nydar 25.01.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jasiek. Z tego co pamiętam to masz ścianę południową bez okien. Może przy okazji termomodernizacji ,pasywne chłodzenie? 10cm styropianu a na to 5cm ryflowanego .Ściana latem porządnie się nagrzewa i ma wpływ na przegrzewanie chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 30m rozbiegówki fi 200 nie pozwoli na spadek temp. poniżej zera przy normalnej eksploatacji do 100m3/h. Jestem przeciwnikiem GWC pod domem bo jest to energetyczny absurd Skoro po rozbiegówce będę miał zawsze dodatnią temperaturę to czy w ogóle można mówić o wychładzaniu gruntu pod domem ? ale i niebezpiecznie dla konstrukcji. Dlaczego ? Przecież sypią żwir pod drogi, parkingi itp. Przecież to bardzo stabilny i wytrzymały "grunt". Cykliczne nawadnianie i wysychanie gruntu pod fundamentem to nie jest dobry pomysł. Mój GWC jest oddalony o ok. 1,5m od fundamentu. GWC nie działa tak daleko. masz 30m rozbiegowego wiec do czego ta skomplikowana i dość kosztowna reszta skoro ten rozbieg w zupełności wystarczy dla poprawnej pracy centrali wentylacyjnej... GWC nie robiłem tylko ze względu na niezamarzanie reku, lecz przede wszystkim ze względu na czystość powietrza. Liczę też na to, że w lecie będzie skutecznie chłodził. To są pozostałości pewnych koncepcji,ale i świadoma chęć oczyszczania powietrza z pyłków.Choć wydaje się,że w zakresie pyłków robi to doskonale deszcz czy podlewanie na terenie odsłoniętym a nie pod domem. Zależało mi na żwirowcu, a ten wymaga przykrycia izolacją od góry. A mojej koncepcji GWC w układzie Tichelmanna potrzebowałbym znacznej ilości izolacji. W czym zatem problem, że nad izolacją jest dom ? Albo filtr. Który filtr oczyszcza powietrze tak jak tu opisują?: http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ... Który filtr oczyszcza powietrze tak jak tu opisują?: http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdf O ile pamiętam Brzęczkowski twierdził, że tym paniom postawiono "zarzuty" za te badanie czy może wnioski z niego. Co to za zarzuty misiu oczywiście nie napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jasiek. Z tego co pamiętam to masz ścianę południową bez okien. Może przy okazji termomodernizacji ,pasywne chłodzenie? 10cm styropianu a na to 5cm ryflowanego .Ściana latem porządnie się nagrzewa i ma wpływ na przegrzewanie chałupy. generalnie to u mnie praktycznie nie istnieje temat przegrzewania się chałupy ale doklejenie 12 cm do tej ściany na pewno też w jakimś stopniu wpłynie na wnętrza latem, dla przypomnienia dodam że ta ściana ma ok. 50% powierzchni wszystkich ścian w domu a że jest bez żadnych otworów więc nie ma wielkiego problemu z dodatkowym ociepleniem tym bardziej że i tak szykuje się jej remont bo wygląda już dość okrutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Przejedz sie na swoim wozku... to sobie moze przypomnisz Nie szukalem zaczepki... Powodzenia z oszednociami tysiecy kWh, nie zapomnij policzyc kiedy ci sie zwroci. zobaczymy przynajmniej jak się ma wyliczona teoria z papierka do praktyki... raczej cały czas szukasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Liczę też na to, że w lecie będzie skutecznie chłodził. a do tego to trzeba sobie odpowiednio wentylację wysterować i oczywiście mieć odpowiednią wydajność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 O ile pamiętam Brzęczkowski twierdził, że tym paniom postawiono "zarzuty" za te badanie czy może wnioski z niego. Co to za zarzuty misiu oczywiście nie napisał. I gdzie o tym wyczytał? Pewnie w jakiejś gazecie, gdy nie było jeszcze internetu, dlatego nie może podać linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 I gdzie o tym wyczytał?...Resztka gazety w toalecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 a do tego to trzeba sobie odpowiednio wentylację wysterować i oczywiście mieć odpowiednią wydajność ... Ale wtedy jedyne 30metrów rury fi 200 będzie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Resztka gazety w toalecie. Tu coś jeszcze piszą o filtrowaniu zarodnika grzybów: http://www.taniaklima.pl/files/tania_klima.pdf - strona 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ale wtedy jedyne 30metrów rury fi 200 będzie mało. 30 czy 50 mb to różnica ok 1* na nawiewie w lecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 30 czy 50 mb to różnica ok 1* na nawiewie w lecie... Sprawdzę to. Mam wsadzoną czujkę temperaturową po 30 metrach rozbiegówki. Ciekawe o ile obniży mi temp. ta rozbiegówka, a o ile kolejna część żwirowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Tu coś jeszcze piszą o filtrowaniu zarodnika grzybów: http://www.taniaklima.pl/files/tania_klima.pdf - strona 11.Pięknie to brzmi ale... Na ile jest zgodne z rzeczywistością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Barth.Dla mnie wpychanie tam powietrza nawet +5oC jest bez sensu . No ale może jest jakiś ukryty o którym nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie znam się na filtrach, ale na oddziałach zakaźnych nie mają chyba GWC. Tak sobie tylko napisałem, bo to wydało mi się oczywiste. Bez obrazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie znam się na filtrach, ale na oddziałach zakaźnych nie mają chyba GWC. Tak sobie tylko napisałem, bo to wydało mi się oczywiste. Bez obrazy.No co ty! Na każdym oddziale pod podłogą jest taki wielgachny GWC żwirowy. Nie mówi się o tym, by grzybki się nie dowiedziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Pytanie czy w domu powinny być tak sterylne warunki. Surgi. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Pięknie to brzmi ale... Na ile jest zgodne z rzeczywistością? Tego właśnie nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.01.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Dom to nie sala operacyjna ani izolatka dla chorych po przeszczepieniu szpiku. Żyjemy w świecie otoczeni przez bakterie, grzyby i wirusy , szacuje się iż każdy z nas nosi na sobie (skóra) i w sobie (jelita) ok. 1 kg bakterii i jakoś nie umieramy. Oczywiście nie jest korzystne mieszkanie w domu pełnym wilgoci z obecnymi źródłami ciągłej produkcji grzybów ale nie należy przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Barth.Dla mnie wpychanie tam powietrza nawet +5oC jest bez sensu . No ale może jest jakiś ukryty o którym nic nie wiem. Ale co jest bez sensu ? Nie wiem o co Ci chodzi. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts