asolt 30.10.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Kto, jak kto, ale Korys ma dom izolowany zgodny z teoriami TB. Jeśli TB podważy wypowiedź korysa to ja już nie wiem o co mu będzie chodziło Korys majac co i dom izolowany podwaza teorie o niemoznosci zastosowania systemu centralnego w domach izolowanych. I TB ma problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.10.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 ... I TB ma problem.Żartujesz. Czy on się kiedykolwiek wycofał z głupot które pisze? Ma w nosie argumenty. Taką ma strategię powtarzać swoje niezależnie od tego co inni piszą. Za 10 lat dalej będzie klepał to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Kable też mam. Ułożone równomiernie w całej płycie, bez patrzenia na ścianki działowe itp. Sterowane trzema programatorami po 15 zł. A więc centralne To ogrzewanie bezpośrednie - W centralnym (pośrednim) jest różnica pomiędzy ciepłem wytworzonym a odebranym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Doczytałem w stopce - To Pan ma kable czy CO? W domach izolowanych - montuje się kable a nie CO! Można powiedzieć, że korys, to ofiara Pana teorii. Najpierw zgodnie z nimi zainstalował w płycie fundamentowej kable grzejne (co prawda jak pisze, centralne, bo dom ma na tyle mały, że trudno byłoby w nim znaleźć jakieś sensowne strefy). Po roku użytkowania kabli stwierdził, że niewielkim kosztem może kilkukrotnie zmniejszyć (i tak małe) koszty ogrzewania, a nawet uzyskać dodatkowo chłodzenie latem. Zainstalował więc centralne ogrzewanie pompą ciepła powietrze-powietrze, czyli klimatyzatorem z funkcją grzewczą. Od tego czasu kable stały się zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 To ogrzewanie bezpośrednie - W centralnym (pośrednim) jest różnica pomiędzy ciepłem wytworzonym a odebranym!Jeżeli fakty przeczą teorii, tym gorzej dla faktów!!! (Hegel, Stalin, TB) Ogrzewanie stosowane przez korysa jest ogrzewaniem centralnym (jedno źródło ciepła dla całego domu) jak i pośrednim (czynnikiem pośredniczącym jest powietrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jeżeli fakty przeczą teorii, tym gorzej dla faktów!!! (Hegel, Stalin, TB) Ogrzewanie stosowane przez korysa jest ogrzewaniem centralnym (jedno źródło ciepła dla całego domu) jak i pośrednim (czynnikiem pośredniczącym jest powietrze). Tym bardziej ogrzewaniem pośrednim są kable grzejne w wylewce (pośrednikiem jest wylewka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 30 cm izolacja + rekuperacja wyklucza praktycznie stosowanie ogrzewania hydraulicznego - jak zwał tak zwał - W domach izolowanych stosuje się elektryczne ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 30.10.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czyli jesteśmy świadkami epokowej chwili: OD DZISIAJ DOMY IZOLOWANE MOGĄ MIEĆ CENTRALNE OGRZEWANIE, NATOMIAST NIE MOGĄ MIEĆ OGRZEWANIA HYDRAULICZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czyli jesteśmy świadkami epokowej chwili: OD DZISIAJ DOMY IZOLOWANE MOGĄ MIEĆ CENTRALNE OGRZEWANIE, NATOMIAST NIE MOGĄ MIEĆ OGRZEWANIA HYDRAULICZNEGO No to czekamy na kolejny dom izolowany który obali teze o niemoznosci zastosowania ogrzewania hydraulicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czyli jesteśmy świadkami epokowej chwili: OD DZISIAJ DOMY IZOLOWANE MOGĄ MIEĆ CENTRALNE OGRZEWANIE, NATOMIAST NIE MOGĄ MIEĆ OGRZEWANIA HYDRAULICZNEGO Może Pan nie rozróżniać centralne (pośrednie) od bezpośredniego) - Co mnie to obchodzi - i tak centralnego, kotłowni, starej pompy ciepła ( podgrzewającej wodę do podłogowego - nie założy Pan w domu izolowanym ( to dom zużywający poniżej 30kWh/m2 ) a tym bardziej w domach 0-20kWh . Tam temperaturę ustawia się kablami w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Może Pan nie rozróżniać centralne (pośrednie) od bezpośredniego) - Co mnie to obchodzi - i tak centralnego, kotłowni, starej pompy ciepła ( podgrzewającej wodę do podłogowego - nie założy Pan w domu izolowanym ( to dom zużywający poniżej 30kWh/m2 ) a tym bardziej w domach 0-20kWh . Tam temperaturę ustawia się kablami w podłodze. Podawałem już ten przykład : Ja w końcu mogę podać roczne zużycie PC na podstawie pierwszego roku użytkowania i mieszkania w domu. Okres: od 01.09.2012 do 31.08.2013 Roczne zużycie wygląda tak I taryfa - 210 kWh x 0,7576 = 159,10 zł II taryfa - 3032 kWh x 0,30 = 909,60 zł I taryfa - 6,5% II taryfa - 93,5% T zimą w domu - 22-23 stopnie taryfa G12r RAZEM - 1068,70 zł W tym: CO, CWU, 1 grzejnik drabinkowy w łazience Przyjmując średniorocznie 30 zł/mc CWU wychodzi 360 zł za rok, a więc CO wychodzi 708,70 zł SUPER Po odliczeniu ciepłej wody (100kWh/miesiąc, czyli 1200kWh rocznie) na ogrzewanie wychodzi 3032+210=3242kWh Przy ogrzewanej powierzchni 140m2 daje to wskaźnik 23,2kWh/m2 rocznie i to przy temperaturze w pomieszczeniach 22-23 st. C. Gdyby temperaturę zredukować do 20 st. C wyszłoby poniżej 20kWh/m2 rocznie. Tak, tak! Wiem! Tyle wychodzi z wykorzystaniem pompy ciepła. A co innego Pan proponuję w tytułowych domach określonych jako :"Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie" ? Na początek zarys ogólny - fundament [ATTACH=CONFIG]204527[/ATTACH] minimum 30 cm styropianu -wentylacja - rekuperator 90% z wentylatorami 0.5-0.7W/l/sek -ściany nieprzepuszczające powietrza o małej akumulacji -dach - 30-50cm wełny z paroizolacją - ogrzewanie - elektryczne podłogowe -chłodzenie i dogrzewanie zestawem ppci z kanałówką - do pokojów -cwu - przy małym zużyciu - małe termy niecentralnie, przy większym do głównej łazienki zasobnik z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ot i cała filozofia TB.Urojone izolowanie gruntu 30cm i więcej, ponieważ uroił sobie że jego kable grzejne, wiele więcej mocy potrzebują dostarczyćniczym osiągnie się korzystny efekt (winny grunt) A licznik ciągle tyka ! włączamy prąd i nic, beton jak wóz z węglem nagrzewa się i nagrzewa stąd TB wysnuł iż grunt kradnie jak cygan to ciepło.Lepiej grzać powietrze szybszy efekt i natychmiastowy.W drugą stronę, beton znowu stygnie wolno ponieważ ma dużą pojemność cieplną!Nie może to oczywiście być bez izolacji termicznej, która blokuje ucieczkę ciepła na zewnątrz co za tym idzie beton będzie długo długo oddawał to ciepło czym przyczyni się do powolnego też spadku temperatury powietrza.W drugą stronę nie przyczyni się do szybkiego wzrostu temperatury powietrza, czego nie rozumie kolega TB i wydumał sobie że winny temu jest grunt !Nie jest winny grunt, a pojemność cieplna betonu, niczym się wygrzeje masę czasu to potrwa, ale i masę czasu będzie stygł. Raz jeszcze mało efektywnie będzie podgrzewał powietrze, ale za to bardzo dobrze będzie trzymał energię i chronił budynek przed wychłodzeniem. jak sobie chce ugotować wodę na kawę gotuję tyle ile potrzeba, Co innego jest natomiast mieć cały czajnik który będzie stygł razem z powietrzem np z temp +20 . Co innego jak w długim czasie posadzka ma +20 od trzymania temperatury powietrza w domu.Przychodzi trwoga -30 ... niczym z betonu zejdzie energia przez 30cm styropianu miną wieki.I o to chodzi !Ale źle będzie się działo w państwie duńskim jak chcemy na zawołanie mieć nagle nie 18 st tylko 20st ... i grzejemy i grzejemy mozolnie ten beton Używamy mocy gigantycznych niczym z koszmaru jaki proponuje TB ... licznik goni i goni ... a temperatura betonu stoi ! bo się ładuje ! i przekazuje to ciepło mozolnie do tego powietrza ... i niczym się to sanie nabije parę ładnych kWh ... tylko po to aby beton miał +22 st . Tak jam mam teraz w laptopie, energii nie popieram z baterii, bateria jest gotowa przez 2 godziny pracować po 4 latach użytkowania !Ponieważ z niej korzystam tylko wtedy kiedy trwoga nadejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Po odliczeniu ciepłej wody (100kWh/miesiąc, czyli 1200kWh rocznie) na ogrzewanie wychodzi 3032+210=3242kWh Przy ogrzewanej powierzchni 140m2 daje to wskaźnik 23,2kWh/m2 rocznie i to przy temperaturze w pomieszczeniach 22-23 st. C. Gdyby temperaturę zredukować do 20 st. C wyszłoby poniżej 20kWh/m2 rocznie. Ma Pan rację !!! Pompę ciepła do ogrzewania hydraulicznego można montować w domach nieizolowanych ( to takie domy co by bez pompy ciepła zużyły ponad 30kWh/m2) Tu jest temat komfortowych, tanich domów, 0-20kWh /m2 - w tak zaizolowanych domach - MUSZĄ być kable grzewcze w podłodze - dla komfortu - dla obniżenia kosztów inwestycji - w ogrzewanie, bo droższa izolacja Tak, tak! Wiem! Tyle wychodzi z wykorzystaniem pompy ciepła. A co innego Pan proponuję w tytułowych domach określonych jako :"Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie" Ja też wiem, że Pan to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) zaizolowanych domach - MUSZĄ być kable grzewcze w podłodze - dla komfortu tak które grzeją beton. stąd urojenia o gruncie . Pytam się jaki jest sens grzać gar wody do 100st aby sobie kawy zaparzyć ? nie lepiej szklankę, a gar niech powoli dochodzi z +10 do +20 ... Przyda się kiedy będzie potrzeb, ale tak można naładować byle czym, wystawiając gar za szybę. Edytowane 30 Października 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Tu jest temat komfortowych, tanich domów, 0-20kWh /m2 - w tak zaizolowanych domach - MUSZĄ być kable grzewcze w podłodze Dlaczego w 100m domu 20kWh/m2 mam zużyć 2000kW na ogrzewanie kablami jak mogę 500kW stosując inny rodzaj ogrzewania? Może mi to Pan wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Urojone izolowanie gruntu 30cm i więcej, ponieważ uroił sobie że jego kable Tak się akurat składa, że każdy kto ma minimum izolacji w podłodze ( 30 cm ) ma też kable grzewcze. To przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dlaczego w 100m domu 20kWh/m2 mam zużyć 2000kW na ogrzewanie kablami jak mogę 500kW stosując inny rodzaj ogrzewania? Może mi to Pan wyjaśnić? To znaczy jaki system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Tak się akurat składa, że każdy kto ma minimum izolacji w podłodze ( 30 cm ) Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: go.php.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 23,9 KB ID: 221643 ma też kable grzewcze. To przypadek? tak .... wymysł, pozornej taniości i potrzeby oszczędzania na instalacjach, kierunek zły. Pompa ciepła winna być zastosowana ponieważ ma przełożenie jak by nie było. Gdzie zamiast 3kW prądu potrzeba będzie np 1kW . itp i można będzie taką pompę uruchomić np z ogniw PV czy wiatraka. Kwestia przeliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 30.10.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Podawałem już ten przykład : Po odliczeniu ciepłej wody (100kWh/miesiąc, czyli 1200kWh rocznie) na ogrzewanie wychodzi 3032+210=3242kWh Przy ogrzewanej powierzchni 140m2 daje to wskaźnik 23,2kWh/m2 rocznie i to przy temperaturze w pomieszczeniach 22-23 st. C. Gdyby temperaturę zredukować do 20 st. C wyszłoby poniżej 20kWh/m2 rocznie. Tak, tak! Wiem! Tyle wychodzi z wykorzystaniem pompy ciepła. A co innego Pan proponuję w tytułowych domach określonych jako :"Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie" ? Witam. Panowie, jak z Wami rozmawiać, jeżeli nie rozróżniacie zalet i wad podstawowych systemów grzewczych. Weźmy dom energooszczędny 100 m2 o zużyciu energii 80 kWh/m2 rocznie, grzany bezpośrednio kablami lub grzejnikami konwekcyjnymi zużyje 8000 kWh Ten sam dom ogrzewany PC o sprawności 5, zużyje 1600 kWh prądu, co wypada 16 kWh/m2 zużycia energii rocznie. Z Waszego rozumowania wynika jednoznacznie, że jak grzejemy bezpośrednio prądem to jest to dom energooszczędny, a jak PC to pasywny. Mieszając w głowach można dojść do wniosku, że wpinając się w prąd przed licznikiem mamy dom zero energetyczny. Żadnych strat ciepła nie ma, bo licznik stoi. A prawda jest taka, że w takich obliczeniach przyjmuje się zawsze wielkość strat wynikających z grzania bezpośrednio prądem. Jeżeli ktoś ma PC i się chwali małym zużyciem energii, to dla porównania klasy jego domu musi zawsze wynik zużycia prądu pomnożyć przez sprawność pompy PC czyli 1600 x 5 = 8000 kWh. Jeżeli inwestujemy ciężkie pieniądze w PC to z myślą, że będziemy płacić mniejsze pieniądze na ogrzewanie przez następne lata. Jednocześnie prawda jest taka, że po 15 latach, znowu trzeba kupić nową PC. Korzyści są złudne, dlatego potrzeba jest budowy domów o zużyciu energii do 15 kWh/m2 rocznie, bo one dają rachunki przystępne za ogrzewanie zwykłymi grzejnikami konwekcyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 30.10.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dlaczego w 100m domu 20kWh/m2 mam zużyć 2000kW na ogrzewanie kablami jak mogę 500kW stosując inny rodzaj ogrzewania? Może mi to Pan wyjaśnić? Witam. Jest to Twój wybór i Twoje pieniądze. 2000 kWh po 0,6 zł daje 1200 zł rocznie i rozprowadzone ciepło grzejnikami po całym mieszkaniu. 500 kWh po 0,6 zł = 300 zł, więc zarabiasz teoretycznie 900 zł rocznie. Jednocześnie podłogówka kosztuje 5000 + PC 8000 zł więc zwrot kosztów nastąpi po 14,5 roku. Biorąc pod uwagę sprawność pompy powietrze-powietrze przy -20*C to wychodzi, że w krytycznym czasie musisz wspomóc ją zwykłym grzejnikiem konwekcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts