kerado28 28.12.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 A przewidujesz opaski pionowe przy płycie? Opaski tak, a dlaczego pytasz? Chodzi Ci o zmianę temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Opaski tak, a dlaczego pytasz? Chodzi Ci o zmianę temp? Raczej chodzi mi przy pionowych opaskach o blokowanie regeneracji pod domem . Może czujniki na 20,40,60,80cm głębokści od spodu izolacji, w odległości 1/4 szerokości budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.12.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Nie mówiłem? Daj te 52 czujniki i sobie potem wykres 3D zrobisz dla wycinka 45 stopni. Ładnie to może wyglądać... Oprócz tego opomiarój spust ciepłej wody do kanalizy. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 28.12.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Notowania z najzimniejszej do tej pory doby w tym sezonie najniższa temp.-10,2 najwyższa 5,8;Klima 9,8 kwh,kable 5,6 kwh.Kable żarły nad ranem,bo moja ciepłolubna wyłączyła klimę o północy bo za gorąco jej było.Co prawda jeszcze za wcześnie na wnioski końcowe,ale cosi sie mi widzi co te kable to na h.... potrzebne:bash:,no nic poczekam do wiosny i osądzę ostatecznie,a już dziś mogę stwierdzić,że efekt ciepłej podłogi która ma 24st.można między bajki włożyć mając w pomieszczeniu 22-23st.no może jak z 17-18 st.i będąc na golasa da się to odczuć u mnie niestety na golasa i bez kapci się nie chodzi(dziecko),a jak już taka możliwość jest to temp.podłogi, powietrza,czy jakakolwiek nie ma znaczenia:) Niestety pojawił się problem wilgotności dziś było najmniej 31% No trudno człowiek całe życie się uczy,a i tak głupi umiera,ale tak jak powyżej to dopiero wstępne wnioski po 3 miesiącach mieszkania,być może błędne,ale pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 28.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Kończymy projektować dom parterowy (będzie certyfikowany) Czujniki temperatury zamontujemy w następujących miejscach: - pod płytą fundamentową (pod styrodurem) - na styrodurze - w betonie - w jastrychu - w ścianie południowej pod strukturą - w ścianie południowej pomiędzy styropianem, a murem - w tynku wewnętrznym - w ścianie północnej pod strukturą - w ścianie północnej pomiędzy styropianem, a murem - w warstwie ocieplenie stropu (od strony wewnętrznej) - w warstwie ocieplenie stropu (od strony zewnętrznej na strychu) - w warstwie ocieplenie stropu (w środku docieplenia) - w systemie WM + GGWC - razem 6 sztuk I moje pytanie: - czy macie jakieś propozycje, gdzie przydałyby się dodatkowe czujniki? Dom ma być małym "poligonem badawczym". Dom będzie posiadał dwa niezależne sposoby ogrzewania: - ogrzewanie podłogowe + PC gruntowa (polska w bardzo rozsądnej cenie) - PC załatwi temat CWU - ogrzewanie kablami grzewczymi Oba systemy w pełni opomiarowane. Jeśli ktoś ma sugestie, propozycje chętnie wysłuchamy. Ja mam jedną czy to będzie dom w którym będzie mieszkała normalna rodzina,czy króliki doświadczalne:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nie mówiłem? Daj te 52 czujniki i sobie potem wykres 3D zrobisz dla wycinka 45 stopni. Ładnie to może wyglądać... Oprócz tego opomiarój spust ciepłej wody do kanalizy. Padł także pomysł na rekuperator szarych ścieków. Jeśli to założymy to na pewno będzie ich pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.12.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ja mam jedną czy to będzie dom w którym będzie mieszkała normalna rodzina,czy króliki doświadczalne:no: W pełni zamieszkały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Opaski tak, a dlaczego pytasz? Chodzi Ci o zmianę temp? Opaska w domu izolowanym jest bardzo ważna, chodzi o to, by grunt pod domem, nie miał ujemnej temperatury, opaska przeciwwysadzinową ogrzewanie podłogowe + PC gruntowa (polska w bardzo rozsądnej cenie) - PC załatwi temat CWU Nie łączy się ogrzewania domu z ogrzewaniem wody. Po pierwsze - pompa ciepła nie może wtedy chłodzić, po drugie, po sezonie grzewczym, pompa jest przewymiarowana, więc zużyje więcej. I na koniec, oddzielając te funkcje, jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Notowania z najzimniejszej do tej pory doby w tym sezonie najniższa temp.-10,2 najwyższa 5,8; Klima 9,8 kwh,kable 5,6 kwh.Kable żarły nad ranem,bo moja ciepłolubna wyłączyła klimę o północy bo za gorąco jej było. Co prawda jeszcze za wcześnie na wnioski końcowe,ale cosi sie mi widzi co te kable to na h.... potrzebne:bash:,no nic poczekam do wiosny i osądzę ostatecznie,a już dziś mogę stwierdzić,że efekt ciepłej podłogi która ma 24st.można między bajki włożyć mając w pomieszczeniu 22-23st.no może jak z 17-18 st.i będąc na golasa da się to odczuć u mnie niestety na golasa i bez kapci się nie chodzi(dziecko),a jak już taka możliwość jest to temp.podłogi, powietrza,czy jakakolwiek nie ma znaczenia:) Niestety pojawił się problem wilgotności dziś było najmniej 31% No trudno człowiek całe życie się uczy,a i tak głupi umiera,ale tak jak powyżej to dopiero wstępne wnioski po 3 miesiącach mieszkania,być może błędne,ale pożyjemy zobaczymy. Może nie ma Pan czujników w podłodze w każdym pomieszczeniu? Co do wilgotności... należy zmniejszyć wentylację do 20, maksymalnie 30m3/h na osobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 W pełni zamieszkały. Ludzi drażni jak ktoś chce wiedzieć i mieć pewność ,że to nie fantazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Może nie ma Pan czujników w podłodze w każdym pomieszczeniu? Co do wilgotności... należy zmniejszyć wentylację do 20, maksymalnie 30m3/h na osobę . Panie Tomaszu ,Pan ostrzej jedzie niż ja. 3 osoby x 25m3/h i wyłem wyklęty a Pan proponuje nawet 20m3/h . Coraz ciekawiej się robi . Po co w takim razie reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Panie Tomaszu ,Pan ostrzej jedzie niż ja. 3 osoby x 25m3/h i wyłem wyklęty a Pan proponuje nawet 20m3/h . Coraz ciekawiej się robi . Po co w takim razie reku? Od zawsze pisałem, że przewymiarowana wentylacja jest złą wentylacją i podawałem 20-30m3/h . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.12.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Opaska w domu izolowanym jest bardzo ważna, chodzi o to, by grunt pod domem, nie miał ujemnej temperatury, opaska przeciwwysadzinową . Opaska - nie zawsze jest potrzebna. Zapraszam do poczytania literatury Pani Karoliny Kurtz-Orecka. Nie łączy się ogrzewania domu z ogrzewaniem wody. Po pierwsze - pompa ciepła nie może wtedy chłodzić, po drugie, po sezonie grzewczym, pompa jest przewymiarowana, więc zużyje więcej. I na koniec, oddzielając te funkcje, jest taniej. PC ma taką fajną funkcję, że może także grzać CWU Edytowane 28 Grudnia 2014 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ludzi drażni jak ktoś chce wiedzieć i mieć pewność ,że to nie fantazje. Ja dałem 60 czujników NTC . Tyle, że 25 lat temu nie było netu i osób które to interesowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Opaska - nie zawsze jest potrzebna. Zapraszam do poczytania literatury Pani Karoliny Kurtz. Ta Pani nie zajmuje się domami izolowanymi. Dlaczego więc mam studiować Jej opracowania? PC ma taką fajną funkcję, że może także grzać CWU Także czyli też i chłodzić. To dlaczego Pan daje rurki w podłodze a nie prawidłowo na suficie? Poza tym nie neguję grzania, tylko rozdzielenie funkcji. Może na innym przykładzie Rower i taczkę kupi Pan oddzielnie taniej i będzie Pan miał więcej pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ja dałem 60 czujników NTC . Tyle, że 25 lat temu nie było netu i osób które to interesowało. A teraz i net i zainteresowanie większe. Bo wie Pan ,to ciekawe czy np. jest sens 30cm izolacji pod podłogą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Notowania z najzimniejszej do tej pory doby w tym sezonie najniższa temp.-10,2 najwyższa 5,8; Klima 9,8 kwh,kable 5,6 kwh.Kable żarły nad ranem,bo moja ciepłolubna wyłączyła klimę o północy bo za gorąco jej było. Co prawda jeszcze za wcześnie na wnioski końcowe,ale cosi sie mi widzi co te kable to na h.... potrzebne:bash:,no nic poczekam do wiosny i osądzę ostatecznie,a już dziś mogę stwierdzić,że efekt ciepłej podłogi która ma 24st.można między bajki włożyć mając w pomieszczeniu 22-23st.no może jak z 17-18 st.i będąc na golasa da się to odczuć u mnie niestety na golasa i bez kapci się nie chodzi(dziecko),a jak już taka możliwość jest to temp.podłogi, powietrza,czy jakakolwiek nie ma znaczenia:) Niestety pojawił się problem wilgotności dziś było najmniej 31% No trudno człowiek całe życie się uczy,a i tak głupi umiera,ale tak jak powyżej to dopiero wstępne wnioski po 3 miesiącach mieszkania,być może błędne,ale pożyjemy zobaczymy. Nie mów hop. Jeszcze zima się nie zaczęła. Dopiero późna jesień. W pasywniakach dopiero kapcie zakładają. Do włączenia ogrzewania jeszcze nie pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.12.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dom ma być małym "poligonem badawczym". A co chcesz badać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.12.2014 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 A teraz i net i zainteresowanie większe. Bo wie Pan ,to ciekawe czy np. jest sens 30cm izolacji pod podłogą . Nie, uważam, że nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.12.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ta Pani nie zajmuje się domami izolowanymi. Dlaczego więc mam studiować Jej opracowania? Hmmm. Widzę, że Pan zgaduje... bo się Pan myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts