nydar 25.12.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 A napiszesz nydar w jaki sposób WW spowoduje w nocy większy napływ świeżego powietrza w sypialniach a mniejszy w jadalni ? A myślę ,że to wynika z gęstości powietrza w miejscu gdzie są ludzie i gdzie ich nie ma.No i niebagatelną rolę odgrywa szczelina pod drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 A możesz tę myśl rozwinąć ? W jaki sposób szczelina pod drzwiami spowoduje że w sypialni jak są ludzie to zwiększy się napływ świeżego powietrza a w salonie i oraz jadalni ( gdzie nie będzie ludzi ) zmniejszy się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.12.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Tak myślę,a pewności nie mam ,że grubsza warstwa ciepłego ,wilgotnego jest lżejsza od tego w salonie.Wychodzi,że różnica w gęstości generuje przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Ale przecież większość ma w sypialniach chłodniej niż w salonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.12.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Ale przecież większość ma w sypialniach chłodniej niż w salonie ? A jadłeś ty kiedy tort makowy albo pasztet Babci Uli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Sorki ale tylko Babci Marysi PS to źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.12.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 To doskonale,bo każdy makowiec i pasztet Babci jest najdoskonalszy .A nasze Babcie miały za przeproszeniem gdzieś WM ,a żyją i cuda pieką,smażą,gotują.Podstawą była WG w oparciu właściwie o WW.No ale skoro WM jest jedynie słusznym kierunkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.12.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 surgi22, bo ciepłe, zużyte powietrze prze na sufit i tym samym wymusza wentylację w danym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Wytłumacz mi Barth,jak to jest ,że ludzkość próbuje odwrotnie,wbrew naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Może zapytaj prezydenta pewnego miasta nadmorskiego.PS koledzy o innych preferencjach - bez urazy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.12.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Zatem wracamy do pierwotnej wersji nydara - nawiew centralny w korytarz i wyciągi w pomieszczeniach Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.12.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 A mi się wydaje nydar, że zrobiłeś sobie na upartego najtańszą wentylację bez rekuperatora i teraz zastanawiasz się co z tym tanio zrobić. I nie masz rozwiązania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.12.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 A mi się wydaje nydar, że zrobiłeś sobie na upartego najtańszą wentylację bez rekuperatora i teraz zastanawiasz się co z tym tanio zrobić. I nie masz rozwiązania! Ja tez taka robie. I nie przewiduje bym musial sie potem zastanawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Faktycznie jest to rozwiązanie tanie do bólu . A,że jest, to kto ma ten system promować? Stąd popularność mizerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.12.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Ja tez taka robie. I nie przewiduje bym musial sie potem zastanawiac. Co zrobisz zatem z ciepłym powietrzem z domu? Nurtuje mnie właśnie to, bo skoro wyrzucisz precz 70m3/h powietrza o temperaturze 22stC, a na to miejsce zaciągniesz tyle samo powietrza o temp. 6stC z GWC, to będziesz w plecy 1350kWh w sezonie. RSŚ może podnieść temperaturę na nawiewie, ale to jest jednak energia z zewnątrz i można jej użyć do innych celów. Nydar proponuje użycie ciepła odpadowego z CWU do ogrzewania powietrza i pewnie skończy się na tym, że ciepłe powietrze będzie ogrzewać wstępnie wodę do CWU. Jaki sens ma mieszanie dwóch systemów, skoro strumienie cieplne są tam różne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.12.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Faktycznie jest to rozwiązanie tanie do bólu . A,że jest, to kto ma ten system promować? Stąd popularność mizerna. Wbrew pozorom nie jest tania. Pierwotnie, w pierwszym projekcie domu z poddaszem użytkowym miałem zamiar zrealizować tą wentylację, ponieważ dzięki izolacji nakrokwiowej tworzyła się przestrzeń nad poddaszem użytkowym, która miała "zbierać" wyciągi. W parterówce już tak tanio nie wychodzi, bo izolacja nakrokwiowa nie dość, że więcej kosztuje to jeszcze powiększa znacznie kubaturę ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.12.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Co zrobisz zatem z ciepłym powietrzem z domu? Nurtuje mnie właśnie to, bo skoro wyrzucisz precz 70m3/h powietrza o temperaturze 22stC, a na to miejsce zaciągniesz tyle samo powietrza o temp. 6stC z GWC, to będziesz w plecy 1350kWh w sezonie. RSŚ może podnieść temperaturę na nawiewie, ale to jest jednak energia z zewnątrz i można jej użyć do innych celów. Nydar proponuje użycie ciepła odpadowego z CWU do ogrzewania powietrza i pewnie skończy się na tym, że ciepłe powietrze będzie ogrzewać wstępnie wodę do CWU. Jaki sens ma mieszanie dwóch systemów, skoro strumienie cieplne są tam różne? Nie znalazłem lepszego rozwiązania, które zastąpiłoby rekuperator. Nie wyobrażam sobie jego brak w wentylacji. Ale rekuperator nie dyskryminuje wentylacji promowanej przez nydara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.12.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Nie znalazłem lepszego rozwiązania, które zastąpiłoby rekuperator. Nie wyobrażam sobie jego brak w wentylacji. Ale rekuperator nie dyskryminuje wentylacji promowanej przez nydara. Jasne, że nie dyskryminuje, bo można go założyć. Nawet można porobić ocieplone kanały wywiewne, żeby nie ocieplać nakrokwiowo poddasza. Tylko od takiej instalacji już tylko z 1500 zł brakuje do zwyczajnej nawiewno-wywiewnej, gdzie nie ciągnie po kostkach zimnym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Nie ma obowiązku zużytym powietrzem podgrzewać poddasza nieużytkowego.To była moja fanaberia minimalizująca straty przez dach . Ale faktycznie WW nie wyklucza rekuperatora p-p i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.12.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 U siebie planuje wlasnie wyrzucac przez stryszek - dzieki temu bede mial tam graciarnie o przyzwoitej temp, a w systuacjach b.niskich temp dodatkowo w posadzke garazu. RSS tez bedzie. Instalacja bedzie przygotowana na ew. instalacje rekuperatora ale nadal w wersji WW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts