Barth3z 24.12.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Chłopaki, a jak wentylować sypialnię ? W ciągu dnia wiadomo, że nawiew może pracować na min. A jak sterować nawiewem w sypialni na noc ? Zakładając sypialnie o pow. 12m2, gdzie śpi dwoje dorosłych to nawiew powinien być na poziomie 2x 25m3/h, czyli 50m3/h. Pozostałe 2x po 25m3/h powinno nawiewać do pokoi dzieciaków. Z tego wynika, że na noc warto odcinać nawiew w salonie. Macie pomysł jak to łatwo i tanie zrealizować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.12.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Nie wiem jak to obliczyłeś i co na to producenci tych paneli. Ponoć to takie świetne. ... Nie ja liczyłem. Za cienki jestem na to. Zrobiła to znajoma fizyczka z tytułem doktora. Liczyła to w Excelu wg wzorów Stefan-Boltzmann. Czego nie wiedziałem a co mi uświadomiła, każda wewnętrzna przegroda obniża straty o połowę. Dlatego panele straty przez promieniowanie mają bardzo małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 24.12.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Z tego wynika, że u siebie tym bardziej nie będę musiał grzać Masz zrobione OZC per pomieszczenie ? Ile Wat traci twoja sypialnia ? Moja (12m2) 185W przy -20oC. Mam tam napisane całkowita projektowa strata ciepła 25,91W/m2,ale za bardzo nie kumam tego OZC, jak chcesz podaj meila na PW to prześle Ci całe OZC,może przy okazji parę rzeczy się dowiem o co tam chodzi:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.12.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Chłopaki, a jak wentylować sypialnię ? W ciągu dnia wiadomo, że nawiew może pracować na min. A jak sterować nawiewem w sypialni na noc ? Zakładając sypialnie o pow. 12m2, gdzie śpi dwoje dorosłych to nawiew powinien być na poziomie 2x 25m3/h, czyli 50m3/h. Pozostałe 2x po 25m3/h powinno nawiewać do pokoi dzieciaków. Z tego wynika, że na noc warto odcinać nawiew w salonie. Macie pomysł jak to łatwo i tanie zrealizować ?Klapka i dźwigienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.12.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Bart3z potrzebujesz po prostu szczelnej przepustnicy. Skoro wewnętrzna przegroda obniża straty, to trzeba rozwiesić w środku kilka warstw szarego papieru. Albo stare prześcieradła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.12.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Klapka i dźwigienka. I machać rano i wieczorem ? Nie chce mi się Coś automatycznego ? Może przepustnica oczkowa odcinająca nawiew na gałęzi zasilającej salon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.12.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Skoro wewnętrzna przegroda obniża straty, to trzeba rozwiesić w środku kilka warstw szarego papieru. Albo stare prześcieradła. Będzie SILKA, a ta raczej nie obniża strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.12.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Bart3z potrzebujesz po prostu szczelnej przepustnicy. Skoro wewnętrzna przegroda obniża straty, to trzeba rozwiesić w środku kilka warstw szarego papieru. Albo stare prześcieradła.. Kombinuj, kombinuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.12.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 I machać rano i wieczorem ? Nie chce mi się Coś automatycznego ? Może przepustnica oczkowa odcinająca nawiew na gałęzi zasilającej salon ?Ja będę miał dźwigienkę. Wieczorem kładę się, cyk i rano wstaję, cyk. Jaki to problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.12.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Ja będę miał dźwigienkę. Wieczorem cyk i rano cyk. Jaki to problem? Lenistwo Kiedyś zastanawiałem się nad kratką wywiewną z czujnikiem CO2. W ciągu dnia otwarta jest na min. 12m3/h, a w przypadku wzrostu stężenia CO2 otwiera się do 80m3/h. Ale czy to dobry pomysł, aby w sypialni był wyciąg ? A jak ogólnie ludzie radzą sobie z potrzebą wzmożonej wentylacji sypialni w nocy ? Czyżby dopuszczali zwiększone stężenie CO2 ? Przecież nie po to wykonujemy wentylację mech. żeby się podduszać (nie mówię o tych co lubią taką perwersję )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.12.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Jeśli masz centralę 300m3/h i zrobisz 6 odnóg nawiewnych fi 63, to przez każdą poleci 16,3-32,6-50 m3/h w zależności od biegu. Jeśli dasz w sypialniach po jednej odnodze na łeba, to w nocy na jedynce masz 81% normy wentylacyjnej. Nie znam się, ale wydaje mi się, że śpiąc oddycha się mniej intensywnie i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.12.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Jeśli masz centralę 300m3/h i zrobisz 6 odnóg nawiewnych fi 63, to przez każdą poleci 16,3-32,6-50 m3/h w zależności od biegu. Jeśli dasz w sypialniach po jednej odnodze na łeba, to w nocy na jedynce masz 81% normy wentylacyjnej. Nie znam się, ale wydaje mi się, że śpiąc oddycha się mniej intensywnie i to wystarczy. Wentylowanie na poziomie 300m3/h w zimie nie jest dobrym pomysłem. Chciałbym utrzymać poziom wentylacji na poziomie 100 - 120m3/h ze względu na lepszą sprawność rekuperatora, mniejszy pobór energii przez wentylatory oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. No i GWC przy 120m3/h będzie bardziej efektywnie pracować. PS. To prawda, że podczas snu potrzebujesz mniej tlenu, więc można zjechać do 20m3/h na osobę. A może 15m3/h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.12.2014 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Rozdzielacz ze sterowaniem elektrycznym, na kila kanałów, nie są drogie. Można go dozbroić w sterowanie (czasowe, co2, wilgotność, temp.). Nie ma regulacji przy skrzynce rozdzielczej, wywiewie i szczelinach między pokojami. Jak jednym leci mniej, to drugim więcej, wywiew robi podciśnienie i wszystko się wyrównuje, reguluje. Dobra centrala na 20% pobiera poniżej 20W więc wszelkie regulacje na anemostatach czy przepustnicach nie mają sensu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.12.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Wy te karpie na surowo konsumujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.12.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Wentylowanie na poziomie 300m3/h w zimie nie jest dobrym pomysłem. Chciałbym utrzymać poziom wentylacji na poziomie 100 - 120m3/h ze względu na lepszą sprawność rekuperatora, mniejszy pobór energii przez wentylatory oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. No i GWC przy 120m3/h będzie bardziej efektywnie pracować. PS. To prawda, że podczas snu potrzebujesz mniej tlenu, więc można zjechać do 20m3/h na osobę. A może 15m3/h ? Przy centrali 300m3/h masz na I-szym biegu 100m3/h na całość, czyli 16,66m3/h przez jedną rurę. Dajesz po jednej rurze na łeba do sypialni i dwie do salonu. W nocy na jedynce nikt się nie udusi, a w dzień na dwójce będziesz miał jakieś 66,66 m3/h, więc także wystarczy. Po co przepustnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 24.12.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Tak do końca nie jestem przekonany do wyłączenia wentylacji w salonie na noc.Niech gdzieś zawieruszy się jakiś śmierdziel za kanapą. Co wtedy?Wszystko zdąży naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 24.12.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Na forum, temat z czasowym wyłączaniem wentylacji, był już przerabiany.Generalnie, z tego co pamiętam, nie opłaca się. Pozostaje jakiś zaduch itp.Chyba nawet jasiek71 brał udział w dyskusji.Na noc, ile to czasu?Coś od 6 do nawet 16 godzin (dochodzi czas spędzony w pracy). To dużo. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez elemele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.12.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Mam tam napisane całkowita projektowa strata ciepła 25,91W/m2,ale za bardzo nie kumam tego OZC, jak chcesz podaj meila na PW to prześle Ci całe OZC,może przy okazji parę rzeczy się dowiem o co tam chodzi:confused: Twoja sypialnia ma straty 322W, przy temp. obliczeniowej -18oC (2 strefa). U mnie 185W przy -20oC. Jeśli u ciebie przy -6oC nie musiałeś włączać ogrzewania to ja w ogóle nie robię podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.12.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Przy centrali 300m3/h masz na I-szym biegu 100m3/h na całość, czyli 16,66m3/h przez jedną rurę. Dajesz po jednej rurze na łeba do sypialni i dwie do salonu. W nocy na jedynce nikt się nie udusi, a w dzień na dwójce będziesz miał jakieś 66,66 m3/h, więc także wystarczy. Po co przepustnice? Do salonu daje 3 nawiewy. Przewiduję, że bardzo często będziemy przesiadywać w 4 osoby. Wtedy będę potrzebował nieco więcej powietrza. Jaki sens wówczas wentylować sypialnie, która zabiera min. 32m3/h ? Tzn. sypialnia i tak będzie wentylowana, ale z mniejszym strumieniem. Dopiero odcięcie salonu spowoduje wzrost wentylacji do poziomu ok. 40m3/h. To spowoduje sprawną wentylację bez regulacji strumienia w ciągu dnia. Tak do końca nie jestem przekonany do wyłączenia wentylacji w salonie na noc. Niech gdzieś zawieruszy się jakiś śmierdziel za kanapą. Co wtedy? Wszystko zdąży naciągnąć. Odcinam tylko nawiew. Wyciąg w otwartej na salon kuchni będzie pracował tak samo. Na forum, temat z czasowym wyłączaniem wentylacji, był już przerabiany. Generalnie, z tego co pamiętam, nie opłaca się. Pozostaje jakiś zaduch itp. Chyba nawet jasiek71 brał udział w dyskusji. Na noc, ile to czasu? Coś od 6 do nawet 16 godzin (dochodzi czas spędzony w pracy). To dużo. Nikt nie mówi o wyłączaniu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.12.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Chłopaki, a jak wentylować sypialnię ? W ciągu dnia wiadomo, że nawiew może pracować na min. A jak sterować nawiewem w sypialni na noc ? Zakładając sypialnie o pow. 12m2, gdzie śpi dwoje dorosłych to nawiew powinien być na poziomie 2x 25m3/h, czyli 50m3/h. Pozostałe 2x po 25m3/h powinno nawiewać do pokoi dzieciaków. Z tego wynika, że na noc warto odcinać nawiew w salonie. Macie pomysł jak to łatwo i tanie zrealizować ? Przepustnica na kanały nawiewu do salonu + przepustnica + sterownik czasowy. Jest to jednak dość drogie rozwiązanie patrząc na aspekt strat/korzyści. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts