w warstwie ocieplenia na kotwach metalowych. Przy dodatnich temperaturach w domach izolowanych nie ma mowy o włączaniu się ogrzewania. A wczoraj temperatury były mocno dodatnie. Systemy centralnego ogrzewania mają większe straty własne niż 1.5kWh - co to za system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Doczytałem w stopce - To Pan ma kable czy CO? W domach izolowanych - montuje się kable a nie CO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 30.10.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Kable też mam. Ułożone równomiernie w całej płycie, bez patrzenia na ścianki działowe itp. Sterowane trzema programatorami po 15 zł. A więc centralne Izolacja zaczyna się od 30 cm. Edytowane 30 Października 2013 przez korys uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Kto, jak kto, ale Korys ma dom izolowany zgodny z teoriami TB. Jeśli TB podważy wypowiedź korysa to ja już nie wiem o co mu będzie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts