klaudiusz_x 08.01.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Włączyłem wentylator i lecę z termometrem.Po odczekaniu stosownego czasu, czyli kilku minut, wyciągam i patrzę 4*C.Po godzinie pracy ustabilizowało się na prawie 4,5*C.W piwnicy +1*C powietrza po dokonaniu drugiego pomiaru.Piwnica nieogrzewana, dach nieocieplony.Grzeję tylko parter elektrycznie by utrzymać plusowe temperatury. EDIT:Później pokaże biedronki z wełny miedzy krokwiowej (tylko skosy poddasza mam ocieplone). Edytowane 8 Stycznia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.01.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Pompy to chyba jakiś przezytek. Ja znalazłem uzasadnienie lepszego ogrzewania, moze trochę droższe ale jak zbawienne.""Ciepło podczerwone wspomaga uwalnianie toksyn, które zostają wypłukane z ciała. Pacjenci z reumatyzmem bardzo pozytywnie reagują na brak cyrkulacji powietrznej i stałą wilgotność , dzięki temu mają mniej bóli. Pacjenci z astmą i alergicy zyskują dzięki powietrzu wolnemu od kurzu, tak samo jak osoby noszące szkła kontaktowe." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 a jałówki w styjni zaczynają być cielne.. i nie dają przy tym kwaśnego mleka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Pompy to chyba jakiś przezytek. Ja znalazłem uzasadnienie lepszego ogrzewania, moze trochę droższe ale jak zbawienne. ""Ciepło podczerwone wspomaga uwalnianie toksyn, które zostają wypłukane z ciała. Pacjenci z reumatyzmem bardzo pozytywnie reagują na brak cyrkulacji powietrznej i stałą wilgotność , dzięki temu mają mniej bóli. Pacjenci z astmą i alergicy zyskują dzięki powietrzu wolnemu od kurzu, tak samo jak osoby noszące szkła kontaktowe." Wyjdź na słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Wyjdź na słońce A uwolnią mi się toksyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A uwolnią mi się toksyny? Wkręć zwykłą żarówę, zakazaną. W sumie to nie. Idź do jakiegoś sklepu dla rolników i kupisz taką 200W do grzania prosiąt. Masz to samo, dodatkowo będzie świecić za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Włączyłem wentylator i lecę z termometrem. Po odczekaniu stosownego czasu, czyli kilku minut, wyciągam i patrzę 4*C. Po godzinie pracy ustabilizowało się na prawie 4,5*C. W piwnicy +1*C powietrza po dokonaniu drugiego pomiaru. Piwnica nieogrzewana, dach nieocieplony. Grzeję tylko parter elektrycznie by utrzymać plusowe temperatury. EDIT: Później pokaże biedronki z wełny miedzy krokwiowej (tylko skosy poddasza mam ocieplone). Na -2m ,w styczniu jest 4-5oC . Nie może więc być więcej . Chyba,że GWC pod budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Na -2m ,w styczniu jest 4-5oC . Nie może więc być więcej . Chyba,że GWC pod budynkiem Może jego GWC nie jest w stanie pobrać pełnej temperatury gruntu, bo za mały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.01.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Może jego GWC nie jest w stanie pobrać pełnej temperatury gruntu, bo za mały ? Tak też może być,ale łatwo to sprawdzić puszczając choćby 50-100m3/h . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Może jego GWC nie jest w stanie pobrać pełnej temperatury gruntu, bo za mały ? Kiedyś liczyłem powierzchnie wymiany. Jest tego sporo, nie wiem czy nie z 200m2. Musiałbym to ponownie przeliczyć. Uwzględniając nawet słabą wymianę, nagrzane maxy powinny w początkowej fazie wymiany dać znacznie wyższą temperaturę, a tak nie jest. Mam sybir w mojej okolicy. Sprawdź sobie temperatury w studni. PS. Może jutro sprawdzę temperaturę wody z wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Kiedyś liczyłem powierzchnie wymiany. Jest tego sporo, nie wiem czy nie z 200m2. Musiałbym to ponownie przeliczyć. To jest powierzchnia wymiany powietrza w GWC, a to nie to samo co powierzchnia wymiany GWC z gruntem. Moim zdaniem to drugie jest ważniejsze. U mnie powierzchnia wymiany powietrza z GWC to zapewne w km2 trzeba liczyć. Natomiast powierzchnia wymiany z gruntem (samego żwirowca pod domem) to ok. 100m2 + ok. 18m2 rozbiegówki. Może jutro sprawdzę temperaturę wody z wodociągu. To będzie wiarygodny punkt odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Mimo tego że powierzchnia samego GWC jest mała, to w przypadku startu, czyli rozpoczęciu wymiany powietrza, rozgrzane maxy powinny znacząco podnieść temperaturę.Podawałem wyniki także latem przy dużych upałach.Wtedy to działało.W każdym razie przy około 48 godzinnym działaniu non stop, GWC spełniało swoją funkcję.Może krótko wentylowałem. Testy były robione przez kilka dni non stop + reszta działania, następne dni, tylko za dnia.Zresztą, pomierzysz, będziesz wiedzieć czego spodziewać się u Siebie. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Mimo tego że powierzchnia samego GWC jest mała, to w przypadku startu, czyli rozpoczęciu wymiany powietrza, rozgrzane maxy powinny znacząco podnieść temperaturę. A jaką temperaturę miałeś na samym starcie ? bo ta temperatura będzie wiarygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Zresztą, teraz są wydajne klimatyzatory. Wilgotność zimą można załatwić tak jak kszhu, wstawić duuuże akwarium i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) A jaką temperaturę miałeś na samym starcie ? bo ta temperatura będzie wiarygodna. Pisałem, 4*C Jutro postaram się zatkać czerpnie i poczekać godzinkę. Zobaczymy co pokaże. Podobne testy robiłem w podlinkowanym temacie z moich doświadczeń z lutego 2012r Edytowane 8 Stycznia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Pisałem, 4*C A później 4,5oC ? Dziwne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 A później 4,5oC ? Dziwne .... Błąd odczytu Kreski za blisko, może źle zczytałem Pomiary wykonuję zwykłym termometrem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.01.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Wywierć w ziemi dziurę jakimś wiertłem do ogrodzenia na 2m.Wstaw czujnik i zakopaj.Będziesz wiedział bardzo szybko czego się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Wywierć w ziemi dziurę jakimś wiertłem do ogrodzenia na 2m. Wstaw czujnik i zakopaj. Będziesz wiedział bardzo szybko czego się spodziewać. Będzie, będzie. Tylko nie na głębokości 2m, tylko na wysokości GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.01.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Pompy to chyba jakiś przezytek. Ja znalazłem uzasadnienie lepszego ogrzewania, moze trochę droższe ale jak zbawienne. ""Ciepło podczerwone wspomaga uwalnianie toksyn, które zostają wypłukane z ciała. Pacjenci z reumatyzmem bardzo pozytywnie reagują na brak cyrkulacji powietrznej i stałą wilgotność , dzięki temu mają mniej bóli. Pacjenci z astmą i alergicy zyskują dzięki powietrzu wolnemu od kurzu, tak samo jak osoby noszące szkła kontaktowe." Nie bądz taki tajemniczy, a ci którzy w to nie wierzą powinni sie zaznajomic z karbonowymi foliami grzewczymi gdyz to o nich mowa. Tu na forum nie ma co prawda magików, którzy to głoszą ale na konkurencyjnym forum tych rewelacji co niemiara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts