nydar 05.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Tak, tak... pytanie o kabelki czy farelki, a odp.? Domków jak nie było tak nie ma... Pytanie czy klasyczna PC czy peltierki, a odp.? Domków jak nie było tak... Pytanie o requ czy pomyje-powietrze, a odp.? Domków jak nie... Ale przynajmniej jesteś równy pajac, wiadomo czego się spodziewać! Domków... Barth załączył tabelkę o wpłwie pleśni na człowieka. Poczytaj i odetnij to swoje GWC. Ciebie mam w doopie, ale młodego szkoda. Odzysk z pomyj od trzech lat doskonale działa. Peltierki kupisz na alibabie albo aledrogo . Co z tym zrobisz to też wiesz gdzie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.01.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 System działa okrągły rok a grzeje kiedy powinien. W sumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Zwlaszcza zimą masz dużo więcej . Twoja ignorancja czasami poraża. Kszhu zimą entalpia powietrza jest cieniutka bywa ze znakiem minus. Ta dla 22oC i 45% wilg. to 25kWh/dobę,możliwe z obecną techniką do odzyskania. Kumasz? Ty to wykorzystałeś dla 360PLN/rok a potencjał to 25kWh/dobę. O pleśń to musisz Klaudiusza spytać . Adam zawodowo zajmuje się montażem GWC? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.01.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 O pleśń to musisz Klaudiusza spytać Pleśń to nic. Teraz mam biedronki azjatyckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Co ma wspólnego sezon grzewczy w domu pasywnym ze średnią miesięczną temp. zewnętrzną i korzystaniem z zalet rekuperatora? Jak chcesz liczyć efektywność rekuperatora? Wg. jakiego klucza? Jeżeli od listopada do końca lutego , to efektywność tego urządzenia - cena ,wyjdzie jeszcze gorzej . Wtedy pomijasz straty dla wentylacji i liczysz straty przez przegrody. Przecież reku nie grzeje. Tu tylko somorubka ma jakikolwiek sens i to taka do 1000PLN. kszhu, zapisz ten cytat Straszna bzdura. Nie ma czegoś takiego jak sezon grzewczy. To mają ci, których grzeje jakiś zakład ogrzewania - kilka dni poniżej jakiejś temp. i sezon startuje. W indywidualnym domu grzeje się gdy straty są większe niż zyski oraz temp. pomieszczeń < temp. oczekiwanej. W 2014 przez kilka dni w maju było pochmurnie, wietrznie i kilkanaście *C - coś ogrzewanie u wielu "pyknęło" jak to jasiek71 mówi. Sezon był czy nie? A jak kilka dni w tym samym roku w styczniu nie grzałem bo słońce non stop i do 10*C to sezon był czy nie? Jeśli średnia miesięczna jest poniżej progru przy którym zaczynasz grzać to można twierdzić, że dany miesiąc jest miesiącem grzewczym. Można też liczyć dzień po dniu, czy nawet godzina po godzinie z uzwględnieniem usłonecznienia. Zależy co się chcę osiągnąć. Nydar zaczyna coś qmać Jak tylko się wybuduję to zakuma w pełni, bo będzie miał i temperatury i zdjęcia z realizacji Oszczędność to iloczyn strat na wentylację z OZC i średnia sprawność wymiennika (uwzględniając wentylatory) w okresie temp. zewn. wymagających ogrzewania mieszkania. Jeśli moje straty na wentylację to np. 2MWh x sprawność 0,6 w tym okresie to oszczędzam 1,2MWh tj. ~360zł. Przy requ za 1.000zł zwrot w 3 lata. I parę kWh z "klimatyzacji". Tymczasem wentylacja 100m3/h ,22oC i 45% wilg, to 25kWh/dobę . A ja mam reku, więc komfortową temperaturę na nawiewie non stop i do tego dysponuję jeszcze 100m3/h powietrza o temp. 8oC i wilgotności 99%. Policzysz ile to kWh/dobę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.01.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Chłop się pyta i nie dostaje odpowiedzi o domach które są w innym wymiarze chyba. kszhu to TB Ma nawet ten dom, co wszyscy go szukają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Te swoje liczenie to zostaw mądrzejszym bo jak tak liczysz to wychodzi, że więcej tracę niż dostarczam do domu! Istne perpetuum mobile i to nawet nie na cudownym piasku:D No nie wszyscy jakiś ściek w GWC jak Klaudiusz mają ale jak uważasz, że każde GWC gnije i pleśnieje to gratuluję postrzegania świata:D Po twoim zachowaniu na FM, sądzę że pleśnieje,zresztą ogłosiłeś,że nie używasz. Kręcisz jak zwykle. Do pierwszej części twojego postu nie będę się odnosił, bo nie ma z kim dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Oj nydar! 25kWh na dobę wyjebane przez dziurę na poddaszu i doradzasz w kwestii energooszczędnego domu... Naucz mnie jeszcze ile trzeba zużyć ciepłej wody, żeby można było wysiedzieć bez dwóch par skarpet w twoim cudzie na "załatwiany" brykiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Wtedy pomijasz straty dla wentylacji i liczysz straty przez przegrody. Przecież reku nie grzeje. kszhu, zapisz ten cytat Jeśli średnia miesięczna jest poniżej progru przy którym zaczynasz grzać to można twierdzić, że dany miesiąc jest miesiącem grzewczym. Można też liczyć dzień po dniu, czy nawet godzina po godzinie z uzwględnieniem usłonecznienia. Zależy co się chcę osiągnąć. Jak tylko się wybuduję to zakuma w pełni, bo będzie miał i temperatury i zdjęcia z realizacji I parę kWh z "klimatyzacji". A ja mam reku, więc komfortową temperaturę na nawiewie non stop i do tego dysponuję jeszcze 100m3/h powietrza o temp. 8oC i wilgotności 99%. Policzysz ile to kWh/dobę ? Barth.Nie chcę się z tobą spierać ,bo to bez sensu. Entalpia powietrza o temp. 8oC i 99 % jest niskiej wartości użytkowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nie używam bo to była pleśń azjatycka, przyciągnęła jak u klaudiusza azjatyckie biedronki żywiące się wypalaną ceramiką a te france zeżarły wszystko. Potem co po nich zostało to się zapadło do jądra ziemi i teraz piszę z takiej zajeb|$tej piwnicy, że w minecrafcie nie wykopiesz:D No widzisz,jak chcesz to potrafisz coś z sensem napisać. ps. Daj adres na priwa,to każę chłopakom na produkcji zrobić miarkę,gdzie 5mm=1cm . Wyślę ci . W prezencie. Gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nieee... woda jest z geotermii made by Rydzyjko więc leje się na równi z szampanem! A leje się na ten piach spod Lichenia więc wszystko wokół pizga energią i cudami na odległość. Robisz postępy. Znowu post z sensem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Barth.Nie chcę się z tobą spierać ,bo to bez sensu. Entalpia powietrza o temp. 8oC i 99 % jest niskiej wartości użytkowej . nydar, ale ja poważnie. Twierdzisz, że 100m3/h o temp. 22oC i wilgotności 45% ma 25kWh/dobę to ile ma 100m3/h o temp. 8oC i 100% wilgtoności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.01.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Przemek! Dywagowałeś o domu z blachy itp. a może tak inaczej. Obudować istniejący dom blachą a tam wyrzucać powietrze wentylacyjne? Nydar liczy straty wentylacyjne i co chwilę lepiej - chłop leży a mu rośnie. Zaraz będzie, że wentylacją wyrzucam ze 100kWh/dobę a przecież do zera bezwzględnego jeszcze daleko! Coś się na peltierach skręci,na alledrogo sprzedają już na pęczki w cenie pietruszki. No i wtedy straty przez przegrody koło zera no to i dom zero. Postawić to na 2m i tyleż wokół cudownego piasku lambda 0,2 i mamy straty do gruntu jak w pasywnym. Przecież to jest genialnie nadnydarne! Wszystkie requ, kalsyczne PC czy zwykłe WM jeszcze w tym roku znikają z półek sklepowych a my jak pączki w maśle już do końca życia! I jak? Daje radę, nie? Trzeba by ustawić wentylację na jakieś 300m3/h bo powietrze wyrzucane zbytnio się ochłodzi i jednak będą straty przez przenikanie. RSŚ nie da jednak rady i będzie zimy nawiew, przez co nawet dwie pary skarpet nie wystarczą żeby wysiedzieć na forum muratora. Rozwiązanie to zużywać jeszcze więcej ciepłej wody - można przecież płukać nią kibel, bo zabija zarazki, skuć wylewkę i odsprzedać styropian spod spodu i samemu poszukać gościa, który zrobi TIRa z transportem brykietu do casto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 A co to jest dom izolowany ? Taki w trakcie izolowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 nydar, ale ja poważnie. Twierdzisz, że 100m3/h o temp. 22oC i wilgotności 45% ma 25kWh/dobę to ile ma 100m3/h o temp. 8oC i 100% wilgtoności ? Użytecznej do odebrania,teoretycznie 12KWh. Pytanie czym chcesz to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nie no, wentylacja na 300 spoko, pomyj-odzyskiwacz też da radę - otwierasz klapę i mieszasz chochlą - lepsza wymiana, jak łyżką w zupie. To ma sens, miski bezpośrednio na tym cudownym piasku, sauna party dla panien z okolicy, woda przecież jest za darmo. Chłopcy. Wy okazuje się potraficie myśleć !!! Brawo chłopcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Nieee... woda jest z geotermii made by Rydzyjko więc leje się na równi z szampanem! A leje się na ten piach spod Lichenia więc wszystko wokół pizga energią i cudami na odległość. EEE tam. Postawić dom na polach wydobywczych JSW. Zapadający się teren sprawia, iż z górotworu wydowywa się metan. To lepsze od innych wynalazków. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.01.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 A co to jest dom izolowany ? Taki w trakcie izolowania ? Ja mam na przykład ściany działowe budowane. Możecie sprawdzić w linku w stopce jak to wygląda. Z domami izolowanymi podobnie - ktoś zaczął, ale wlazł na rusztowanie, a tu zawrót głowy... dom izolowany... 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Użytecznej do odebrania,teoretycznie 12KWh. Pytanie czym chcesz to zrobić. czyli reku + powietrze wyrzucane to mniej więcej to samo co twoje 100m3/h o temp. 22oC i 45% wilg. Tylko właśnie czym to odebrać ? Inwerterowych pomp ciepła dedykowanych do CWU jeszcze nie ma, więc można stosować tylko takie on-offy, których zalecana ilość godzin pracy to raptem 8h/dobę. To za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 EEE tam. Postawić dom na polach wydobywczych JSW. Zapadający się teren sprawia, iż z górotworu wydowywa się metan. To lepsze od innych wynalazków. Rozumiem,że odseparowałeś rodzinę od tej pleśni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts