jasiek71 26.12.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Kuriozalne rozwiązanie rozrzucające po całym mieszkaniu wszystko to co znajdzie się w jego środku. . a co znajduje się w środku...? przy takim nawiewie w środku znajduje się ogrom świeżego powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.12.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Ta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 ,,Kuriozalne rozwiązanie rozrzucające po całym mieszkaniu wszystko to co znajdzie się w jego środku." W zasadzie jak nie zapomni się wystawić kadzi ze stopionym ołowiem czy cynkiem, w domu jest czyste powietrze z optymalnym stężeniem pary wodnej i CO2.Każde pomieszczenie ma swój anemostat wyciągowy,więc nie rozumiem w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Wymiana 25-30 m3/h/osobe gwarantuje do 1000ppm i +/- 40% wilgotności . Przy wilgotności +/- 40% wilg. ze wskazaniem na 25m3.Należy zdefiniować co to ,,coś lepszego". Coś lepszego - większa wymiana pozwoli na niższe stężenie CO2 ale doprowadzi do niższej wilgotności powietrza. Pytanie co człowiek wyczuwa jako dyskomfort. Wg. mnie niższą wilgotność powietrza. Zawartość CO2 w zakresie 1000-1500ppm jest dla ludzkiego organizmu nie wyczuwalna,choć jak mówią medycy ma wpływ na nasze organizmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Artykuł sponsorowany przez http://www.swedon.pl . Pewnie bez znaczenia i całkowity przypadek . Wentylacja 25-30m3/h/osobę to max . Czy nazwiesz to byle wietrzeniem ,to nie ma znaczenia bo przy WW jest optymalne . Z logicznego pkt. widzenia WW musi być efektywniejsza od wentylacji mieszającej .Polecam doświadczenie z bykobojem .To taki sposób na picie spirytusu z wykorzystaniem cieczy o różnych gęstościach .W końcu powietrze należy traktować jak ciecz. ps. Poczytaj w dziale wentylacji ,co ludzie robią z WM, by ograniczyć wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.12.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 I dzisiejsze odczyty temperatur:Pod płytą 9,5Na zewnątrz -2wewnątrz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 I dzisiejsze odczyty temperatur: Pod płytą 9,5 Na zewnątrz -2 wewnątrz 3 Ot i położyłeś na łopatki teorie o przenikaniu ciepła przez izolację posadzki. Skoro masz wewnątrz 3oC a pod spodem 9,5oc i obok ,bez wzgledu czy W-wa,Bydzia czy Wrocek 5oC,to coś tu nie gra. Naginanie na 40cm pod posadzką nic wspólnego z logiką nie ma. Raczej z naciąganiem . Wyobraźmy sobie,ze latem ten obszar można regenerować Wesołych Świąt drogi TB i kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 26.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 I dzisiejsze odczyty temperatur: Pod płytą 9,5 Na zewnątrz -2 wewnątrz 3 Odczyty temp. masz na Atmega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 26.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 kszhu i nydar - bez obrazy, ale po co robicie "ciągłe wycieczki" w swoją stronę?Darujcie sobie, a będzie się lepiej czytało forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 A najbardziej sponsorowane to są ustawy i rozporządzenia dotyczące projektowania:D Z logicznego punktu widzenia o WW się nie wypowiadaj bo nie rozumiesz co to jest. Pomiędzy WW a tym co zrobiłeś jest taka różnica jak pomiędzy fundamentem a podłogą na gruncie - to zupełnie różne rzeczy:D Z logicznego punktu widzenia mam jakieś doświadczenie,bez względu na to ,czy zrobiłem to wg. ciebie dobrze czy źle.Moja przewaga nad tobą polega na tym,ze ja to mam i działa w zakresie 1000ppm i +/-40% wilg. A ty gdybasz ,jak zwykle,że nie da rady . Z prozaicznego powodu. Zbyt tanie by było popularne. Na WW w domach jednorodzinnych firmy wentylacyjne nie napasą się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 kszhu i nydar - bez obrazy, ale po co robicie "ciągłe wycieczki" w swoją stronę? Darujcie sobie, a będzie się lepiej czytało forum. Komercja kontra .... . Jak może dojść do zgody? Kolega promuje wentylację za 1200% wentylacji którą ja promuję.Widzisz wyjście z tego klinczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.12.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Odczyty temp. masz na Atmega? http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=193482 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 To co masz to może wiesz a to co podajesz na forum... Cóż, był czas na niezależne pomiary ale się nie zgodziłeś. Dla mnie takie postępowanie to jednoznaczna odpowiedź. No wiesz. Propozycja zainstalowania czujnika CO2 w sypialni jest dwuznaczna. Odkryło by pośrednio aktywność seksualną . Po co komu taka informacja ? Potrzebna tobie? Masz jakiś problem porównawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Polecam myślenie i poprawną wentylację ale jak ktoś chce byle co aby działało to nie mam nic przeciw. Tyle, że nie ma co dorabiać do tego historii jak o cudownych piaskach akumulująco-izolujących sucho-mokrych czy idealnej grubości styro powodującym straty itd. Kto ma te wszystkie cudowne rozwiązania? Nydar? Czyje jest najlepsze? Nydara:D Nie sądzę by to były cudowne rozwiązania,ale optymalne dla mojego domu. Faktem jest,że suchy piasek jest izolacją,faktem jest,że styropian przepuszcza tyle, co wynika z gradientu.No ale skoro twierdzisz,że 40cm izolacji pod posadzką jest optymalne to należało by udowodnić.Rozważyć ,co po latach usiądzie,czy nie, czy lambda w stałych warunkach 100%wilg. będzie bez zmian , i takie tam .No ale to wymaga publikacji z realizacji z wieloletnią przeszłością. Ty ich nie posiadasz. Czyli tylko teoretyzujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Skromnie powiem ,że współczesna wiedza nic a nic nie kłóci się z moimi poglądami . Kłóci się natomiast z marketingowcami twojego pokroju czy TB. Panowie raczą w jedną tutkę marketingową pier...ć. Co nie wątpliwie Wam wolno,bo to wolny kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Takie pytanie. Bo mówią,ze człowiek emituje 80-100Wh energii cieplnej . Generalnie chodzę po chałupie w gaciach,spodniach ,koszuli,albo lekkim swetrze.Innymi słowy izoluję straty ciepła.Gdybym chodził z gołą d..ą to może 80-100Wh. Jak to się ma do zysków w obliczeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Cóż za niespotykana skromność! To już nawet wiedza jest zależna od poglądów nydara! Gdzie nam tu śmiertelnikom dyskutować z takim geniuszem:D Cóż mi śmiertelnikowi mierzyć się z tuzami marketingu typu kszhu czy TB.Szans nie mam,Co nie znaczy ,że nie należy walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.12.2014 01:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Mają rozbudowaną automatykę i można te wszystkie scenariusze o których tu piszemy zawrzeć w jednym sterowniku. Jednak cena ... dalej zbyt wysoka. Zdecydowanie odbiega automatyką i wykonaniem ale nie ceną? Takie wentylatory to jeszcze onyx ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.12.2014 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Skromnie powiem ,że współczesna wiedza nic a nic nie kłóci się z moimi poglądami . Kłóci się natomiast z marketingowcami twojego pokroju czy TB. Panowie raczą w jedną tutkę marketingową pier...ć. Co nie wątpliwie Wam wolno,bo to wolny kraj Może warto pisać prawdę? ...współczesna Pana wiedza... Jeżeli zaś chodzi o marketing, to zdecydowanie sprzedawałbym centralne pompy ciepła z gruntowym DŹ i nawet rurki umieszczałbym w podłodze. Jest tylko jedno ale... To się nie nadaje do domów izolowanych. Propagowanie izolowania, gdy się go nie sprzedaje, pisanie o tanich systemach, które na dodatek można montować we własnym zakresie, nie jest dobrym pomysłem marketingowym. Przynajmniej jeszcze nie. Ale trzeba nieść kaganek oświaty w świecie, gdzie marketing i brak wiedzy, powodują, że wciąż inwestor rozważa gaz, węgiel a nawet pompę ciepłą zasilającą rurki w podłodze. Walka z brakiem podstawowej wiedzy, to nie marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.12.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 ,,Ale trzeba nieść kaganek oświaty w świecie, gdzie marketing i brak wiedzy, powodują, że wciąż inwestor rozważa naście kW kabli, gaz, węgiel a nawet pompę ciepłą zasilającą rurki w podłodze." Może w takiej kolejności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts