Barth3z 09.01.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 dlaczego więcej energii wyciągniesz z gliny niż z piasku ?? Czy rzeczywiście? http://solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/przewodnosc_cieplna_gruntu/236-3-pol-PL/przewodnosc_cieplna_gruntu_imagelarge.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.01.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Pomiar wody wodociągowej wykonany.Przyłącze wody z domu 30m niżej (domek mam na zboczu takiej mikro "kotliny" polodowcowej).Woda ma 5*C. Odpuszczona, przepływ w sumie ze 2 minuty bezpośrednio od licznika. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 W zimie nic Ci nie kondensuje. Zimne powietrze podgrzewane jest w GWC co tym samym zwiększa się jego pojemność na parę wodną. Dlatego w zimie GWC osusza się. Jestem przekonany, że w pobliżu GWC musi następować zjawisko kondensacji i parowania. W gruncie masz 100% wilgotności powietrza między ziarnami piachu . W takich warunkach,zmiana temp. o ułamek stopnia to kondensacja i parowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Pomiar wody wodociągowej wykonany. Przyłącze wody z domu 30m niżej (domek mam na zboczu takiej mikro "kotliny" polodowcowej). Woda ma 5*C. Odpuszczona, przepływ w sumie ze 2 minuty bezpośrednio od licznika. Mówisz,że +/- 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czy rzeczywiście? http://solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/przewodnosc_cieplna_gruntu/236-3-pol-PL/przewodnosc_cieplna_gruntu_imagelarge.jpg A jak zatrzymasz tę wodę w piasku ? Budowałeś dom na glinie , potem dałeś żwir i piasek i masz staw pod domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.01.2015 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Posadzką podgrzewasz. Z tym 3*C to może przesadził, ale nie jestem pewien co będzie w marcu. Podeślijcie mi swój termometr kto. Bo pomalutku zaczynam dawać wiarę TB z tymi 3 stopniami To kwestia pomiaru nie wiary. Podałem + 3 przy 50 cm styropianu o jakich pisał pytający. W normalne zimy jest +3 przy 30 cm styropianu. Im cieńszy styropian tym bardziej grzejemy grunt. Przy 40 cm styropianu stosuje się opaskę przeciw wysadzeniową, czyli projektanci obawiają się nawet ujemnej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Panie Tomaszu nie każdy ma płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.01.2015 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Panie Tomaszu nie każdy ma płytę fundamentową. Ja podawałem temperaturę pod domem izolowanym, nie pod każdym. Płyta fundamentowa nie ma znaczenia a IZOLACJA. Brak izolacji powoduje, że grzejemy grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.01.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ja podawałem temperaturę pod domem izolowanym, nie pod każdym. Płyta fundamentowa nie ma znaczenia a IZOLACJA. Brak izolacji powoduje, że grzejemy grunt. A ja jeszcze raz panu p. Tomaszu odpowiadam - w moim domu nigdy i nigdzie w żadnym miejscu posadzka ani żadne pomieszczenie nie było ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A tam plusfoto Pan Tomasz wie - grzejesz grunt i tyle - ciepłowniku jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A jak zatrzymasz tę wodę w piasku ? Budowałeś dom na glinie , potem dałeś żwir i piasek i masz staw pod domem ? Otóż to. Różnica pomiędzy piaskiem a gliną polega na tym, że glina potrafi podciągać kapilarnie wodę nawet z głębokości kilku metrów. Piasek, maksymalnie do pół metra. Stąd ta różnica. Ale jeśli masz płytko wody gruntowe, to, jak widać na wykresie, piasek (a raczej woda zgromadzona między ziarenkami) może dostarczy więcej energii. Chciałem powiedzieć, że nie ma za dużej różnicy czy żwirowiec jest metr pod domem, czy 2 metry obok. Jak adam_mk twierdzi, żyjemy w hydrosferze, i wilgotna gleba po deszczu transportuje wilgoć nie tylko "po nitce" w dół, w głąb gleby, ale również w poziomie. Ten GWC pod domem również dostanie coś dla siebie. Tak czy inaczej, w zimie pracujący GWC bardzo solidnie się wysusza. Warto go wówczas nasączyć, dzięki czemu zyskujemy bardziej wilgotne powietrze na nawiewie, jak również szybszą regenerację złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Rozumiem Barth że będziesz w zimie wlewał wodę w żwir pod domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Rozumiem Barth że będziesz w zimie wlewał wodę w żwir pod domem ? Nie wiem. Chyba tak. W przyszłości planuję duże otwarte akwarium w salonie. Jeśli to wystarczy do utrzymania optymalnej wilgotności to GWC nawilżać nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Nie wiem. Chyba tak. W przyszłości planuję duże otwarte akwarium w salonie. Jeśli to wystarczy do utrzymania optymalnej wilgotności to GWC nawilżać nie będę. Tak z ciekawości bo nigdy akwarium nie miałem. Ile wody wyparuje z jakiego dużego lustra wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Tak z ciekawości bo nigdy akwarium nie miałem. Ile wody wyparuje z jakiego dużego lustra wody . Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Nie wiem. Tak się zastanawiam, bo na uzupełnienie zimą wilgoci w powietrzu, potrzeba szklankę wody na godzinę aby podnieść z 30 do 45% przy wentylacji ok. 100m3/h. Wydaje się, ,że 6L/dobę z akwarium ,to sporo chyba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.01.2015 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A ja jeszcze raz panu p. Tomaszu odpowiadam - w moim domu nigdy i nigdzie w żadnym miejscu posadzka ani żadne pomieszczenie nie było ogrzewane. Gratuluję, mnie się tak nie udaje, Najmniej na ogrzewanie udało się 7kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.01.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Gratuluję, mnie się tak nie udaje, Najmniej na ogrzewanie udało się 7kWh/m2 Panie Tomaszu . Panie Tomaszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Oglądałem twój dziennik Barth- masz raczej piasek niż glinę pod domem - bez lania wody to wilgoci dużej tam nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.01.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Gratuluję, mnie się tak nie udaje, Najmniej na ogrzewanie udało się 7kWh/m2 Panie Tomaszu nie latamy po forach i tematach tylko skupiamy się na tym co piszemy bo potem takie głupoty wychodzą a pan się dziwi że ludzie mówią że pan bredzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts