Krzysiek_BB 14.02.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Pomiar 14 luty 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.02.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Pomiar 14 luty 2015 Pod Karolka domem jest 10oC ,mimo,że stan surowy otwarty i częściowa tylko izolacja, 16cm XPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.02.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Dlatego efektywniej jest obiżać ciśnienie niż podgrzewać. Przecież nie chodzi t temperaturę a o samo wrzenie. Mniej energii potrzeba by doprowadzić np. wodę do wrzenia podgrzewając ją do 6.7st. C przu 0.1at. niż grzejąc do 100st. C w 1 at. Poza tym, sprężarki w układzie Carnota i tak są. Pan zna PC pracujące na 0,1at. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Pod Karolka domem jest 10oC ,mimo,że stan surowy otwarty i częściowa tylko izolacja, 16cm XPS no i pięknie ..... zrobiłem wykres z roku pomiarów pod domem na minus 50cm pod dom i dwa metry od ścian zewnętrznych minimum wypadł pod koniec marca +14,5*C maximum wypadł początkiem września +18,7*C ten rok pod domem wychodzi cieplejszy od poprzedniego ~ +0,25*C dla przypomnienia mam tylko 10cm izolacji od gruntu, a największe spustoszenie robi wiatr (czyli szczelność domu jest do du...) Edit: do wykresu wziąłem po jednym pomiarze z połowy miesiąca (bo było ich dużo więcej) u mnie grunt to glina nie piasek może to jest przyczyną wyższych temperatur, woda pod domem się niema jak przedostać i wytargać zgromadzonej energii. Edytowane 14 Lutego 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.02.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Pod Karolka domem jest 10oC ,mimo,że stan surowy otwarty i częściowa tylko izolacja, 16cm XPS czyli ciepło z gruntu? czyli jak będę robił rurowe GWC to warto nad rurę wrzucić pozostałości EPS hydro i XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 mam pytanko... stoi sobie na środku chałupy baniak stalowy napełniony 700 L wody podgrzanej do temp. 50*, w chałupie jest 22*... jaką moc grzewczą ma przy takich temperaturach i ile czasu będzie stygł do temp. pokojowej...( zbiornik nie ma żadnej izolacji...) jak to policzyć ...?, wiem że mam w nim te ok. 23kWh energii jeżeli chcieć go wystudzić do temp. pokojowej , co dalej...? pomożecie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) pomożecie ...? moim zdaniem (a jestem kiepski jeśli chodzi o takie liczenie) gdyby przyjąć zewnętrzną temp +8*C wew +22*C to taki baniak starczy na 1 dzień przy ~ -4*C juz tylko energii na 12 godzin ..... ale wszytko zależy od wielu czynników: grubość izolacji, dT, powierzchnia ścian ... to chyba cieżko tak jednoznacznie policzyć i określić. Edytowane 14 Lutego 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 moim zdaniem (a jestem kiepski jeśli chodzi o takie liczenie) gdyby przyjąć zewnętrzną temp +8*C wew +22*C to taki baniak starczy na 1 dzień przy ~ -4*C juz tylko energii na 12 godzin ..... ale wszytko zależy od wielu czynników: grubość izolacji, dT, powierzchnia ścian ... to chyba cieżko tak jednoznacznie policzyć i określić. to chyba trochę o co innego mi chodzi.... tak bardziej obrazowo... mamy sobie na środku podwórka 700 L beczkę z woda podgrzaną do 50* a na zewnątrz jest cały czas 22* , ile czasu ta beczka będzie stygła..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 14.02.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 to chyba trochę o co innego mi chodzi.... tak bardziej obrazowo... mamy sobie na środku podwórka 700 L beczkę z woda podgrzaną do 50* a na zewnątrz jest cały czas 22* , ile czasu ta beczka będzie stygła..? no to Ci nie pomoge bo pytałeś "stoi sobie na środku chałupy baniak stalowy napełniony 700 L wody" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 no to Ci nie pomoge bo pytałeś "stoi sobie na środku chałupy baniak stalowy napełniony 700 L wody" ale zjawisko fizyczne takie samo... co za różnica czy na środku 22* chałupy czy na zewnątrz gdzie też jest 22*... wiadomo że taka bania będzie na początku szybciej oddawała ciepło bo jest większa różnica pomiędzy otoczeniem a czym bardziej będzie stygła to ten proces będzie się wydłużał... chodzi mi tylko o to ile straci np. po godzinie, dwóch, trzech...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.02.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Średnica baniaka,prędkość wiatru i kupa innych danych .Na poziomie tego forum nie do policzenia. Ale o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.02.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Średnica baniaka,prędkość wiatru i kupa innych danych .Na poziomie tego forum nie do policzenia. Ale o co chodzi? mamy sobie baniak ( sześcian...) o wymiarach 0,4 x 0,8 x 2,2m który stoi sobie w pomieszczeniu o temp. 22*... ładujemy go kolektorem słonecznym do 50* i czekamy aż wystygnie... trzeba mi zobrazować jak działa taki bufor - grzejnik w jednym bo mam pewien pomysł ale muszę najpierw obadać co nieco ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 14.02.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Niesamowite jak ten wątek ewoluowal. Pierwsza strona nie ma nic wspólnego z ostatnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.02.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 mamy sobie baniak ( sześcian...) o wymiarach 0,4 x 0,8 x 2,2m który stoi sobie w pomieszczeniu o temp. 22*... ładujemy go kolektorem słonecznym do 50* i czekamy aż wystygnie... trzeba mi zobrazować jak działa taki bufor - grzejnik w jednym bo mam pewien pomysł ale muszę najpierw obadać co nieco ... Wlej ciepłą wodę do szklanki i badaj. Wlej ciepłą wodę do garnka z pokrywką i badaj. Wlej tyle samo ciepłej wody do foremki do ciasta i badaj. Wlej wodę do wanny i badaj. Z obliczeń wychodzą głupoty, bo woda oddaje wolniej niż stal przewodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.02.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 mamy sobie baniak ( sześcian...) o wymiarach 0,4 x 0,8 x 2,2m który stoi sobie w pomieszczeniu o temp. 22*... ładujemy go kolektorem słonecznym do 50* i czekamy aż wystygnie... trzeba mi zobrazować jak działa taki bufor - grzejnik w jednym bo mam pewien pomysł ale muszę najpierw obadać co nieco ... w teorii czas będzie dążył do nieskończoności, bo wraz ze spadkiem różnicy temperatur w baniaku i pomieszczeniu będzie spadać moc strat baniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Z obliczeń wychodzą głupoty, bo woda oddaje wolniej niż stal przewodzi. he he... wszyscy tacy mądrzy a tu nagle doopa ... a wystarczy dać jakaś izolację o określonym parametrze i już wszyscy ochoczo liczą straty postojowe ... no dobra ... to może niech ktoś mi powie jaka moc grzewczą będzie miał ten baniak jeżeli będzie miał te 50* a ile jak będzie w nim 30*... pomijamy uwarstwienie się zładu i tym podobne, po prostu policzyć taj jak grzejnik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.02.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 mamy sobie baniak ( sześcian...) o wymiarach 0,4 x 0,8 x 2,2m który stoi sobie w pomieszczeniu o temp. 22*... ładujemy go kolektorem słonecznym do 50* i czekamy aż wystygnie... trzeba mi zobrazować jak działa taki bufor - grzejnik w jednym bo mam pewien pomysł ale muszę najpierw obadać co nieco ...Przy tej delcie i takiej powierzchni będzie tracił około 1 kWh czyli ochłodzi się w ciągu godziny o jakiś 1 st. Potem tempo wychładzania będzie spadało do zera, jak już napisano ale w tym pierwszym okresie można przyjąć, że o 10 K wychłodzi się w ciągu 12 - 15 godzin. Myślę, że można takie dane przyjąć choć dokładniejsze wyliczenie nie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Przy tej delcie i takiej powierzchni będzie tracił około 1 kWh czyli ochłodzi się w ciągu godziny o jakiś 1 st. Potem tempo wychładzania będzie spadało do zera, jak już napisano ale w tym pierwszym okresie można przyjąć, że o 10 K wychłodzi się w ciągu 12 - 15 godzin. Myślę, że można takie dane przyjąć choć dokładniejsze wyliczenie nie jest możliwe. czyli przez te kilkanaście godzin wytraci / odda do pomieszczenia ok. 8 kWh... jeżeli tak będzie w rzeczywistości to ma to pewien sens bo można naładować "to to" w kilka godzin a potem będzie służyło jako grzejnik przez następne kilkanaście czyli do następnego dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.02.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 czyli przez te kilkanaście godzin wytraci / odda do pomieszczenia ok. 8 kWh... jeżeli tak będzie w rzeczywistości to ma to pewien sens bo można naładować "to to" w kilka godzin a potem będzie służyło jako grzejnik przez następne kilkanaście czyli do następnego dnia...Chcesz mieć grzejnik w postaci baniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Chcesz mieć grzejnik w postaci baniaka? coś w tym guście... wyglądało by jak fragment konstrukcji pomieszczenia i dogrzewało je przy okazji a że miało by dużą pojemność to nie powodowało by nagłego wzrostu temperatury pomimo ze ładowane by było przez dość dużą baterię kolektorów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts